Monika Hanigovská Rôzne

Toto sa skrývalo pod omietkou: Objav v kancelárii trnavského primátora!

Plánovaná zmena interiéru v kancelárii primátora odhalila aj kus dávnej trnavskej histórie. Pozrite si objav na fotkách.

Ilustračný obrázok k článku Toto sa skrývalo pod omietkou: Objav v kancelárii trnavského primátora!
3
Galéria
Zdroj: Mesto Trnava

V kancelárii trnavského primátora bolo prednedávnom rušno. V spomínaných priestoroch sa totiž uskutočnila plánovaná zmena interiéru. V rámci nej však došlo aj k reštaurátorskému výskumu a ten priniesol zaujímavé zistenia.

Výskum odhalil viac

Mesto už dlhšie vedelo, že pod omietkou v kancelárii trnavského primátora sa nachádzajú nejaké nálezy, avšak až nedávny reštaurátorský výskum odhalil viac.

„Vedeli sme, že pod tou omietkou sú ešte určité nálezy, keď sme v r. 1992 a 1994 opravovali aj tieto priestory. Vzhľadom na čas a finančné prostriedky tej doby, sme sa s pamiatkármi dohodli, že to zastabilizujeme. A keď nastane príhodný čas, bude priestor a finančné prostriedky, tak to odkryjeme. V tomto období sa teda využila situácia, že sme chceli robiť zmenu interiéru kancelárie. Tak sme súčasne nechali odkryť aj tú časť miestnosti, u ktorej sme predpokladali, že tam budú nálezy,“ povedal Pavol Tomašovič, hovorca mesta.

Zdroj: Mesto Trnava

Čo sa zistilo?

Nedávno odokrytá omietka v kancelárií primátora tak napokon vydala svoje tajomstvá. Ako uvádza mesto na svojom webe, pod modernou omietkou sa skrývalo pôvodné škárované murivo z obdobia, keď kráľ Belo IV. udelil privilégiá Trnave ako slobodnému kráľovskému mestu. Na ploche múru sa zachovalo aj drevené brvno, na ktorom boli umiestnené pôvodné drevené trámy.

Ďalej reštaurátorský výskum potvrdil, že v tomto priestore sa nachádzal tzv. vežový dom, ktorého plocha sa presne zhodovala s veľkosťou kancelárie primátora.

Zisťovali sme ďalej, či ma radnica v pláne verejne prezentovať tieto objavy. „Reštauračný výskum je v podstate dokončený a momentálne sa čaká na pamiatkárov, aby presne definovali, ako nález zrekonštruovať. Bude to teda záležať na tom, ako nám pamiatkári odporučia spôsob prezentácie. Uvidíme teda, do akého rozsahu nám dovolia nálezy odprezentovať. Ak by to bolo možné, chceli by sme tento objav prezentovať verejne, napríklad počas dňa otvorených dverí alebo počas prehliadky radnice,“ prezradil P. Tomašovič.

Fotografie priamo z miesta: Objav v kancelárii hlavy mesta Trnava!
3
Galéria
Zdroj: Mesto Trnava

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM