Rôzne

Trnavský zbor Cantica nova ostal uväznený v Tokiu: Neodleteli kvôli tajfúnu

Do japonského Tokia odleteli v nedeľu 1. septembra na koncertný zájazd desiatky členov speváckeho zboru gymnázií mesta Trnava. Svoj výlet si nechcene predĺžili.

Ilustračný obrázok k článku Trnavský zbor Cantica nova ostal uväznený v Tokiu: Neodleteli kvôli tajfúnu
4
Galéria
Zdroj: TASR

Spevácky zbor Cantica nova uviazol v odletovej hale v Tokiu. Autobus totiž pre nedeľný tajfún nestihol doviezť stredoškolákov včas a lietadlo odletelo bez nich. Informoval o tom dirigent zboru Gabriel Kalapoš.

Cantica absolvovala koncert na pozvanie Festivalu východoeurópskej hudby a tiež na jednej z tokijských stredných škôl.

Zo Slovenska letelo 37 študentov a šesť členov sprievodu v nedeľu 1. septembra. Situáciu na letisku v Tokiu v pondelok opisovali deti ako chaotickú.

Dirigent Gabriel Kalapoš pre TASR povedal, že problém by mala riešiť Austrian Airlines, keďže zbor zmeškal zaplatený let v jej spoločnosti nie vlastnou vinou.

„Akurát, že o 18. hodine tokijského času zatvorila svoj stánok a otvorí až ráno, takže sa nemáme tu na koho obrátiť,“ povedal. Zatiaľ sú bez informácií.

Kalapoš dodal, že o situácii Trnavčanov vedia na slovenskom zastupiteľstve, na ministerstve zahraničných vecí i v kancelárii prezidentky.

Foto: Ilustračné

Pozrite si vyčíňanie silného tajfúnu Faxai vo fotogalérii. V pondelok sa prehnal cez metropolitnú oblasť Tokia, kde zabil jedného človeka a spôsobil desiatky zranení. Narušil tiež dopravu v čase raňajšej špičky a viedol k rozsiahlym výpadkom elektriny.

Jeden z najsilnejších tajfúnov, aký zasiahol Tokio za uplynulé roky, sprevádzal vietor s nárazmi do 216 kilometrov za hodinu, čo je najvyššia rýchlosť, akú tam kedy zaznamenali, uviedli japonské médiá.

Tajfún Faxai v Japonsku
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM