Júlia Vargová Iné športy Šport

Trnavskí taekwondisti zabodovali v Ostrave: Priniesli si 12 medailí, ROZHOVOR

Zápasníci z klubu Taekwon-Do Hwa-rang Trnava majú za sebou úspešný turnaj v českej Ostrave. S hlavným trénerom, Dominikom Sawickim sme sa porozprávali o turnaji, aj o tréningoch.

Ilustračný obrázok k článku Trnavskí taekwondisti zabodovali v Ostrave: Priniesli si 12 medailí, ROZHOVOR
Zdroj: TKD Hwa-Rang Trnava

Poslednú marcovú sobotu, 30. marca, sa konal medzinárodný turnaj pre deti do trinásť rokov s názvom Ippon Cup 2019. Súťaže sa zúčastnilo viac ako dvesto súťažiacich. Svoje sily a zručnosti si zmerali deti z viac ako pätnástich klubov. Zúčastnili sa kluby z Nitry či Trnavy, ale aj rôzne České a Poľské kluby.

Priebeh turnaja pre náš web opísal hlavný tréner trnavského klubu, Dominik Sawicki. Prvú súťaž, ktorá bola len pre deti do trinásť rokov, zhodnotil veľmi pozitívne. „Účasť cez dvesto detí. Výborné. Nemôžem vytknúť nič zlé, rozhodcovia a aj usporiadatelia sa snažili na maximum. Naše deti do toho dali taktiež maximum úsilia a samozrejme podpora rodičov bola dychberúca,“ konštatuje.

Atmosféra bola podľa trénera neskutočná. „Krásne strávená sobota s prijemnými ľuďmi a žiakmi, ktorých mám rád a ktorí išli za hranice svojich síl, aby dokázali zvíťaziť a získať cenné kovy, pre klub a pre seba samých,“ opisuje tréner.

Taekwon-Do Hwa-rang Trnava reprezentovalo desať taekwondistov. Trnavský klub získal dvanásť medailí. Trikrát sa im ušlo zlato, dvakrát striebro a sedemkrát bronz.

Z desiatich zúčastnených súťažiacich sa desať umiestnilo. „Výsledok pekný, úspechy prisudzujem v prvom rade tvrdej práci na tréningu,“ hodnotí Dominik Sawicki. S deťmi cvičili veľmi dlho a intenzívne. „Veľa z nich bolo na súťaži prvýkrát, šesť súťažiacich ani ešte predtým nestálo v ringu a nečelili stresu a neúspechu z prehry. Bola to len ich tvrdá drina a prepracovaný plán prípravy na súťažný rok, ktorý som ja a s mojimi asistentmi striktne dodržiavali,“ hovorí.

Štandardne trénujú trikrát do týždňa. Pondelky, stredy a piatky od 18:30 do 20:00. „Ja sám ešte robím špeciálne tréningy v nedeľu, ktoré sa líšia od tých klasických. Samozrejme nie sú povinné, ale výsledky tých, ktorí tam chodia či chodili sú znateľné. Vidíme ich v tabuľkách a na stupňoch víťazov,“ bilancuje tréner.

Zo svojich zverencov mal Sawicki pred turnajom rôzne dojmy. „Keď idete na súťaž a 60% vašich zverencov nikdy nevidela ring, ani necítila súťažný stres, je ťažké niečo očakávať,“ vysvetľuje a dodáva, že obzvlášť na deti je veľakrát vyvíjaný tlak. Ak náhodou prehrajú sú z toho smutné a sklamané. Často si myslia, že nejakým spôsobom sklamali trénera či rodičov.

„Zvolil som inú taktiku, kde sme neočakávali nič. Každý dostal inštrukcie, či koučovia či rodičia, aby nič neriešili a sústredili sa na podporu a na dobrý pocit, že využívame tento deň rozumne,“ objasňuje svoju taktiku hlavný tréner.

„Pred samotným súťažením, som si deti zobral bokom a povedal som im, že nechcem aby pri nástupe do ringu cítili, že musia vyhrať a že to je to najdôležitejšie. Vysvetlil som im, že jediné, čo chcem, je aby nastúpili do ringu s radosťou, že sú tu a majú tu kamošov, aby si to maximálne užili, ukázali to najlepšie čo vedia a nech to dopadne akokoľvek, stále ich budem mať rád či prehrajú alebo vyhrajú,“ vysvetľuje tréner motivovanie.

Výsledky hovoria za všetko. Desať detí, desať ocenených, pričom šesť súťažiacich stálo v ringu po prvýkrát.

Nižšie prinášame sumár výsledkov trnavského klubu aj s jednotlivými hodnoteniami hlavného trénera, Dominika Sawickeho:

Martin Čuchran

3 miesto – Technické zostavy, starší žiaci

3 miesto – Pointfighting, starší žiaci

3 miesto – Špeciálne kopy, starší žiaci

„Martin mal výborné zostavy, naozaj viditeľné zlepšenie. Treba udržať a zvýšiť kvalitu, vyzerá to nádejne.“

Adriána Belicová

3 miesto – Technické zostavy, staršie žiačky

„Zostavy super, nepodarilo sa nám prvé miesto, ale pevné postoje a naozaj pekný pocit z odcvičenej zostavy.“

Benjamin Čuchrán

3 miesto – Technické zostavy, mladší žiaci

„Benjamín sa súbojovo posunul o kus ďalej, opadol z neho strach a išiel naplno. Pôjdeme ešte ďalej.“

Barbora Bílliková

1 miesto – Špeciálne kopy, staršie žiačky

2 miesto – Pointfighting, staršie žiačky

„Barbora špeciálne kopy ovládla ako nikto, proste krásny výkon a zlato zaslúžene, ako sa patrí.“

Samuel Piaček

3 miesto – Pointfighting, starší žiaci

„Samuel mal výborné súboje, využil výhodu výšky a váhy a mal krásny každý zápas. Skončilo to bronzom, ale na prvý krát krásne.“

Zorka Opálková

3 miesto – Špeciálne kopy, mladšie žiačky

1 miesto – Pointfighting, mladšie žiačky

„Zorka, rovnako ako jej sestra Barborka, využila potenciál. V súbojoch zabojovala ako drak a vybojovala zlato.“

Pavol Tatár

1 miesto – Technické zostavy, mladší žiaci

2 miesto – Špeciálne kopy, mladší žiaci

„Pavol zostavy vybojoval ako najlepší a zlato bolo viac ako len zaslúžené. Najväčšie prekvapenie bolo striebro na špeciálnych kopoch, krásny výkon, a to sme špeciálky išli len skúsiť.“

René Piaček

4 miesto – Pointfighting, starší žiaci

„V súbojoch krásne postupoval v tabuľke a v semifinále chýbal len jeden bod k víťazstvu, na prvý krát, veľmi super výkon.“

Michal Tatár

4 miesto – Špeciálne kopy, mladší žiaci

„Michal bol šikovný aj v zostavách a aj v špeciálnych kopoch, posledný kop bohužiaľ nedotiahol ale to vôbec nevadí, prebojovať sa medzi prvú štvoricu je veľmi dobrý výkon.“

Damián Lenghard

4 miesto – Pointfighting, mladší žiaci

„V zostavách mal citeľné zlepšenie oproti Prešov Open, ale konkurenčne bola tabuľka silná a aj dlhá. Skončil v semifinále, súboje mu išli skvele a dokázal využiť postavu vo svoj prospech a ukázať to najlepšie čo vie.“

Taekwon-Do Hwa-rang Trnava: Ippon Cup 2019
2
Galéria
Zdroj: TKD Hwa-Rang Trnava
Zdroj: TKD Hwa-Rang Trnava
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM