Monika Hanigovská Samospráva

Trnavčania, zbystrite pozornosť: Na tomto mieste bude výdaj jódových tabliet

Mesto zabezpečilo distribúciu jódových tabliet. Pozrite sa, kedy a kde si ich môžete prebrať.

Ilustračný obrázok k článku Trnavčania, zbystrite pozornosť: Na tomto mieste bude výdaj jódových tabliet
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Obce a mestá v okolí atómových elektrární Jaslovské Bohunice a Mochovce začnú s distribúciou nových jódových tabliet, ktoré sú určené na použitie v prípade jadrového ohrozenia. Takýto krok sa opakuje každých päť rokov, pričom do výdaja jódových tabliet sa zapojilo aj naše mesto.

Balené po novom

V aktuálnom usmernení pre samosprávy sa uvádza, že Slovenské elektrárne zabezpečili pre každú obec toľko balení profylaktík, koľko má trvalo bývajúcich obyvateľov. No v roku 2017, na rozdiel od predchádzajúcich, dodali balenia po šesť tabliet. Doteraz jedno balenie obsahovalo štyri tablety, čo zodpovedá dvom dávkam pre dospelého. Dve tablety sú teraz určené na doma a dve na pracovisko, kam by si ich mal doniesť každý sám. Pre deti polovicu vyzdvihnú rodičia, polovicu školy a škôlky.

Strihanie tabliet

Pre distribútorov balenia so šiestimi tabletami to znamená, že z nich budú musieť odoberať podľa potreby a blistre sa budú strihať. Samosprávy dostali aj nariadenie, že nakoľko príbalové letáky sú iba v jednotlivých baleniach, musia pre tých občanov, ktorí nedostanú škatuľku, príbalový leták rozmnožiť vo vlastnej réžii.

Strihaniu tabliet sa nevyhne ani naše mesto. Podľa Márie Markovičovej z referátu civilnej ochrany na mestský úrad dostali spolu 65 536 balení a sú uzrozumení s tým, že sa bude strihať. „Nakúpime za vlastné malé plastové vrecúška, kam potrebný počet tabliet aj s príbalovým letákom vložíme,“ povedala.

Trvalo bývajúci obyvatelia nášho mesta si budú môcť už o pár dní vybrať jódové tablety. Mesto začne s výdajom v pondelok 16. októbra, bude na Hlavnej ulici číslo 8, v bývalom obchode odevov „pod stĺpmi“ v pracovných dňoch od 09.00 do 17.00 h do 27. októbra, neskôr na informáciách mestského úradu na Trhovej ulici.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM