Júlia Vargová Kultúra Rôzne

Tip na víkend: Mohyla láka na prekrásny výhľad i závan histórie

Z mohyly je nádherný výhľad na Brezovú, Košariská a okolie. Pomník Milana Rastislava Štefánika na Bradle je zaujímavým miestom pre nie len slovenských turistov.

Ilustračný obrázok k článku Tip na víkend: Mohyla láka na prekrásny výhľad i závan histórie
10
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Vrch Bradlo sa vypína nad Brezovou a Košariskami. Štefánik tu bol pochovaný spolu s tromi ďalšími talianskymi letcami, ktorí s ním zahynuli. Nad ich hrobmi navŕšili mohylu z kameňa, v ktorej bol zasadený kamenný kríž. Mohylu, tak ako ju poznáme dnes, začali stavať v júli 1927 a bola dokončená už za 280 dní. Z pamätníka je krásny výhľad. Bradlo nad Košariskami bolo pre Štefánika miestom, kam chodil pozorovať krásu svojho rodného kraja.

Mohyla je postavená z drahocenného kameňa, travertínu, ako pamiatka a zároveň symbol vďačnosti Čechov a Slovákov zakladateľovi ich spoločného štátu.

Mohyla Milana Rastislava Štefánika na Bradle patrí k významným pamiatkam Európy. Je to pekné miesto pre výlet s krásnym výhľadom. Okrem nej je možnosť navštíviť neďaleké múzeum M. R. Štefánika v dedinke pod Bradlom, v Košariskách.

Mohylu je vidieť už z veľkej diaľky. Z Brezovej pod Bradlom k nej vedie kľukatá cesta. Pamiatka stojí 543 metrov nad morom, takže cesta na ňu sa dá považovať za kvalitnú prechádzku. Vedie k nej cestička pre peších aj asfaltová cesta pre cyklistov. Vyjsť sa k nej sa dá aj autom. Na mieste je taktiež možnosť občerstviť sa v malom bufete na parkovisku. K mohyle z parkoviska vedie kamenná cesta obklopená krásnou prírodou.

Obzvlášť cez víkend sa to na mohyle hemží turistami. Nie len slovenskými, počuť i českých výletníkov či nemecky hovoriace skupinky. Väčšina ľudí sa v tichosti prechádza po pamätníku, fotia si nádherný výhľad, schádzajú do lesíka pomedzi okolité schody… Niektorí si však nevážia ani pietne miesto. Mohyla je na niekoľkých miestach popísaná, podpísaná.

Milan Rastislav Štefánik sa narodil 21. júla 1880 v Košariskách ako šieste dieťa miestneho farára. Vystupoval proti maďarizácii a postupne si začal uvedomovať potrebu česko-slovenskej spolupráce.

Po škole odišiel do Paríža, kde sa stal priekopníkom pre výskum Slnka. Ako francúzsky občan sa prihlásil k letectvu. Ako skvelý astronóm a letec získal viacero ocenení. Jeho vojenská kariéra sa rýchlo rozvíjala a tak sa za krátky čas stal z desiatnika generál.

Informoval verejnosť o stave Slovákov v Uhorsku. Politikom predostrel návrh na vytvorenie slobodných štátov, ktoré by mohli vzniknúť rozpadom Rakúsko-Uhorska. S Masarykom a Benešom, založil v Paríži Národnú radu československú, kde pracoval ako podpredseda. Vo svojej funkcii vykonal veľa diplomatických ciest, hlavne na Sibíri a v Taliansku. Zomrel ako 39-ročný pri páde lietadla neďaleko Bratislavy, keď sa vracal z Talianskeho mesta Galarete.

Foto: ilustračné

Mohyla Milana Rastislava Štefánika
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM