Správy

Trnavčania už spisujú petíciu proti novému logu: Mnohým pripomína známe cigarety!

Nespokojnosť vyjadrili niektorí Trnavčania na sociálnej sieti, ale aj podpisom petície. Jej signatári žiadajú mesto o stiahnutie nového loga.

Ilustračný obrázok k článku Trnavčania už spisujú petíciu proti novému logu: Mnohým pripomína známe cigarety!
5
Galéria
Zdroj: Mesto Trnava

Výzvu pre kreatívcov, ktorí mali navrhnúť novú vizuálnu identitu Trnavy, zverejnila radnica ešte koncom minulého roka.

„Zlaté šesťspicové koleso v modrom štíte, tzv. malý znak, zastupuje Mesto Trnavu na grafických materiáloch, písomnostiach či na budovách mesta už dlho. Po rokoch nastal čas posunúť sa vo vizuálnej komunikácii ďalej a dať priestor novým ideám,“ uviedlo k vyhláseniu súťaže mesto.

Prečítajte si tiež

Nové logo

Víťazné logo, ktoré vybrala odborná porota, predstavila radnica 1. mája. Je ním písmeno T, v dlhšej verzii celý názov mesta, v kráľovskej modrej farbe so zlatou korunkou.

Zlaté a biele prúžky symbolizujú obrysy mestských hradieb – cimburie. Spolu s novým vizuálom dostalo mesto aj slogan „Mesto, kde sa žije kráľovsky“. Pripomína slávnu históriu Trnavy a zároveň ju charakterizuje ako miesto, kde vládne príjemná a živá atmosféra.

Cigarety aj mäkčeň

S novou vizuálnou identitou, za ktorú Trnava zaplatila 7 000 eur, sa však nestotožnili všetci obyvatelia. Svoj názor mnohí vyjadrili na sociálnej sieti.

Tzv. Téčko s korunkou niektorým pripomína známe cigarety či kávu, bonboniéru a niektorým dokonca evokuje aj značku spodnej bielizne.

Korunka nad písmenom T zas podľa niektorých vyzerá ako mäkčeň. „Som Trnavčanka a logo ma sklamalo veľmi. Korunka fajn nápad, vo výsledku, ale skôr pôsobí ako mäkčeň, ktorý teda ako všetci vieme pre Trnavu nie je vôbec príznačný,“ vyjadrila svoj názor Ivka.

Spísali petíciu

Kvôli podobným komentárom sa rozhodol Michal Lipovský spísať petíciu, v ktorej spolu so signatármi žiada mesto Trnava o stiahnutie nového loga.

„Toto žiadame z dôvodu, že logo a jeho podoby pôsobia ako plagiát, v mnohých prípadoch pripomína skôr známe cigarety. Nové logo nepripomína kráľovské mesto Trnava, ako to autori prípadne odborná komisia prezentuje. V logu chýba akási dominanta, ktorá by jasne identifikovala, že sa jedná o Trnavu. Aj z týchto dôvodov, ktoré boli zozbierané z názorov obyvateľov mesta Trnava, žiadame o stiahnutie loga a jeho prehodnotenie,“ stojí v petícii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Čo si myslíte o novej vizuálnej identite mesta Trnava? Páči sa vám?

Mohlo by vás zaujímať

Trnava predstavila nové logo
5
Galéria
Zdroj: Mesto Trnava
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM