Júlia Vargová Kultúra

Trstín v jarnom šate: Výstava Veselá jarná výzdoba odštartuje už cez víkend

I v tomto roku organizátori pre návštevníkov a záhradkárov pripravujú veľa jarných inšpirácií a prekvapení.

Ilustračný obrázok k článku Trstín v jarnom šate: Výstava Veselá jarná výzdoba odštartuje už cez víkend
6
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Veľkonočné sviatky sú príležitosťou, keď zimnú výzdobu v našich príbytkoch vymeníme za jarné dekorácie.

13. ročník jarnej výstavy na tému Veselá jarná výzdoba sa uskutoční 23. marca 2019 (sobota) od 13:00 do 18:00 a 24. marca 2019 (nedeľa) od 13:00 do 18:00 v Kultúrnom dome v Trstíne.

Svojimi kreatívnymi nápadmi sa budú prezentovať i deti materskej školy, žiaci základnej školy a chovanky reedukačného centra. Na podujatie pozývajú Biela Hora, n.o., Trstín a Základná organizácia Slovenského zväzu záhradkárov Trstín. Nebude chýbať predaj a občerstvenie.

Na návštevníkov čaká široká škála jarných aranžmánov. Okrem iného aj veľkonočné vajíčka. Traduje sa, že slovo kraslica má pôvod v slove krasnyj, červený, pretože touto farbou sa pôvodne kraslice farbili. Vajíčko bolo symbolom slnka, zdravia, plodnosti a lásky. V snahe posilniť jeho magickú moc začali ľudia povrch ozdobovať a farbiť.

Na Slovensku zdobili kraslice drôtovaním, oblepovaním trávou, vlnou, slamou, voskovaním, batikovaním, leptaním, vyškrabávaním či farbením cibuľovými šupkami, obľúbené je aj modernejšie madeirovanie, vytváranie čipkového vzoru kombinovaním vŕtania a voskovania.

Krásne farebné kraslice sa pritom dajú vytvoriť úplne jednoducho. Na zdobenie voskovaním stačí jeden špendlík, ktorý zastrčíte do ceruzky. Farebný vosk získate roztopením voskoviek. Na jednu kraslicu môžete naniesť viacero farebných odtieňov. Na farbenie celého vajíčka stačia klasické farby rozpustné vo vode. Pri viacfarebných krasliciach musíte postupovať od najbledšej farby po najtmavšiu.

Foto: ilustračné

Zdobenie veľkonočných vajíčok
6
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM