BTW Kultúra Správy

Trnavská galéria zrekonštruovala nové krídlo Kopplovej vily a opäť vystavuje

Prvou výstavou Galérie Jána Koniarka v Trnave po niekoľkomesačnej rekonštrukcii nového krídla Kopplovej vily je Enigmatická krajina.

Ilustračný obrázok k článku Trnavská galéria zrekonštruovala nové krídlo Kopplovej vily a opäť vystavuje
Zdroj: Galéria Jána Koniarka v Trnave

Na výstave sa od štvrtka 18. júna predstavuje najmladšia generácia slovenských výtvarníkov. Informovala o tom hovorkyňa GJK Zuzana Dohnalová.

Galéria v októbri minulého roka zatvorila nové výstavné krídlo pre jeho havarijný stav. Ku Kopplovej vile ho pristavali v roku 2002 pre stálu expozíciu sôch zakladateľa slovenského moderného sochárstva Jána Koniarka. Konštrukcia však vykazovala systémové chyby, pre ktoré bolo v poslednom období podľa Dohnalovej vystavovanie diel nebezpečné.

Za takmer 100.000 eur, ktoré do rekonštrukcie investoval zriaďovateľ Trnavský samosprávny kraj, opravili fasádne hliníkové sklenené steny, vymenili presklenia vstupu do galérie a realizovali ďalšie práce. Diela zo stálej expozície v tomto čase prezentovala GJK vo viacerých galériách po Slovensku, čo pokračuje i v súčasnosti.

Kurátor aktuálnej výstavy Filip Krutek predstavuje Enigmatickú krajinu ako reinterpretácie tradičného maliarskeho žánru krajinomaľby optikou najmladšej generácie výtvarníkov. „V médiu sochy sú to Katarína Bajkayová a Leonard Lelák a v maľbe Peter Decheť a Natália Šimonová. Nastupujúcu generáciu výtvarníkov dopĺňa konceptuálna videointervencia Martina Kochana a špecifické plátna Tomáša Žemlu založené na technicky presnej výstavbe štruktúry obrazu,“ uviedol.

Zdroj: Galéria Jána Koniarka v Trnave

Názov výstavy vychádza z gréckeho ainigma, ktoré sa vzťahuje na významy ako hádanka, temné reči alebo hovoriť v narážkach. Krajinu je tu zas chápaná ako jasne ohraničený priestor definovaný komponentmi a fragmentmi prírody. Selekcia diel pre túto výstavu nemá ambíciu idealizovať prírodnú scenériu ani nastoľovať riešenia environmentálnej krízy. Reflektuje skôr na rôznorodosť a nejednoznačnosť uchopenia krajiny ako žánru a striktného vymedzenia jej formálnych a obsahových aspektov. Idea výstavy a výber autorov vzišiel z posunu chápania krajinomaľby (krajiny) smerom od žánru k platforme, ktorá otvára nové významové roviny.

Otvorenie sa koná 18. 6. o 18:00 a výstava potrvá do nedele 23. augusta. Viac o výstave a jej autoroch sa môžete dozvedieť na webovej stránke galérie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM