Správy

Trnavčania, ADOPTUJTE si strom od mesta: V ponuke je jedenásť druhov

Zdá sa vám, že vášmu pozemku niečo chýba? Možno by vám pomohla nová drevina. Krásny strom môžete získať aj priamo od mesta.

Ilustračný obrázok k článku Trnavčania, ADOPTUJTE si strom od mesta: V ponuke je jedenásť druhov
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

„Aj teraz, tak ako minulý rok, si Trnavčania môžu adoptovať strom od mesta. Ak chcete požiadať mesto o svoj Strom do domu, rozhodne by ste nemali váhať. Záujem môžete prejaviť aj v prípade, že ste si adoptovali jeden strom už minulý rok. V prípade väčšieho záujmu však budú uprednostnení Trnavčania, ktorí svoj strom od mesta zatiaľ nemajú,“ informuje mesto Trnava.

Jedenásť druhov

Prvé stromy získajú zájemcovia už na jeseň tohto roka. Čo pre to musíte urobiť? Je to jednoduché. Stačí vyplniť dotazník a vybrať si drevinu podľa vlastných predstáv.

Ako prezradilo vedenie mesta, v ponuke je 11 druhov rôzne veľkých stromov. Na výber sú okrasné a aj ovocné dreviny.

„Zo strany žiadateľov je potrebné, aby na svojom pozemku pripravili jamu na výsadbu. Všetko ostatné – dovoz dreviny, samotná výsadba, ukotvenie, vytvorenie závlahovej misy a prípadné drobné úpravy rezom – zabezpečí mesto,“ informuje radnica.

Prečítajte si tiež

Starostlivosť v réžii mesta

Noví majitelia dostanú aj stručný manuál. Ich hlavnou povinnosťou však bude hlavne zalievanie: „Odborná starostlivosť bude raz ročne a v prípade potreby úlohou samosprávy prostredníctvom dodávateľských firiem.“

Magistrát pri výbere vhodnej dreviny odporúča zohľadniť veľkosť pozemku, miesto, veľkosť stromu, typ (ovocný alebo okrasný) a potencionálne nevýhody (padanie listov, tienenie a pod.).

„Mesto každoročne vysádza stovky nových stromov, aby bola Trnava čo najzelenšia. Môže to však robiť iba na svojich pozemkoch. Možnosti výsadby často limitujú aj podzemné inžinierske siete, dopravná situácia alebo šírka uličného profilu. Ako teda ešte zvýšiť počet stromov v meste a rozmiestňovať ich rovnomernejšie? Samospráva sa obracia na občanov a ponúka im možnosť adoptovať si svoj strom od mesta,“ vysvetľuje mesto Trnava.

A aké stromy si môžete adoptovať?

Okrasné stromy: BUK LESNÝ, GINKGO BILOBA, MAGNOLIA COBUS, PRUNUS SARGENTII, SORBUS DOMESTICA, AMELANCHIER LAMARCKII a AMALANCHIER ARBOREA.

Ovocné stromy: HRUŠKA – „Konferencia“, HRUŠKA – „Parížanka“, MARHUĽA VEĽKOPAVLOVICKÁ a ČEREŠŇA „KAŠTÁNKA“ CUDZOOPELIVÁ.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM