Júlia Vargová Kultúra Rôzne

Sto rokov od smrti velikána: Štefánika si pripomína múzeum i okolité dediny

Západoslovenské múzeum pripravilo pri príležitosti 100. výročia úmrtia Milana Rastislava Štefánika premietanie dokumentárneho filmu.

Ilustračný obrázok k článku Sto rokov od smrti velikána: Štefánika si pripomína múzeum i okolité dediny
10
Galéria
Zdroj: TASR

V Hlavnej budove Západoslovenského múzea v Trnave sa 7. mája uskutoční podujatie Milan Rastislav Štefánik – 100. výročie úmrtia. Informovala o tom Západoslovenské múzeum. Premietanie dokumentu o národnom velikánovi je naplánované na 10:00 a 13:15. Pre obmedzenú kapacitu sály je potrebné skupinovú návštevu ohlásiť telefonicky (033 5512 913).

Film Pavla Kanisa Štefánik. Príbeh hrdinu. Vlasť. je súčasťou štvordielneho filmového projektu, ktorý vznikol v produkcii Kanimex s.r.o. v roku 2010 a prináša exaktnú rekonštrukciu letu lietadla Caproni a havárie.

„Zoznamuje diváka s lietadlom, jeho posádkou, okolnosťami letu a priebehom pristávajúceho manévru. Objasňuje vyšetrovania leteckej tragédie ako aj zatiahnutie Štefánikovej smrti do politického zápasu na Slovensku. Exaktnejší výklad tejto historickej udalosti sprostredkuje samotný autor scenára a režisér filmu PhDr. Pavol Kanis, CSc.,“ ozrejmuje múzeum.

Súčasťou podujatia bude sprístupnenie výstavy fotografií súvisiacich s Milanom Rastislavom Štefánikom a výstavbou Mohyly M. R. Štefánika na Bradle. Výstava bude trvať do konca júla 2019.

Podujatie venované 100. výročiu úmrtia Milana Rastislava Štefánika je na pláne aj neďalekej obci, v Chtelnici. „Pri tejto príležitosti Klub regionálneho umenia a histórie v Chtelnici usporiadal v kaplnke kaštieľa výstavu, ktorej slávnostné otvorenie prebehne 1. mája 2019 o 16:00,“ informuje Jana Blažková. Ako hostia vystúpia Jozef Šimonovič, operný spevák Daniel Čapkovič či Pavol Kanis. Výstava bude zahŕňať diela rôzneho žánru.

Milan Rastislav Štefánik sa narodil 21. júla 1880 v Košariskách ako šieste dieťa miestneho farára. Vystupoval proti maďarizácii a postupne si začal uvedomovať potrebu česko-slovenskej spolupráce.

Po škole odišiel do Paríža, kde sa stal priekopníkom pre výskum Slnka. Ako francúzsky občan sa prihlásil k letectvu. Ako skvelý astronóm a letec získal viacero ocenení. Jeho vojenská kariéra sa rýchlo rozvíjala a tak sa za krátky čas stal z desiatnika generál.

Informoval verejnosť o stave Slovákov v Uhorsku.

Politikom predostrel návrh na vytvorenie slobodných štátov, ktoré by mohli vzniknúť rozpadom Rakúsko-Uhorska. S Masarykom a Benešom, založil v Paríži Národnú radu československú, kde pracoval ako podpredseda. Vo svojej funkcii vykonal veľa diplomatických ciest, hlavne na Sibíri a v Taliansku.

Tragicky zahynul 4. mája 1919 ako 39-ročný, pri páde lietadla neďaleko od Bratislavy, keď sa vracal z Talianska. Je pochovaný v mohyle na Bradle, ktorá je vrcholným dielom architekta Dušana Jurkoviča.

Foto: ilustračné

Pozrite si miesto posledného odpočinku Milana Rastislava Štefánika v priloženej fotogalérii

Mohyla Milana Rastislava Štefánika
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM