Júlia Vargová Rôzne

Udržateľná móda pre deti: Trnavský Ekošatník ponúka oblečenie zdarma, VIDEO

Projekt fungujúci od začiatku roka ponúka rodičom možnosť výmeny detského oblečenia. Zastrešuje ho Centrum pomoci pre rodinu.

Zdroj: Dnes24.sk

Informovalo o tom mesto na svojom webe. Projekt Ekošatník odštartovalo Centrum pomoci pre rodinu vďaka participatívnemu rozpočtu. „Projekt Detského ekošatníka bol podporený z prostriedkov Participatívneho rozpočtu pre Trnavu, na jeho zriadenie získalo Centrum pomoci pre rodinu finančný príspevok 4 880 eur. Tieto peniaze im poslúžia na prenájom priestoru a zabezpečenie pracovníka. O podporu v participatívnom rozpočte sa uchádzajú aj tento rok, a to so zámerom doplniť ekošatník aj o oblečenie pre dospelých,“ uvádza radnica.

Do detského ekošatníka na Štefánikovej ulici môžu rodičia priniesť oblečenie, z ktorého už ich ratolesti vyrástli, alebo ho už skrátka nepotrebujú. Akékoľvek nevyužité veci po deťoch sa niekomu zídu.

Ľudia si môžu z ekošatníka ľubovoľné kúsky, ktoré sa im zrovna hodia, vziať. Vďaka projektu Ekošatník môže vaša ratolesť získať zopár pekných zachovalých kúskov.

„V Trnave chýbal priestor, ktorý by sa zameriaval na výmenu detského oblečenia. Keď sme rozmýšľali, ako ešte rozšíriť naše služby, prišlo nám to ako vhodný nápad,“ vysvetľuje Kristína Königová, štatutárka Centra pomoci pre rodinu.

„Zatiaľ máme takú štatistiku, že viac je tých ľudí, ktorí prinesú oblečenie a menej tých, ktorí si ho chodia brať. Mnohí akoby váhali, či si majú niečo vziať, lebo majú pocit, že to nepotrebujú. Presviedčame ich však, že ekošatník je najmä ekologická aktivita, nie sociálna, prostredníctvom ktorej chceme ľudí naučiť, že veci môžu dostať druhú šancu, vďaka čomu šetríme prírodu,“ dodáva.

Ekošatník má na staroisti koordinátorka a sociálna pracovníčka Jarmila Kurbelová. S triedením šatstva pomáhajú dobrovoľníci. Každá ruka je vítaná. Do budúcna by organizátori chceli projekt rozšíriť aj o ekošatník pre dospelých. Taktiež plánujú robiť tvorivé dielne a workshopy. Malých aj veľkých chcú naučiť, ako zužitkovať nevyužité šatstvo.

Do Ekošatníka môžete šatstvo priniesť počas pracovnej doby v utorok, stredu, štvrtok a piatok. Veci musia byť čisté, vyprané a vyžehlené, aké by ste obliekli vlastným deťom. Oblečenie treba nosiť sezónne, v zime zimné veci, v lete letné.

Oblečenie si môžete prísť prebrať v utorok a štvrtok od 13:30 do 15:30 a v piatok od 9:00 do 11:30.

Projektom zameraným na udržateľnú módu sa v Trnave darí. Ľudia oceňujú možnosť ekologického a ekonomického získavania oblečenia. Taktiež radi pomôžu iným kúskami, ktoré už nepotrebujú.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM