Správy Samospráva

Trnava chce vybudovať novú obytnú zónu: Postaviť plánuje stovky domov a bytov

Veľké plány má radnica s lokalitou Medziháj v blízkosti obce Ružindol. Postaviť tu chce obytnú zónu s rodinnými domami a bytmi.

Ilustračný obrázok k článku Trnava chce vybudovať novú obytnú zónu: Postaviť plánuje stovky domov a bytov
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Do 26. decembra sa môže verejnosť oboznámiť s návrhom zadania územného plánu (ÚP) obytnej zóny Trnava – Medziháj. Je k dispozícii na webovej stránke mesta aj na mestskom úrade na Trhovej 3, odbore územného rozvoja a koncepcií. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.

Rodinné domy aj byty

Lokalita Medziháj sa nachádza v extraviláne Trnavy, v blízkosti obce Ružindol. Na pozemkoch mesta má radnica záujem vybudovať bez účasti developerov v dvoch etapách stovky domov a bytových domov. Novembrové mestské zastupiteľstvo zmenou všeobecne záväzného nariadenia o ÚP a jeho regulatívoch vyčlenilo Medziháj na „vybudovanie obytnej zóny, komplexne vybavenej príslušným občianskym vybavením a prvkami systému zelene prepojeného na kostru ekologickej stability územia“.

V aktuálne zverejnenom návrhu zadania sa hovorí o zhruba 400 rodinných domoch a okolo 230 bytových jednotkách v malopodlažných bytových domoch, čiastočne s možnou mestotvornou polyfunkciou v parteri.

Vyšší štandard

Primátor Peter Bročka sa v danej súvislosti vyjadril pred časom ako o lokalite s vyšším štandardom bývania. „Chceme, aby to bolo neporovnateľne lepšie ako iné zóny, ktoré vznikli v minulosti,“ naznačil. Zóna má byť doplnená rozsiahlou výsadbou parkovej a izolačnej zelene v rozsahu približne 13 hektárov, má mať zachovaný vidiecky charakter zástavby. Predaj jednotlivých pozemkov záujemcom si plánuje radnica režírovať sama, očakáva od toho vyššie zisky, ktoré jej uvoľnia ruky na ďalšie potrebné investície v Trnave.

Občianska vybavenosť

Okrem bývania tam má byť základná a materská škola, plocha na sociálnu výstavbu – služby pre seniorov. Pri komunikácii vedúcej do obce Ružindol je navrhovaná komerčná občianska vybavenosť. V prípade nízkopodlažnej bytovej výstavby chce byť Trnava podľa vyjadrenia primátora pripravená, ak by sa začala realizovať myšlienka participácie štátu na výstavbe nájomných bytov.

O pozemok na Medziháji pred viac ako desiatimi rokmi prejavila záujem bratislavská developerská spoločnosť a chcela vybudovať nadregionálne centrum športu, oddychu a zábavy. Nosnou časťou mal závodný auto-moto areál s pretekárskym okruhom a zázemím. K dohode napokon nedošlo. Vtedy sa proti tomu postavili aj obyvatelia Ružindola v obave o zníženie kvality života. V lete 2020 spísali petíciu voči výstavbe na Medziháji.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM