Monika Hanigovská Kultúra

Trnava očakáva diela výtvarníkov z celého sveta: Predstavia sa na dvoch miestach

V Malom Ríme sa uskutoční medzinárodná renomovaná výstava. Odborná porota počas nej nájde najlepších autorov. Diela sa predstavia Trnačanom na dvoch známych miestach.

Ilustračný obrázok k článku Trnava očakáva diela výtvarníkov z celého sveta: Predstavia sa na dvoch miestach
Zdroj: TASR

Galéria Jána Koniarka (GJK) v Trnave spustila výzvu na prihlasovanie plagátov do jubilejného 10. ročníka svetovej súťaže Trienále plagátu Trnava (TPT), ktorá sa bude konať v septembri. Uzávierka je 1. mája 2018, zúčastniť sa môžu autori diel, vydaných v rozmedzí rokov 2015 až 2018.

V predchádzajúcom ročníku prihlásili autori z takmer 40 krajín sveta do súťaže spolu 3564 plagátov.

Autorom myšlienky usporiadať súťažnú prehliadku plagátovej tvorby je dnes už zosnulý výtvarník Jozef Dóka mladší, ktorý tvoril v Trnave a po ktorom je pomenovaná aj jedna z hlavých cien TPT. Prvý ročník súťaže s trojročnou periodicitou sa konal v roku 1991.

Odborná renomovaná porota

Súťaže sa môžu zúčastniť profesionálni autori a študenti výtvarných odborov vysokých škôl v kategóriách reklamný plagát, kultúrno/spolo­čenský plagát a voľná téma a technika. Informovala o tom hovorkyňa galérie a TPT Zuzana Dohnalová.

Zaslané práce zhodnotí porota piatich renomovaných odborníkov v oblasti plagátu, typografie a vizuálnej komunikácie – Alain Le Quernec (Francúzsko), Eduardo Barrera Arambarri (Mexiko), Justyna Czerniakowska (Poľsko), Yossi Lemel (Izrael), Johanna Biľak (Slovensko/Ho­landsko).

Výstava na dvoch miestach

„Slávnostné otvorenie trienále, spojené s vyhlásením víťazov a udeľovaním cien, je naplánované na 13. septembra, výstava potrvá do 25. novembra. Kurátorom a koordinátorom projektu je Robert Paršo,“ uviedla Dohnalová.

Dodala, že prezentácia súťažných kategórií sa uskutoční v dvoch výstavných priestoroch GJK – v Kopplovej vile a v Synagóge – Centre súčasného umenia, tiež v západnom krídle trnavskej radnice a na ďalších výstavných miestach v Trnave a Bratislave. Súčasťou TPT 2018 bude rad sprievodných podujatí a aktivít, menších výstav, prednášok a workshopov usporiadaných v rovnakom čase aj v iných mestách na Slovensku označených značkou TPT 2018 +.

Hlavnými organizátormi TPT 2018 sú Galéria Jána Koniarka v Trnave a Trnavský samosprávny kraj v spolupráci s Vysokou školou výtvarných umení v Bratislave, Mestom Trnava, združeniami POster a Publikum.sk, za odbornej spolupráce so Slovenským centrom dizajnu v Bratislave. Záštitu na TPT má tradične Medzinárodná rada asociácií grafického dizajnu ICOGRADA.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM