Júlia Vargová Správy Samospráva

Trnava chce novú sociálnu službu: Plánuje vybudovať útulok pre rodiny s deťmi

Stredisko krízovej intervencie pre rodiny s deťmi by malo stáť na Ulici K. Čulena v Trnave.

Ilustračný obrázok k článku Trnava chce novú sociálnu službu: Plánuje vybudovať útulok pre rodiny s deťmi
Zdroj: TASR

Mesto Trnava o novom zámere informovalo na svojej webovej stránke. V utorok, 19. marca sa mestskí poslanci zišli na prvom mimoriadnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva Mesta Trnava.

Hovorili aj o zapojení mesta do výzvy o nenávratný finančný príspevok. Jedným z projektov má byť Útulok pre rodiny s deťmi. Centrum má touto sociálnou službou krízovej intervencie poskytovanej na komunitnej úrovni pomôcť rodinám s deťmi v prípade vážneho ohrozenia zdravia alebo života a na prechodný čas i poskytnúť bývanie.

Stredisko by malo poskytovať pomoc v zmysle platného zákona o sociálnych službách. „Vybudovaním sociálnej služby krízovej intervencie vznikne priestor na poskytnutie sociálnej služby. Projekt je pre mesto v danej oblasti kľúčový, pretože umožní vytvoriť pre rodiny, resp. pre osamelých rodičov s deťmi minimálnu záchrannú sieť, čím vyplní existujúcu medzeru v dostupnosti služieb krízovej intervencie,“ vysvetľuje radnica.

Ako uvádza mesto, jednou z hlavných častí projektu je vybudovanie novostavby útulku a jeho následné materiálno-technické zabezpečenie. Pozemky na Ulici K. Čulena, na ktorých by mala novostavba útulku stáť, sú v mestskom vlastníctve. „Projekt útulku je v súlade s Komunitným plánom sociálnych služieb Mesta Trnava a je pre nás jednou z priorít v oblasti detí a mládeže, pretože bývanie je jedným zo základných predpokladov pre stabilitu rodiny a jej zázemie. Útulok by mal pomôcť uspokojiť potreby osamelých matiek, resp. rodín s deťmi v krízovej situácii,“ uviedla Ingrid Huňavá, vedúca odboru sociálneho MsÚ v Trnave.

Podľa tvrdenia mesta je výška oprávnených výdavkov projektového zámeru vyčíslená na 485 043,67 eur. „V zmysle stanovených podmienok výzvy možno celkové oprávnené výdavky navýšiť maximálne o 15% oproti projektovému zámeru, preto bude v žiadosti o príspevok uvedená celková výška oprávnených výdavkov 557 799 €. Spolufinancovanie zo strany mesta predstavuje 27 890 €,“ konkretizuje radnica na svojej stránke.

Financovanie ďalších potrebných výdavkov je povinný zabezpečiť žiadateľ o nenávratný finančný príspevok. „V zmysle výzvy to bude materiálno-technické vybavenie útulku v predpokladanej výške 50 000 €. Mesto Trnava bude povinné financovať aj výdavky na výstavbu novostavby útulku vo výške 125 000 €. Poslanci trnavského mestského zastupiteľstva na mimoriadnom zasadnutí schválili zapojenie mesta do tejto výzvy,“ dodáva mesto.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM