Dominika Handzušová Rôzne

Tip na výlet: Jediný vodopád v Malých Karpatoch a koberec snežienok

Chýba vám po zime pohyb v prírode a trnavské parky vás už omrzeli? Vybehnite do Karpát! Nie nadarmo má jediný tunajší vodopád prívlastok občasný - práve teraz je vhodná príležitosť obzrieť si ho v plnej kráse.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet: Jediný vodopád v Malých Karpatoch a koberec snežienok
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Smoleničania ho nenazvú inak ako „Padla voda“. Jediný vodopád Malých Karpát je tajomnejší, ako sa na prvý pohľad môže zdať.

Cez suchá mizne

Nenájdete ho tu totiž celoročne, ale len za určitých podmienok. Vždy keď sa topí sneh, alebo po výdatných dažďoch. Práve preto sa deväťmetrový spád vody nazýva vodopádom občasným. Oteplenie po zime poskytuje výborné podmienky pre túto túru. Zem v doline Hlboča už nie je premočená a na príjemný výlet tak môžete vziať aj tých najmenších, či štvornohých miláčikov.

Kopec plný snežienok

Romantické duše poteší záplava vykúkajúcich snežienok na krasovom kopci nad vodopádom. Ide o chránenú oblasť, biele kvety z nádherného koberca trhať nemožno. Turisti si tak domov odnášajú aspoň fotopamiatky, ktoré nikdy nezvädnú.

Túra s cieľom pri vodopáde nie je dlhá ani náročná. Pokojne ju preto môžete spojiť s výletom na Smolenický zámok, či rovno predĺžiť túru až na Záruby alebo Ostrý Kameň. Do Hlboče vedie od autobusovej zastávky modrá značka s cieľom na lúke Vlčiareň. Ak pôjdete do Smoleníc autom, zaparkovať sa dá aj tesne pred vstupom do lesa.

Snežienky i vodopád si môžete pozrieť v priloženej galérii.

Jarná prechádzka Hlbočou k vodopádu
10
Galéria
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM