Monika Hanigovská Rôzne

V kraji platí čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov: Tomuto sa vyvarujte

HaZZ v Trnave vyhlásilo čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov. Každý je povinný dodržiavať zásady protipožiarnej bezpečnosti.

Ilustračný obrázok k článku V kraji platí čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov: Tomuto sa vyvarujte
Zdroj: TASR

Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Trnave vyhlásilo čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov na lesných pozemkoch a v ich ochrannom pásme v územnom obvode okresu Trnava.

Nariadenie vstúpilo do platnosti 1. augusta. o 8.00 hod. a potrvá do odvolania. Pričom zákaz sa dotýka fyzických osôb a vlastníkov, správcov a užívateľov lesných pozemkov.

Zákaz pre fyzické osoby

Fyzickým osobám sa na lesných pozemkoch zakazuje najmä fajčiť, odhadzovať horiace alebo tlejúce predmety, alebo používať otvorený plameň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru, vypaľovať porasty bylín, kríkov, stromov, krovie, slamu a iný biologický odpad a zakladať oheň v priestoroch alebo na miestach, kde môže dôjsť k jeho rozšíreniu.

Zákaz pre vlastníkov, správcov a užívateľov

Vlastníci, správcovia alebo užívatelia lesných pozemkov v súvislosti s ochranou lesa pred požiarom sú podľa tohto nariadenia povinní „zabezpečovať v lesoch hliadkovaciu činnosť, pre osoby vykonávajúce hliadkovaciu činnosť vypracúvať časový harmonogram s určením trasy pochôdzok a s uvedením konkrétnych časov a miest, kde sa má hliadkovacia služba v danom čase nachádzať, zabezpečiť jej vhodný systém spojenia s ohlasovňou požiarov,“ stojí v predpise.

Ďalej musia zabezpečovať v lesoch hliadkovaciu činnosť a vypracúvať pre nich časový harmonogram s určením trasy pochôdzok a s uvedením konkrétnych časov a miest, kde sa má hliadkovacia služba v danom čase nachádzať a zabezpečiť jej vhodný systém spojenia s ohlasovňou požiarov.

Nariadenia sa dotýka aj zabezpečenia a umiestnenia potrebného množstva protipožiarneho náradia na určenom mieste v závislosti od plochy lesných porastov a udržiavania existujúcich prejazdových ciest.

Vlastníci, správcovia alebo užívatelia lesných pozemkov musia ďalej prijímať osobitné opatrenia pre priestory postihnuté kalamitou, zamerané najmä na urýchlené odstraňovanie dreva a ďalšieho horľavého odpadu z blízkosti objektov, vytvárať rozčleňovacie pásma na zabránenie šírenia požiaru. Prednostné musia zabezpečiť prejazdnosť lesných ciest a zvážnic pre hasičskú techniku, vybaviť prenosnými hasiacimi prístrojmi pracovné stroje, napríklad lesné kolesové traktory a iné vozidlá, ktoré sa používajú na spravovanie dreva a zvyškov po ťažbe.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM