BTW Rôzne Správy

Trnava sa spojila v pomoci ľuďom v núdzi. Nákupy po telefóne v čase pandémie sa ujali

Až tri rôzne organizácie ponúkli odkázaným Trnavčanom možnosť objednať si telefonicky nákup v čase šírenia koronavírusu.

Ilustračný obrázok k článku Trnava sa spojila v pomoci ľuďom v núdzi. Nákupy po telefóne v čase pandémie sa ujali
Zdroj: TASR

Túto službu ponúka mestská samospráva, rehoľa františkánov i skupina fanúšikov Spartaka už od polovice marca. Či už osamelo žijúci, ľudia so zdravotným znevýhodnením a ďalší, ktorým nemá kto iný nakúpiť, využívajú všetky ponúkané možnosti.

Františkáni

Rehoľa menších bratov františkánov spolu so študentmi Gymnázia Angely Merici ponúkla možnosť doniesť nákupy domov prvýkrát 16. marca. Denne urobia podľa vyjadrenia koordinátora brata Filipa okolo šesť až sedem nákupov, na ktoré prijmú telefonickú objednávku. „Máme takých klientov, u ktorých sme boli opakovane, pridávajú sa stále aj noví,“ povedal pre TASR.

Skúseností a poznatkov za ten čas už nabrali viacero. Podľa brata Filipa je pre seniorov dôležitý už samotný kontakt, možnosť sa s niekým porozprávať. Dodal zároveň, že seniori i v krízovom čase len neradi zľavujú zo svojich stereotypov a žiadajú si konkrétne výrobky z konkrétnych obchodov. Rovnako je niektorým zaťažko urobiť objednávku väčšieho nákupu a podľa svojich zvyklostí si radšej opakovane objednávajú len malé nákupy. Okrem potravín vyzdvihovali už pre nich aj lieky, niesli veci hospitalizovanému do nemocnice či vybavovali záležitosti na pošte.

V prípade potreby môžete telefonicky kontaktovať brata Filipa na čísle 0910 640 842, alebo vyplniť online Nákupný formulár

Mesto Trnava

Od 19. marca ponúka nákupy pre odkázaných aj mesto. Službu zabezpečuje sociálny odbor mestského úradu, podľa jeho pracovníka Miroslava Lackoviča ide o dva až štyri nákupy denne pre klientov vo veku nad 62 rokov. „Ale telefonátov na naše zverejnené číslo máme oveľa viac, starší sa potrebujú aj porozprávať, či poradiť,“ povedal pre TASR. Požiadavky na nákupy sú zväčša klasické – chlieb, pečivo, maslo, múka, nátierky, cukor, konzervy, ovocie, zelenina.

Objednávky na telefónnom čísle 033/32 36 173 na radnici berú v každý pracovný deň od 9:00 do 11.00, no nákupy realizujú a rozvážajú až popoludní. „Skomplikovalo nám situáciu nariadenie o vyhradených hodinách v obchodoch. Nakupujúci od nás do kategórie 65+ nepatria, tak musíme počkať,“ dodal Lackovič. Takisto dostali objednávky aj na donášku liekov, nákupy doručujú pešo alebo na bicykli.

Počas sviatkov služba nefunguje, telefón na radnici znovu zdvihnú v stredu 15. apríla.

Ultras

Klub Ultras Spartak Trnava podľa koordinátora Antona Krippela dostáva na telefónnom čísle 0904 410 706 ob­jednávky na šesť či sedem nákupov za deň. „Je nás okolo tridsať dobrovoľníkov v skupine, ide ten, kto má voľno,“ povedal. Nakupujú trnavským seniorom potraviny i drogériu, niektorým klientom aj dvakrát v týždni.

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM