Júlia Vargová Rôzne

Užite si jeseň v regióne naplno: Trnava Tourism láka na tucet atraktívnych podujatí

Prinášame vám zopár tipov od Oblastnej organizácie cestovného ruchu. Pozrite si prehľad tých najlepších jesenných podujatí v Regióne Tirnavia.

Ilustračný obrázok k článku Užite si jeseň v regióne naplno: Trnava Tourism láka na tucet atraktívnych podujatí
12
Galéria
Zdroj: Trnava Tourism

„Trnava so svojím regiónom vás očarí v každom ročnom období. Aj počas jesene vám ponúka pestrý výber podujatí. Či už budete chcieť ochutnať vynikajúce víno alebo medovinu, zažiť neopakovateľné chvíle počas jesenných večerov pri hudbe, navštíviť lákavé výstavy alebo spoznať niečo nové, každý si tu príde na svoje,“ láka Trnava Tourism.

Oblastná organizácia cestovného ruchu pripravila výber toho najlepšieho, čo nás počas jesene v Trnave a okolí čaká.

Dni európskeho kultúrneho dedičstva

Cieľom cyklu podujatí je sprístupňovanie bežne nedostupných pamiatok a prezentácia tých prístupných v inom svetle. Má stimulovať záujem o európske kultúrne dedičstvo, zvyšovať povedomie o ňom, informovať verejnosť o potrebe chrániť ho, podporovať toleranciu voči iným kultúram a upozorniť na sociálne, politické a hospodárske výzvy odvetvia kultúry.

V Trnave sa máme na čo tešiť, na pláne sú Trnavské dni, Panteón Malého Ríma, vernisáž výstavy Známe tváre trnavských rodákov a prehliadka priestorov štátneho archívu. Tiež Deň otvorených dverí v Galérii Jána Koniarka, v Divadle Jána Palárika aj v Knižnici Juraja Fándlyho.

Výstava Belluš 120

„Nazrite do dvoch významných trnavských stavieb Emila Belluša vďaka výstave Belluš 120, ktorá sa začala 11. septembra a potrvá do konca novembra na Nádvorí,“ uvádza Trnava Tourism a dodáva, že archívne dokumenty priblížia vznik automatického mlynu NUPOD a Vodojemu. Prostredníctvom výstavy zároveň nahliadnete do interiéru a exteriéru týchto pamiatok.

Trnava očami architekta

Projekt Trnava očami architekta, má za cieľ priblížiť turistom, ale aj obyvateľom Trnavy často zatracované industriálne stavby a iné architektonické pamiatky, na aké sú bežne zvyknutí.

Berte bicykle a vydajte sa spolu s architektom naprieč Trnavou. V rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva nás 14. septembra čaká cykloprehliadka na tému Po cestách trnavského industriálu. Zavedie nás do cukrovaru, pôvodného Kamenného mlyna i bývalého železničného depa.

Festival YouTopia

Inšpiráciou festivalu sú hudobné videoklipy, ktoré v posledných rokoch dobýjajú internet. Od 20. do 22. septembra si ich budete môcť vychutnať na veľkom plátne aj s kvalitným ozvučením na Nádvorí.

Európsky týždeň mobility

„Zapojte sa aj vy do Európskeho týždňa mobility, ktorý sa začne 16. septembra raňajkami pre cyklistov a potrvá do 22. septembra. Tí najmenší sa môžu tešiť na víkend, kedy sa budú konať Majstrovstvá na dvoch kolesách pre deti. Ide už o šiesty ročník a prebiehať bude v južnej časti Sadu Antona Bernoláka,“ láka Oblastná organizácia cestovného ruchu a dodáva, že pripravené sú aj viaceré sprievodné aktivity, ako maľovanie kriedami, jazdy na elektrokolobežkách alebo elektrobicykloch.

Deň otvorených dverí v Divadle Jána Palárika

Malí aj veľkí milovníci divadla sa 21. septembra môžu tešiť na obľúbených hercov, tvorivé dielne, prehliadky, talkshow so zaujímavými hosťami a tiež na jedinečnú atmosféru.

Sonáta mesačného svitu pri splne Mesiaca

„Večer 13. septembra bude v kaštieli Dolná Krupá výnimočný. Čakať vás bude o 18:00 hod. prehliadka, po ktorej sa môžete prejsť po parku, ochutnávka medoviny Apimed v jaskyni grotta a na záver si užijete spln Mesiaca za tónov známych skladieb Ludwiga van Beethovena,“ uvádza Trnava Tourism.

Jazz vo vinohrade

„Zažite unikátny večer v jednom z najkrajších slovenských vinohradov. Vo vinárstve Terra Parna si ani tento rok nenechajte ujsť Jazz vo vinohrade, ktorý bude 21. septembra. Pri vynikajúcom víne a skvelej atmosfére si vypočujete známe hity Petra Lipu, ktorý si pre vás pripravil aj novinky z albumu Podobnosť čisto náhodná,“ opisuje príjemný program podujatia Oblastná organizácia cestovného ruchu.

Ružindolská bosorka

Podujate, ktoré vás prenesie späť do stredoveku. V Ružindole sa v sobotu 5. októbra od 12:00 zletia všetky bosorky zo šíreho okolia. Na námestí za obecným úradom budú pripravené inscenácie, kvízy, kreatívne dielne pre deti ale aj rôzne dobroty.

90 rokov jaskyne Driny

Jaskyňa Driny oslavuje 90. výročie objavenia. Pri tejto príležitosti sa 28. septembra zoznámite s unikátnymi historickými fotografiami objaviteľov jaskyne Driny, terénnymi exkurziami, mimoriadnym vstupom do neprístupnej jaskyne, či ďalšími aktivitami.

Nočný Medokvas

Trnava Tourism láka: „Vezmite svojich priateľov a doprajte si nevšedný zážitok na Nočnom Medokvase v sobotu 19. októbra. V areáli VČELOVINA Smolenice ochutnáte viacero druhov medoviny, medové pivo, limonády alebo sa zahrejete horúcou medovinkou. Okrem toho budú pripravené zaujímavé foodtrucky, kde si každý príde na svoje.“

Strašidlá na zámku

Smolenický zámok ovládnu strašidlá, duchovia aj rozprávkové bytosti. „Piaty ročník podujatia aj tento rok počas posledného októbrového víkendu sľubuje strašidelné prehliadky a bohatý sprievodný program, ktorého súčasťou je remeselný trh, maľovanie na tvár, šermiarske vystúpenie, hod sekerou a lukostreľba,“ dodáva Oblastná organizácia cestovného ruchu.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM