Rôzne

V Bolerázi sa vypúšťala priehrada: Tony rýb prevážali do susediacich nádrží, VIDEO

Na priehrade Boleráz prešlo pod rukami rybárov a dobrovoľníkov veľké množstvo rýb. Už zo začiatku výlovu sa ukazovali aj veľké jedince, VIDEO a FOTO.

Ilustračný obrázok k článku V Bolerázi sa vypúšťala priehrada: Tony rýb prevážali do susediacich nádrží, VIDEO
11
Galéria
Zdroj: TASR

Muži stojaci po pás v studenej bahennej vode a plieskajúci o hladinu palicami a množstvo rýb naokolo, to bol obraz utorka na priehrade Boleráz pri Trnave. Od skorých ranných hodín sa tam koná výlov z dôvodu postupného vypustenia vodnej nádrže (VN). O tom správca Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) rozhodol po viac ako 20 rokoch pre potrebu údržby.

Ide o krátkodobé vypustenie vody, avšak rybári museli zabezpečiť prevoz rýb do susediacich nádrží. Tam už zostanú, po tom ako SVP začne v polovici novembra opäť priehradu napúšťať, na jar budúceho roka budú do vody nasadené nové jedince.

V Bolerázi si nažívajú rôzne druhy rýb

„Na Boleráze sa nachádza kapor, amur biely, šťuka, zubáče a aj sumce,“ povedal tajomník Mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu v Trnave Tomáš Dobrovodský.

Predpokladá, že vylovia počas utorka a podľa potreby možno ešte v stredu 17. októbra spolu okolo 20 až 25 ton rýb. Už zo začiatku výlovu sa ukazovali aj veľké jedince, Dobrovodský pripustil, že niektoré mohli prežiť až dvadsať rokov.

„Výlov realizuje profesionálna firma spolu s našimi dobrovoľníkmi, spolu okolo 50 mužov,“ dodal.

Účelom vypúštania bola kontrola

Účelom úplného krátkodobého vyprázdnenia vodnej nádrže Boleráz je podľa hovorcu SVP Mariána Bocáka kontrola trvalo zatopených častí telesa hrádze, hradiacich konštrukcií a stavebných objektov vodnej stavby. Počas vypustenia budú operatívne odstránené prípadne zistené drobné poruchy vzniknuté opotrebením.

„Zistené poznatky budú slúžiť pre prípadné naplánovanie dlhodobého vypustenia nádrže na zabezpečenie bezpečnej prevádzky vodnej nádrže,“ dodal Bocák.

Vodná nádrž Boleráz bola postavená v roku 1965, má rozlohu 86 hektárov, jej celkový objem je 2,455 milióna kubických metrov vody a je najväčšou v správe trnavských rybárov. Vypustená bola naposledy v roku 1996. Odvtedy sa na jej dne usadila asi 60 centimetrov hrubá vrstva bahna, k jeho čisteniu však počas terajšieho vypustenia VN nepríde. To by si vyžiadalo niekoľkonásobne dlhší čas odstavenia nádrže, až niekoľko rokov.

Zdroj: Dnes24.sk
OBRAZOM: Muži sa v Bolerázi popasovali s rybami
11
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM