Júlia Vargová Kultúra

Kam cez týždeň? Podujatia, ktoré sa oplatí navštíviť

Týždeň je v plnom prúde a v Trnave je toho na programe veľa. Prinášame zopár tipov na akcie. Je si z čoho vyberať.

Ilustračný obrázok k článku Kam cez týždeň? Podujatia, ktoré sa oplatí navštíviť
Zdroj: YouTube.com

Stážista. Stáž istá?

V pondelok, 18. marca o 18:00, v Malom Berlíne

Občianske združenie WorkSpace Europe organizuje stretnutie, na ktorom sa dozviete všetko potrebné o stážach v zahraničí. Pod jednou strechou nájdete tím WorkSpace Europe, bývalých stážistov, skúseného HR špecialistu, ktorý vám okrem iného poradí ako sa pripraviť na pracovný pohovor. Prezradí aj, prečo je pre zamestnávateľa atraktívnejší uchádzač, ktorý už bol na stáži a ako sa dá stáž Erasmus+ vhodne odprezentovať pred budúcim zamestnávateľom.

Tradičné rodinné zvyklosti v Trnave a okolí

Utorok, 19. marca o 19:00, Malý Berlín

Séria troch prednášok vznikla v spolupráci s etnologičkou Katarínou Nádaskou. V prvej prednáške sa diváci dozvedia, aké racionálne aj magické prípravy nasledovali pri pôrode dieťaťa v domácom prostredí. Zistia akú úlohu zohrávala pôrodná babica a či mohol byť muž pri pôrode svojho dieťaťa, ale aj čo bola nepravá kuváda, aké hry sa hrávali deti v minulosti, aké rituály prebiehali pri prijatí do mládeneckého a dievockého spolku a čo znamenalo pierko za klobúkom mládenca. Všetko o vohľadoch, zásnubách, prípravách na svadbu, o symbolike radostníka, ale aj o jeseni života a poslednej rozlúčke tak, ako ju vnímali naši predkovia sa dozvieme už v utorok.

Havel na tretiu

Utorok, 19. marca, v stredu 20. marca a v piatok, 22. marca o 19:00, Divadlo Jána Palárika

Pri príležitosti jubilejného 30. výročia Nežnej revolúcie (1989 – 2019) divákov čaká výnimočné kultúrne podujatie nazvané Havel na tretiu. V jeden týždeň do Divadla Jána Palárika zavítajú tri vynikajúce slovenské divadlá, ktoré naštudovali slávne absurdné drámy Václava Havla.

Divadlo chce zároveň vzdať úctu Václavovi Havlovi, ktorý bol výrazným politickým i umeleckým predstaviteľom československej Nežnej revolúcie a neúnavným bojovníkom za demokraciu a ľudské práva. V rámci podujatia Havel na tretiu divákov čakajú predstavenia Audiencia (19.3.), Motýľ na anténe (20.3.) a Žobrácka opera (22.3.).

CUBE-ovňa

V utorok, 19. marca o 17:00, na Nádvorí

Trnavské CUBE studio pozýva na historicky prvú CUBE-ovňu. Každý mesiac nová téma, každý mesiac noví hostia z rôznych odvetví marketingu. Prvýkrát s témou: Ako na ceny v reklame? V neformálnom kamarátskom prostredí coworkingu na Nádvorí rozoberú cenotvorbu v reklamnej agentúre. Čaká na vás analytický pohľad na tvorbu cenových ponúk, ukážky konkrétnych cenových ponúk, možnosť diskusie s profesionálom z praxe, reálne čísla za ktoré CUBE studio pracuje od hodinovej sadzby až po komplexné projekty, plus ako naceňovať emocionálne.

Ja a môj životný štýl

V stredu, 20. marca o 10:00, v Knižnici Juraja Fándlyho

Prvá zo série prednášok a workshopov pre slabozrakých a nevidiacich ľudí je zameraná na správnu výživu, prevenciu civilizačných a kardiovaskulárnych ochorení, pohybové aktivity, prevenciu obezity a hygienu.

Kolorika tour

V stredu, 20. marca o 20:00, v Malom Berlíne

Producent, remixér a milovník analógových mašiniek Analogrunner vydáva v marci 2019 vinylovú platňu s názvom Kolorika EP vo vydavateľstve Deadred records. EP obsahuje štyri autorské skladby a tri remixy. Pri tejto príležitosti sa rozhodol usporiadať tour, na ktorú pozval jeho dvornú vokalistku Possimiste – estónsku vílu žijúcu v Reykjavíku.

Vizuálne im bude sekundovať Kriss Sagan, slovenská výtvarníčka a animátorka. V Trnave turné podporí lokálny producent Foolk. Nečakajte klasický dídžejský set, ale intenzívnu sonickú zmes samplov vrstvených naživo prostredníctvom blikajúcich gombíkov nástroja Monome.

Výstava Trnavský objektív

Vo štvrtok, 21. marca o 17:00, v Západosloven­skom múzeu

Vo štvrtok na návštevníkov Západoslovenského múzea čaká vernisáž výstavy Trnavský objektív. Ide už o 49. ročník súťaže neprofesionálnych fotografov okresov Trnava, Piešťany a Hlohovec. Výstava bude spojená s odovzdávaním ocenení. Súčasťou jej zahájenia bude aj premietanie multimediálnych prezentácií. Návštevníci budú môcť Trnavský objektív navštíviť do 5. mája.

Deň zdravia a prvý jarný deň

Štvrtok, 21. marca od 10:00, ZOMOT, Hlavná ulica 5

Združenie obcí mestskej oblasti Trnava v spolupráci s n.o. Biela Hora pozýva na Deň zdravia a prvý jarný deň spojený s vernisážou obrazov Kataríny Olíkovej OKA-MIHY. Na programe sú bezplatné preventívne vyšetrenia, „týždeň mozgu“ – prezentácia medzinárodnej akcie, kurz maľovania veľkonočných vajíčok, pletenie korbáčov i vernisáž obrazov.

Stredoveké výsady mesta Trnava

Štvrtok, 21. marca o 19:00, Malý Berlín

Prednáška sa bude venovať vzniku a vývinu komplexného systému trnavských mestských výsad v stredoveku. Vystúpenie nevenuje pozornosť len generálnemu privilégiu, ktoré bolo udelené trnavskej komunite panovníkom Belom IV. v roku 1238, ale najmä ďalšiemu vývoju mestských výsad.

Prednáška vysvetlí, ako fungovali mestské trhy, ktoré hospodárske odvetvie bolo pre mesto najvýnosnejšie či ako mesto ovplyvnila husitská okupáci. Taktiež poskytne prehľad o základných majetkoch mesta, mestských hradbách či súdnych kompetenciách. Prednáška svojím záberom a analýzou odkrýva nielen dejiny mestských výsad, ale čitateľovi ponúka aj pohľad do života obyvateľa Trnavy v stredoveku.

Právna klinika

Vo štvrtok, 21. marca, od 15:00 do 18:00

Každý štvrtok od 21. februára do 9. mája majú Trnavčania od 15:00 do 18:00 možnosť navštíviť priestory Právnej klinky na Trhovej 2 (budova bývalého Tatraskla). Projekt Právnej kliniky je spoločným projektom mesta Trnava a Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave, ktorého cieľom je pomôcť s riešením právnych problémov obyvateľom Trnavy. Klinika nenahrádza činnosť advokátov či notárov. Ide o poskytnutie bezplatných právnych informácií.

Kvalifikácia ME 2020 Slovensko – Maďarsko

Štvrtok, 21.marca o 20:45, Štadión Antona Malatinského, City Arena Trnava

Slovensko je účastníkom kvalifikácie na ME vo futbale 2020. Kvalifikačné duely sa odohrajú v termíne marec – november 2019. Záverečný turnaj je na programe v lete 2020. Predposledný marcový štvrtok sa Slovensko stretne s Maďarskom práve v Trnave.

3T v Trnave

V piatok, 22. marca o 19:00, v Kine Hviezda

Improvizačné divadlo tvoria traja herci, Juraj „Šoko“ Tabaček, Lukáš „Pucho“ Púchovský a Stano Staško. V sobotu rozohrajú ďalšie zo svojich improvizačných predstavení, ktoré sú premiérou a derniérou zároveň. Režisérmi sú samotní diváci. 3T si radi užívajú adrenalín na javisku. Na základe tém, ktoré vyberie publikum, vytvárajú priamo pred očami divákov krátku divadelnú hru. Práve vďaka tomu ide o vysoko interaktívne predstavenie, ktoré ponúka nečakané situácie, ako pre publikum tak i pre samotných hercov.

Karol Duchoň revival

V piatok, 22. marca o 20:30, v AmfikCafe

Karol Duchoň revival ako už býva zvykom je úžasný hudobný večer v podaní bravúrneho Ľuda Kuruca, ktorý si spolu s kapelou pripravil nový program.

Malý Dobrofest

V piatok, 22. marca o 19:00, v Holiday Inn

Malý Dobrofest je koncertom pre Johna Dopyeru Koncert pre Johna Dopyeru, slovenského rodáka, vynálezcu rezofonickej gitary dobro. Diváci sa majú na čo tešiť. Vystúpia Henrich Novák & Peter Luha, Professional Deformation, Poutníci a Michael Messer & Damir Hal Halilič.

NE ON

Piatok, 22. marca o 21:00, Zelený kríček

Po vydarenej úvodnej Neon párty prichádza ďalšie pokračovanie. Návštevníci budú opäť celý vyžiarený v odtieňoch čierneho svetla. Dekorácie, farby, drinky, inštalácie, doplnky. To všetko v UV aktívnom móde v sprievode parádnej muziky.

Kino: Dievča

V piatok, 22. marca o 18:00, v Malom Berlíne

V piatkovom kine na divákov čaká príbeh o dospievaní trans dievčaťa. Dievča (Lukas Dhont), BE, NL, z roku 2018 má 105 minút. Premietať budú s českými titulkami. Lara je trans žena, ktorá sa narodila s telom a menom chlapca. Podstupuje hormonálne a chirurgické procedúry, ktoré z nej spravia ženu. Zároveň sa zapisuje na prestížnu baletnú školu, kde oddych nemá miesto. Všetci v jej okolí jej snahu a túžbu chápu a podporujú ju, film nie je o boji s okolím. Je o vnútornom boji Lary, o túžbe, ktorá je tak silná, že jej v nej nič nezabráni.

Kino: Zjavenie

V piatok, 22. marca o 20:00, v Malom Berlíne

V piatkovom kine na divákov čaká aj spirituálna detektívka. Zjavenie (Xavier Giannoli), FR, BE, JO, z roku 2018 má 137 minút. Premietať budú s českými titulkami. Jacques je novinárom v jednej z veľkých regionálnych redakcií vo Francúzsku. Jeho povesť nestranného a talentovaného investigatívneho novinára upúta pozornosť Vatikánu, ktorý ho najme na špeciálne vyšetrovanie. V jednej malej francúzskej dedine totiž vraj prišlo k zjaveniu. Hneď po svojom príchode tu stretáva mladú, citlivú a pobožnú Annu, ktorá tvrdí, že na vlastné oči videla Pannu Máriu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM