Samospráva

Trnavskí poslanci schválili rozpočet mesta na rok 2017: Je vyrovnaný

Trnava zostáva i naďalej mestom s najnižším úverovým zaťažením spomedzi krajských sídiel. V r. 2017 bude táto hodnota predstavovať úroveň pod 20 percentami.

Ilustračný obrázok k článku Trnavskí poslanci schválili rozpočet mesta na rok 2017: Je vyrovnaný
Zdroj: TASR

Poslanci mestského zastupiteľstva v utorok odsúhlasili rozpočet na rok 2017 s výhľadom na roky 2018 a 2019, z 28 prítomných bolo 19 za, dvaja boli proti a siedmi poslanci sa hlasovania zdržali. Prijatiu mestského zákona roka predchádzala rozsiahla diskusia, v ktorej sa prejavili dva názorové prúdy. Kým „noví“ poslanci, hlavne z klubu Lepšia Trnava, stojaci za primátorom Petrom Bročkom, poukazovali na potrebu investovania do infraštruktúry a riešenia modernizačného dlhu v meste, „starší“ – vrátane dvoch predchádzajúcich primátorov Štefana Bošnáka a Vladimíra Butka, nabádali k väčšiemu šetreniu prostriedkov.

Zasekli sa na návrhu

„Trnava nemala nikdy také dobré výsledky ako v roku 2016, kedy, ak nie teraz, treba odložiť na horšie časy,“ povedal Butko v rozprave a apeloval na potrebu tvorby rezervného fondu. „Ak budeme investície odkladať, všetko nás to len dobehne,“ kontroval viceprimátor Matej Lančarič. Viceprimátor Tibor Pekarčík, ako predkladateľ návrhu rozpočtu dodal, že konzervatívny predpoklad prebytku rozpočtu 2016 sa odhaduje na 4 až 4,4 milióna eur.

Poslanci sa v rokovaní zasekli na návrhu poslanca Juraja Fuzáka schváliť ako zdroj financovania modernizácie športového areálu Slávia vo výške 1 milión eur úverové zdroje. Splátky úveru by boli pritom kryté splátkami investora akvaparku za odkúpený mestský pozemok. Poslanci túto možnosť v hlasovaní odmietli, na schválenie chýbal jeden hlas.

Schválený ako vyrovnaný

Rozpočet Trnavy na rok 2017 bol napokon schválený ako vyrovnaný s tým, že bežný rozpočet je prebytkový a kapitálový je schodkový, pričom schodok kapitálového rozpočtu je vyrovnaný z viacerých zdrojov. Bežné príjmy sú rozpočtované vo výške 47,764 milióna eur, čo je o 1,734 milióna eur viac, ako očakávané príjmy v roku 2016. Súvisí to s plánovaným vyšším príjmom z podielu na výnose dane z príjmov fyzických osôb a z predaja majetku.

Výdavky roku 2017 sú rozpočtované v 21 programoch. Bežné výdavky sú rozpočtované vo výške 44,084 milióna eur, čo je na úrovni roku 2016 a sú v nich plánované všetky aktivity vyplývajúce zo samosprávnych funkcií mesta a výdavky na prenesený výkon štátnej správy. Kapitálové výdavky sú rozpočtované vo výške 9,695 milióna eur, a to na investície pokračujúce z roku 2016 a aj na nové investičné akcie hlavne v programoch doprava, životné prostredie, odpadové hospodárstvo, verejné osvetlenie, sociálna starostlivosť, školstvo, mládež a šport a správa majetku a právny servis.

Poslanci zároveň schválili použitie rezervného fondu na rekonštrukciu komunikácie na Štefánikovej, Halenárskej, Dedinskej ulici, prepojenie ulíc Jarná-Seredská, výstavbu materskej školy na Spartakovskej ulici a rekonštrukciu športového areálu na Atómovej ulici a investíciu na Slávii.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM