Júlia Vargová Iné športy Šport

Úspech mladých taekwondistov: Na turnaji Cup of Nations zabodovali niekoľkokrát

Klub Taekwon-Do Hwa-rang Trnava na medzinárodnom turnaji pre deti do 14 rokov získal päť ocenení a stal sa druhým najúspešnejším klubom turnaja.

Ilustračný obrázok k článku Úspech mladých taekwondistov: Na turnaji Cup of Nations zabodovali niekoľkokrát
5
Galéria
Zdroj: TKD Hwa-Rang Trnava

Na turnaji Cup of Nations sa zúčastnilo viac ako 220 súťažiacich z pätnástich klubov. Zabojovali účastníci z Maďarska, Poľska, Slovinska, Srbska, Rakúska, Česka a Slovenska. Trnavský klub Taekwon-Do Hwa-rang reprezentovalo päť taekwondistov, ktorí dohromady získali päť ocenení, pohárov. Trikrát sa im ušlo zlato, jedenkrát striebro a bronz. Klub Taekwon-Do Hwa-rang Trnava získal aj jeden veľký pohár, stal sa druhým najúspešnejším zahraničným klubom turnaja.

V sobotu 25. mája sa v maďarskom mestečku Hatvaň konal medzinárodný turnaj pre deti do 14 rokov s názvom Cup of Nations.

Atmosféra turnaja bola podľa hlavného trénera trnavského klubu, Dominika Sawickeho skvelá. „Ono vždy tá atmosféra je troška iná, pokiaľ sa bavíme o súťaži pre deti, naproti súťaži, kde sú všetky vekové kategórie,“ ozrejmuje tréner a dodáva, že deti sú samozrejme aj trochu nervózne, ale v celku je to vždy uvoľnené a príjemné. „Každý, kto vidí to množstvo natešených detí, musí uznať, že sa na to pozerá veľmi dobre a cíti sa potešený, že sa mohol zúčastniť,“ konštatuje.

S celkovým priebehom turnaja je Sawicki spokojný. „V Hatvani je iný štýl cvičenia, ktorý sa v určitých aspektoch líši od cvičenia, ktoré robíme my na Slovensku. Je to hlavne z toho dôvodu, pretože mesto Hatvaň a klub v ňom spadá pod inú medzinárodnú federáciu Taekwon-Do. V laickom ponímaní je to rovnaké na pohľad, ale štýl cvičenia a detaily sa troška rozchádzajú,“ hodnotí.

Každý zo zúčastnených súťažiacich skončil s dobrými výsledkami. Dôvod, pre ktorý sa klubu darí je podľa trénera jednoduchý – vôľa.

„Nie nadarmo sa vraví, že kde je vôľa je aj cesta. Ja by som povedal, že vôľa je viac ako talent. Ak deti chcú, sú do toho zapálene a baví ich súťaženie, je to najlepšia kombinácia, ktorá existuje,“ hodnotí tréner a dodáva, že jedno dieťa môžete učiť aj dva roky a nikdy nič nevyhrá, alebo nič zásadné nedosiahne. Naproti tomu môžete trénovať iné dieťa pol roka a prinesie vám vzácny kov, alebo má vyšší technický stupeň. „Plus veľa spraví náš prístup ako trénerov a dobrá práca koučov, priamo na súťaží,“ dodáva.

Za úspechom je iste kopa driny a tvrdé tréningy. Podľa trénera však môže byť tréning nastavený a pripravený podľa ich najlepších možností, no pokiaľ dané dieťa nemá záujem, výsledok sa nikdy nedostaví. „Musí tam byť stopercentné odhodlanie oboch strán, ako aj trénera, tak aj žiaka, ktorého učí. A pokiaľ máme vôľu a tvrdú a kvalitnú prácu za sebou, dá sa s istotou povedať, že správny prístup a tvrdá drina napomáha tomu, aby sme mali v Trnave super súťažne výsledky,“ konštatuje tréner. A ako turnaj vnímajú tí najdôležitejší, samotné deti? Tie sú podľa Sawickeho nadšené a šťastné, že sa mohli zúčastniť.

Tentokrát bol zážitok z víťazstva o to väčší, že na Cup of Nations nerozdávali víťazom medaile, ale poháre.

„Je to taký zvyk, v rámci tejto súťaže,“ hodnotí tréner a dodáva, že zavážil aj fakt, že na súťaži sú rôzne doplnkové mini hry a súťažné disciplíny, ako prerážanie dosiek, za ktoré víťaz získa legendárny meč Hatváňu. „Naše deti prišli a aj odišli v najlepšej nálade, aká mohla byť. A nie je sa čo čudovať, domov si poniesli pre klub získaný pohár za 2. miesto medzi najúspešnejšími zahraničnými klubmi. Na 5 zúčastnených detí, podľa mňa bravúrny kúsok. Som na nich a aj kouča, právom hrdý,“ uzatvára.

Sumár výsledkov:

Alexandra Eckerová

1 miesto – Technické zostavy, mladšie žiačky

1 miesto – Športový boj, mladšie žiačky

Adriána Belicová

3 miesto – Športový boj, mladšie žiačky

Barbora Bílliková

1 miesto – Športový boj, staršie žiačky

Zorka Opálková

2 miesto – Športový boj, mladšie žiačky

Viktória Nováková

5 miesto – Technické zostavy, mladšie žiačky

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM