Júlia Vargová Kultúra Rôzne

Týždeň bude plný koncertov a zábavy: Pracovný kolotoč zakončí kapela Hex

V piatok podvečer si vďaka skupine Hex na Nádvorí zresetujeme hlavy, predtým nás však čaká týždeň nabitý parádnymi akciami.

Ilustračný obrázok k článku Týždeň bude plný koncertov a zábavy: Pracovný kolotoč zakončí kapela Hex
Zdroj: Trnava Tourism

HEX 30: Koncertná oslava 30. narodenín

V piatok 9. augusta o 20:00 na Nádvorí

Viac ako 1300 koncertov, desiatky úspešných hitov, deväť štúdiových a dva výberové albumy a mnohé významné hudobné ceny. To je bilancia jednej z najúspešnejších slovenských kapiel, ktorá tento rok oslavuje 30 rokov na hudobnej scéne. Pri tejto príležitosti chystajú špeciálny koncert na Nádvorí. Podujatie je zdarma.

Leto na korze 2019

Leto na korze opäť prinesie kultúrne zážitky pre všetkých. Na programe sú koncerty, tanec, divadlá, predstavenia pre deti… To všetko priamo pred radnicou na Hlavnej ulici.

Augustový program začína o 18:00. Tí najmenší si prídu na svoje každú stredu, piatok, nedeľu.

  • 5. august Ensemble Thesaurus Musicum /renesančná a baroková hudba
  • 6. august Ado Juráček /folk-pop
  • 7. august Divadlo Dvor Zázrakov – Palica z vreca von /divadlo pre deti
  • 8. august Family Friend /indie-rock
  • 9. august Bábkové divadlo Dúha – Myšky sa hrajú /divadlo pre deti

Spoznajte Trnavu tak, ako ju zažili králi

Od pondelka až do piatku vždy o 10:00 pred Mestskou vežou

Trnava je unikátne mesto na Slovensku, a preto si zaslúži, aby ju ľudia mali možnosť spoznať nie len ako kultúrne mesto, ale aj jej nádhernú zbierku pamiatok, vďaka ktorým ju právom mnohí označujú Malý Rím. Mesto má počas celého júla a augusta pripravené prehliadky mesta so sprievodcom.

Zažite návrat do minulosti a spoznajte stredovekú Trnavu. Vydajte sa na cestu poznávania kráľovského mesta. Prehliadky sú pre všetkých návštevníkov zdarma. Na prehliadku sa nemusíte nikde nahlasovať, stačí jednoducho prísť a nechať sa sprevádzať. Zúčastniť sa jej môžu aj anglicky hovoriaci turisti.

Hlasy v Trnave

Pondelok 5. august o 19:30, Koncertná sieň Marianum

Medzinárodná zborová akadémia Lubeck 2019 uvedie 37 spevákov z 19 krajín sveta s Rolfom Beckom v umeleckom vedení. Tentokrát sa predstaví Gioacchino Rossini.

Výstava: SKÚTER IV – akcia mladého umenia

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Koppelova vila, Zelený kríček 3, Trnava

Trvanie výstavy: 13.06. – 25.08. 2019

Kurátor: PhDr. Vladimír Beskid

Skúter IV – akcia mladého umenia je periodické medzinárodné podujatie postavené ako reprezentatívna stredoeurópska prehliadka nastupujúcej generácie českých, slovenských a maďarských umelcov/umelkýň vo veku do 35 rokov.

Na výstave sa predstaví 24 oslovených umelcov a umelkýň, ktorí osobitým spôsobom reflektujú súčasný svet – prinášajú pritom celé spektrum prístupov a médií od klasickej maľby, cez fotografiu, objekt, inštaláciu až po digitálny pohyblivý obraz.

Hlavným zámerom usporiadateľov je vytvoriť periodickú platformu pre prezentáciu súčasného výtvarného jazyka, stimulovať aktuálnu tvorbu mladých a priniesť aj rodovú korektnosť výberu autorov/-riek.

Zaži trnavské remeslá

V utorky na ihrisku v Sade Antona Bernoláka (promenáda), vo štvrtky na ihrisku v Kamennom mlyne vždy od 17:00 do 19:30.

S dielničkou U Zlatej priadky môžete využiť prázdninový čas zaujímavo a tvorivo, spoznať históriu a zažiť niečo z techník tradičných trnavských remesiel ako sú paličkovanie, tkanie na krosienkach, podmaľba na sklo, drôtovanie… Dielničky sú predovšetkým pre deti od 5 rokov.

Bezplatné tvorivé popoludnia povedú skúsení lektori. Konať sa budú dvakrát týždenne počas celých prázdnin od 2. júla do 29. augusta. V prípade nepriaznivého počasia sa záujemcovia zídu v Dielničke u Zlatej priadky, ktorá sa nachádza v budove Univerzity sv. Cyrila a Metoda na Námestí Jána Herdu, alebo na Nádvorí.

Váš vína čas

Každú stredu od 16:00 do 19:00, Vinárstvo Vína z Mlyna, Doľany

V čarovnom vinárstve pri starobylom Mlyne Vína z Mlyna vás privítajú v rámci konceptu Your wine time- Váš vína čas aj bez rezervácie termínu. Každú stredu od 16:00 do 19:00 vás čaká otvorená pivnica. Spravte si pekný podvečer, pozrite si Mlyn a vyberte si víno počas rozhovoru s vinárom v priateľskej atmosfére rodinného vinárstva.

Bienále plastiky malého formátu 2019

Galéria Jána Koniarka, Synagóga – Centrum súčasného umenia

Bienále plastiky malého formátu predstavuje komornú 3D tvorbu mladej a strednej generácie slovenských vizuálnych umelcov a prizvaných hostí zo zahraničia, vytvorenú prevažne v priebehu posledných dvoch-troch rokov. Medzinárodná výstava sochárskej tvorby zameraná na drobnú plastiku, objekt a reliéf potrvá od 1. augusta do 13. septembra 2019.

Vystavujú: Marcin Berdyszak (PL), František Bohunický, Ján Hrčka, Katarína Kissoczy, Martin Kochan, Patrik Kovačovský, Bohuš Kubinský, Helena Lukášová (CZ), Palo Macho, Róbert Makar, Stefan Meisl (D), Ľubo Mikle, Miroslav Pallo, Mira Podmanická, Vika Shumskaya (UKR), Ivana Sláviková, Michal Šuda, Iveta Tomanová, Miroslav Trubač, Vlad Yurashko (UKR). Kurátorom je Roman Popelár.

Zámocký koncert

V piatok 9. augusta o 18:00 na Smolenickom zámku

Pri príležitosti konania Tradičného smolenického jarmoku pozýva Obec Smolenice všetkých priaznivcov (nielen) klasickej hudby na Zámocký koncert. Bude sa konať v predvečer jarmoku v priestoroch Smolenického zámku, v tzv. zasadacej miestnosti. Príďte si vychutnať pravú zámockú koncertnú atmosféru o ktorú sa tentokrát postará okúzľujúce trio dám – Trio Impression.

Výstava: Harmónia hodvábu a skla

Od 1. augusta do 6. októbra v Západoslovenskom múzeu v Trnave

Adele Melišekovej Dojčanovej učaroval hodváb a venuje sa aj maľbe na sklo. Svoje diela vystavuje doma i v zahraničí a za tvorbu dostala už niekoľko ocenení. Od roku 2013 žije, pracuje a tvorí v Trnave, jej autorskú výstavu nájdete v múzeu.

Foto: ilustračné

Neušlo vám? Hoci sa Trojičné námestie časom mení, rok čo rok naň v rámci podujatia Trnavských 100 km prichádzajú jedny a tie isté vozidlá. Pozrite si fotografie historických áut spred dvadsiatich rokov.

Trnavských 100 km pred dvadsiatimi rokmi
15
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM