Monika Hanigovská Rôzne

TOP 10 septembrových akcií: Poznačte si to naj, čo sa chystá v Trnave

Ani sme sa nenazdali a september už klope na dvere. A počas neho si môžete vyraziť aj na rôzne akcie v Trnave. Tieto považujeme za tie naj.

Ilustračný obrázok k článku TOP 10 septembrových akcií: Poznačte si to naj, čo sa chystá v Trnave
Zdroj: TASR

1. september: Stredoveká prešovačka

Už prvého septembra môžete zažiť parádnu akciu v našom meste. Doprajte si nefalšovanú stredovekú veselicu s názvom Stredoveká prešovačka. Podujatie so sebou prinesie zaujímavý kultúrny program, ochutnávky vín, dobré jedlo, súťaže ale aj dve lákavé novinky. Stredoveká prešovačka sa uskutoční od 15.00 hod. na nádvorí trnavskej radnice.

1. september: Potulky Malým Rímom…

V Trnave sa bude počas septembra konať aj akcia s názvom Potulky Malým Rímom: Tradície trnavského vinohradníctva a vinárstva a malé degustačné minimum. Odborný sprievod návštevníkov oboznámi s tradíciami vinárstva, vinohradníctva a obchodu s vínom v Trnave v stredoveku a novoveku. Takúto akciu si budete môcť dopriať o 16.30 hod., pričom zraz je naplánovaný pred mestskou vežou.

3. september:Trnav­ské organové dni

Trnavské organové dni sa nám prehupnú aj do septembra. Ako uvádza organizátor akcie, tento medzinárodný festival, ktorý privádza do Trnavy už od roku 1996 špičku hudobnej organovej scény, predstaví 3. septembra v našom meste Ines Maidre-Aarvik z Estónska. Kvalitnú hudobnú tvorbu si budete môcť v vychutnať Bazilike sv. Mikuláša o 20.00 hodine.

3.september: Čechomor

Zaujímavý zážitok môže návštevníkom priniesť aj hudobná formácia Čechomor, ktorá to u nás odpáli. Kapela sa dostala do povedomia širokej verejnosti filmom Rok ďábla, popri Samotároch a Konflíkářoch je asi najznámejším produktom českej nezávislej filmovej tvorby. Trnavská skupina Bystrík Banda sa predstaví na koncerte ako predskokan samotnej českej kapely. Hudobnú lahôdku si budete môcť vypočuť o 18.00 hod. v mestskom amfiteátri.

5. september: Radošinské naivné divadlo

V septembri do Trnavy zavíta aj známe Radošinské naivné divadlo s divadelnou hrou Zmiešaná štvorhra. V čom je zmysel ľudského šťastia? V zabezpečenom živote a v pekných veciach? Vo fungujúcich medziľudských vzťahoch? V krásnom snívaní? Odhaľte odpovede už 5. septembra o 19.30 hod. v mestskom amfiteátri.

6. september: Archeologické výskumy a objavy pod hviezdami

Doprajte si nevšedný zážitok o najnovších zisteniach z archeologických výskumov na území mesta Trnavy. Záujemcov pod večernou oblohou prevedie Ing. arch. Milan Horák z Mestského úradu v Trnave, doc. Dr. phil. Erik Hrnčiarik z Katedry klasickej archeológie FF TU a PhDr. Branislav Lesák z Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave. Takáto nevšedná prednáška sa uskutoční o 19.00 hod. v Univerzitnom parčíku. Ako uvádza organizátor akcie, v prípade zlého počasia sa podujatie uskutoční v aule Trnavskej univerzity, Hornopotočná 23.

7. september: Slávnostný otvárací koncert

Trnava bude v tomto roku miestom otvorenia Dní európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) na Slovensku. Pri tejto príležitosti sa uskutoční Slávnostný otvárací koncert Dní európskeho kultúrneho dedičstva. Doprajte si hudobnú lahôdku o 19.00 hod. v Marianum. Ako informuje organizátor akcie, vstup bude voľný.

Program koncertu:

- Edvard Grieg – Z Holbergových čias, suita op. 40;
- Benjamin Britten – Simple Symphony;
- Antonín Dvořák – Sonatína op. 100, úprava pre komorný orchester E. Fine.

7.–10. september: Tradičný trnavský jarmok

Už sa to blíži. Onedlho vypukne v našom meste Tradičný trnavský jarmok. Počas štyroch dní môžete ochutnať fajnové jarmočné špeciality, pozrieť si ľudové remeslá, alebo sa zabaviť na kolotočoch, či sa trebárs nechať zlákať ponukou kultúrneho programu. Kompletný program Tradičného trnavského jarmoku nájdete tu!

8.–9. september: Stredovek pod hradbami

Súčasťou Tradičného trnavského jarmoku je aj Stredovek pod hradbami. Tohtoročná akcia prinesie hneď niekoľko lákavých noviniek v rámci programu, ale aj historického tábora. Čo môžete zažiť počas Stredoveku pod hradbami, sa dočítate tu.

10. september: Tajomstvá františkánskych krípt

Doprajte si intenzívny zážitok v trnavskej kripte pod františkánskym kostolom. Ako uvádza organizátor akcie, v tajomnej atmosfére vykúzlenej svetlom sviečok bude sprevádzať záujemcov o dejiny františkánskej rehole v Trnave a jej dobrodincov kryptami pod Kostolom sv. Jakuba Emília Izakovičová. Tajomstvá františkánskych krípt sa uskutočnia o 19.15 hod.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM