Kultúra

Trienále plagátu Trnava má víťazov: Najviac finalistov sa prebojovalo z Číny

V Trnave sa oceňovalo umenie. Hlavnú cenu z 10. Trienále plagátu si odniesol do Nemecka Jianping He. Toto sú mená ďalších ocenených umelcov.

Ilustračný obrázok k článku Trienále plagátu Trnava má víťazov: Najviac finalistov sa prebojovalo z Číny
Zdroj: TASR

Víťazom a držiteľom Grand Prix 10. ročníka medzinárodnej súťaže Trienále plagátu Trnava sa stal Jianping He z Nemecka za svoj plagát Henryk Tomaszewski.

Rozhodla o tom medzinárodná porota, ktorá v jubilejnom pokračovaní podujatia hodnotila 4830 prihlásených prác od 291 autorov zo 43 krajín sveta.

Stretli sa profesionáli aj študenti

Prvé miesto a Cenu Rektora Vysokej školy výtvarných umení v kategórii študentov umeleckých škôl prisúdila za plagát s názvom DPP Ruske Valerii Weisz. Špeciálna cena Master's Eye Awards pre medzinárodne uznávanú osobnosť grafického dizajnu putovala do rúk renomovaného poľského tvorcu Lecha Majewskeho.

V kategórii profesionálov boli na druhom mieste Martin Geel a Klaus Fromherz zo Švajčiarska a tretí Baldinger a Vu-Huu z Francúzska. V kategórii študentov udelili druhú cenu Katrin Bittnerovej z Česka a tretia bola Ekaterina Frolova z Ruska.

Cena predsedu Trnavského samosprávneho kraja, ktorý je zriaďovateľom organizátora súťaže – Galérie Jána Koniarka, putovala do Česka Petrovi Bankovi, Cena primátora Trnavy Grzegorzovi Myckovi do Poľska a Cena Slovenského centra dizajnu do Číny Liu Liwei.

Odovzdanie ocenení bolo zároveň slávnostným otvorením trienále, ktoré vo viacerých výstavných priestoroch bude pokračovať až do polovice novembra tohto roku. V Trnave si možno viac ako 400 plagátov z finále súťaže a tiež práce porotcov a ďalších tvorcov pozrieť v Kopplovej vile na Zelenom kríčku, v Synagóge – Centre súčasného umenia, tiež v kultúrnom centre Nádvorie a Malý Berlín, galérii Výklad a v mestskej veži.

Práce hodnotila medzinárodná porota v zložení Alain Le Quernec (Francúzsko), Eduardo Barrera Arambarri (Mexiko), Justyna Czerniakowska (Poľsko), Yossi Lemel (Izrael) a Johanna Biľak (SR/Holandsko). Najviac finalistov mala Čína (62), Poľsko (51), Nemecko (44), Česko (39), Švajčiarsko (31), Rusko (24) a Tchajwan (21).

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM