Rôzne

Trnavčania si pripomínajú Deň sv. Floriána: Oslavujú na námestí i v archíve, FOTO

Podujatie Deň sv. Floriána je zavŕšením osláv a pripomenutia si 150. výročia vzniku Dobrovoľného hasičského zboru v Trnave.

Zdroj: Dnes24.sk

Deň Sv. Floriána – patróna hasičov – oslávili trnavskí dobrovoľní i profesionálni hasiči v Trnave na Hlavnom námestí i napriek tomu, že im počasie od rána neprialo. O výstavu historickej i súčasnej techniky, ktorú si pre verejnosť pripravili, mali aj napriek dažďu záujem stovky Trnavčanov, od školákov a rodičov s malými deťmi až po starších, najmä mužov.

Podujatie bolo vyvrcholením osláv 150. výročia založenia Dobrovoľného hasičského zboru mesta Trnava, ktoré sa začali už vlani na jeseň.

„V rámci výstavy bolo možné vidieť súčasnú i historickú techniku, ktoré majú zbory vo vlastníctve,“ povedal pre TASR moderátor podujatia Marián Hruška z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru SR v Trnave. Na výstave techniky sa podieľali hasiči z Trnavy, Jaslovských Bohuníc, Voderád, Špačiniec, Bohdanoviec nad Parnou. Návštevníci nazreli do moderne vybavených vozidiel, ktoré sú nasadzované do akcií, ale lákalo aj odfotografovať sa pri ručnej striekačke z roku 1889 či iných historických strojoch. Hasiči z Voderád si neváhali k svojmu stroju zaobstarať aj adekvátne historické uniformy bielej farby.

Trnavský archív otvára svoje brány verejnosti

Na ponuku pre verejnosť nadviazal Štátny archív v Trnave v rámci svojho piatkového a sobotňajšieho dňa otvorených dverí. Nesie sa v hasičskej téme a ponúka výstavu Bohu na slávu, blížnemu na pomoc, venovanú práve 150. výročiu trnavského dobrovoľného zboru, ktorá mapuje formovanie, vznik a fungovanie zboru v Trnave od 18. storočia. Vznikla k jesenným oslavám výročia, vystavené sú na nej mnohé vzácne dokumenty.

Pozrieť si možno aj diorámu hasičskej stanice na Rybníkovej ulici, vytvorenú v mierke 1:87 či originál zborovej zástavy z roku 1922. Pripravený je aj sprievodný program pre detských návštevníkov a v sobotu prednášky Veroniky Paukovej Požiare v Trnave v 30. rokoch 20. storočia o 12. a 15. hodine.

Deň sv. Floriána sa začal dopoludnia pochodom uniformovaných hasičov z Trojičného námestia na omšu do Kostola sv. Jakuba. „Sme radi, že si môžeme takto pripomínať deň hasičov i výročie nášho zboru,“ povedal pre TASR veliteľ dobrovoľných trnavských hasičov Daniel Haraga. Dodal, že aktuálne je v zbore Trnava-centrum 33 členov, z toho býva 12 nasadzovaných na akcie. „Mladých ľudí získať je dosť problém, je hektická doba, už ich to až tak nezaujíma,“ konštatoval.

Deň sv. Floriána
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM