Monika Hanigovská Rôzne

Trnava chystá obnovu Ružového parku: Tieto návrhy sa dostali do finále!

Mesto Trnava má v pláne komplexnú obnovu Ružového parku. Bola vypísaná súťaž a porota do finále vybrala dva návrhy. Pozrite si ich bližšie.

Ilustračný obrázok k článku Trnava chystá obnovu Ružového parku: Tieto návrhy sa dostali do finále!
6
Galéria
Zdroj: Mesto Trnava

Trnava vyhlásila ešte vlani v septembri verejnú anonymnú kombinovanú urbanisticko-architektonickú a krajinársku súťaž návrhov s názvom “Obnova Ružového parku v Trnave”. Pričom predmetom tejto spomínanej súťaže bolo riešenie lokality Ružového parku so záhradou pri barokovej Emmerovej vile s priľahlým územím parku a brehmi toku Trnávka.

Zdroj: Mesto Trnava

Ako mesto informuje na svojom webe, účelom súťaže bolo získať najlepší návrh komplexnej obnovy Ružového parku tak, aby boli splnené náročné funkčné a prevádzkové požiadavky, s požiadavkami na najvyššiu kvalitu urbanisticko – architektonického a krajinárskeho riešenia.

„Cieľom návrhu obnovy Ružového parku bolo skĺbiť dve výrazové slohové etapy, a to barokovú pri jestvujúcom objekte Kalokagatie (Emmerova vila) s ostatnou rano-modernistickou časťou parku a bezprostredným okolím toku Trnávky. Priestor parku bolo potrebné ďalej plynule naviazať na verejný priestor Námestia SNP, ktorý je v zmysle platného Územného plánu centrálnej mestskej zóny Trnava zaradený z hľadiska obnovy medzi mestské priestory reprezentačného charakteru s vysokou mierou zachovanej historickej štruktúry,“ uviedla radnica.

Na trnavský magistrát prišlo celkovo šesť návrhov, pričom porota ohodnotila všetky tieto doručené návrhy. Napokon porota rozhodla tak, že neudelila prvú cenu, ale udelila dve druhé ceny, tretiu cenu a dve odmeny.

O dve druhé ceny sa podelili návrh číslo dva a návrh číslo štyri. Tretie miesto obdržal návrh číslo jeden a a dve odmeny získali návrhy podľa poradia na základe celkového počtu pridelených bodov.

Autorské kolektívy, ktoré získali druhé ceny, boli požiadané o zapracovanie pripomienok poroty. „Obaja finalisti už odovzdali upravené návrhy, do ktorých zapracovali naše hlavné pripomienky. Teraz v piatok prebehne vyhodnocovacie stretnutie, kde – ako verím – sa rozhodneme pre jedného z nich. S týmto víťazom následne prebehne rokovacie konanie podľa zákona o verejnom obstarávaní a uzavrie sa zmluva o zhotovení projektovej dokumentácie,“ povedal Tomáš Guniš, vedúci odboru územného rozvoja a koncepcií mestského úradu.

Súťažné návrhy, ktoré sa dostali až do finále, si môžete pozrieť v priloženej fotogalérií.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

VIZUALIZÁCIE: Pozrite si finálové návrhy obnovy Ružového parku
6
Galéria
Zdroj: Mesto Trnava
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM