Júlia Vargová Kultúra Rôzne

V Trnave a okolí to bude žiť: Víkend si môžete spríjemniť aj na týchto podujatiach

Ak ešte neviete ako stráviť víkend, možno vám pomôže náš redakčný vyber z Trnavy a okolia. Na programe je niekoľko skvelých akcií.

Ilustračný obrázok k článku V Trnave a okolí to bude žiť: Víkend si môžete spríjemniť aj na týchto podujatiach
Zdroj: Múzeum Červený Kameň

Špačinský kotlík

V sobotu 8. júna v v parku pri KD v Špačinciach

Populárny gulášový festival bude plný skvelého jedla, výbornej atmosféry a dobrej muziky. Jubilejný 5. ročník obľúbenej súťaže vo varení gulášu, do ktorej sú okrem súťažných tímov zapojení aj samotní návštevníci podujatia, ktorí guláš koštujú, hodnotia a určujú víťazov. Na svoje si prídu aj milovníci hudby a zábavy. Pripravený bude bohatý celodenný hudobný program a tanečná zábava do rána. Deti sa budú môcť tešiť na sprievodný program v podobe workshopov a atrakcií.

Ochutnávka moderného blues-rocku

V sobotu 8. júna v Ten klube (bývalý Art klub) o 19:00

Fanúšikovia modernej blues-rockovej hudby sa majú na čo tešiť. Začiatkom júna sa v Trnave odohrá jedinečný koncert troch predstaviteľov novej blues–rockovej generácie na Slovensku.

Milovníci živej hudby sa môžu tešiť na kapely ako Kiero Grande z Veľkého Kýru (výhercovia súťaže Blues Aperitiv v Česku a Slovakian Blues Challenge v Skalici), The Butchers zo Šamorína (účinkujúci na najväčšom Poľskom bluesovom Festivale Suwalki Blues Festival v roku 2016) a taktiež na trnavskú Beans & Bullets (výhercovia súťaže Blues Aperitiv v Česku), ktorý sú zároveň organizátormi podujatia.

Baničov pohár: Parašutistická súťaž

V sobotu 8. júna a v nedeľu 9. júna na Letisku Štefana Baniča v Boleráze

Súťaž Baničov pohár má verejnosti priblížiť osobnosť vynálezcu padáka Štefana Baniča a propagovať športový parašutizmus.

Divadlo: Ach tie ženy, ach tí muži

V sobotu 8. júna o 19:00 v Divadle Jána Palárika

Jedna noc, jeden deň, jeden dom a dva manželské páry. Kolotoč kongeniálnych komických kotrmelcov z pera najlepšieho svetového komediografa Georgesa Feydeaua! Čo sa môže stať, ak má poslanec prijať vo svojom byte významného starostu, avšak jeho manželka sa po dome rada pohybuje výhradne v negližé? Čo urobí ctihodná dáma, keď sa dozvie, že jej matka odišla na druhý svet a jej rešpektovaný manžel príde domov podgurážený v kostýme Ľudovíta XIV.? Scény z manželského života by bol prislabý titulok pre šťavnatú katastrofu, ktorú Geroges Feydeau, majster komickej zápletky, rozpúta v jednom parížskom dome za 48 hodín. Lepšie príbehy nepíše ani život sám!

Festival Lumen

V piatok 7. júna a v sobotu, 8. júna na Trojičnom námestí

27. ročník najväčšieho gospelového open-air festivalu v strednej Európe otvorí svoje brány 7. – 8. júna 2019 na Trojičnom námestí v Trnave. Tohtoročným headlinerom Festivalu Lumen bude HillsongYoung & Free z ďalekej Austrálie. Rok čo rok lákajú organizátori účastníkov na pestrý program v podaní kvalitnej gospelovej hudby zo Slovenska, ale i zahraničia, podnetné workshopy či prednášky a iný sprievodný program. V rámci takzvanej „XL zóny“ sa tento rok môžu „Lumeňáci“ tešiť aj na tanečný workshop, talkshow či divadlo. Na hlavnom pódiu sa predstaví očarujúca Janais či kapela Altarive, ktorá poteší rockovo-elektro milovníkov s prvkami metalu či popu.

Druhé kolo THBL aj s majsterkou Slovenska

V sobotu 8. júna v Centre plážových športov v Trnave

V rámci druhého kola THBL 2019 sa predstaví aj aktuálna majsterka Slovenska Katarína Körmendyová, ktorá vyhrala s družstvom Slávia EU Bratislava majstrovský titul v extralige žien vo volejbale. Partnerku bude mať Paulínu Duchoňovú, hráčku prvoligového družstva Hit UCM Trnava. Dvojica sa minulý rok stali vicemajsterkami Slovenska v plážovom volejbale v kategórii U20. V kategórii žien sa predstavia i hráčky extraligového družstva Hit UCM Trnava.

Turnaj bude rozdelený na dve kategórie ženy a muži. Medzi mužmi sa predstaví aj bronzový medailista vo volejbalovej extralige mužov (VKP SPU Nitra), odchovanec mužského volejbalového klubu Mládež aktívne Trnava. Dvojice si najprv zmerajú sily v skupinách a po ich odohraní sa systémom pavúka postupne vytvoria semifinálové a finálové dvojice. Finálové zápasy sa plánujú odohrať o 16:00.

V tohtoročnej lige ide už o 2 kolo Trnavskej ligy v plážovom volejbale, v ktorom účastníci zberajú body do celkového poradia. Do konca ligy zostáva ešte odohrať turnaj trojíc – rodinný plážový volejbalový turnaj 22.6.2019 a záverečné kolo 29.6.2019 – mix dvojíc. V 1. kole THBL sa tešili z víťazstva dvojica Lucia Behúnová s Martinom Barbasom.

Táčkofest&cup

V sobotu 8. júna na ihrisku v Horných Orešanoch

Tretí ročník festivalu Táčkofest&cup okrem koncertov skupín King Shaolin, Bijouterrier, Zoči Voči alebo domácej cimbalovej ľudovej hudby FidliCanti prinesie aj neoficiálne „majstrovstvá sveta v lítaní na táčkách“.

Graffiti Jam

V sobotu 8.júna od 10:00 na Špačinskej ulici

Umelci sa počas podujatia Graffiti Jam budú činiť na legendárnej stene na Špačinskej ulici v Trnave. Dózy, podkladovky, valce a všetko ostatné zabezpečí Flow Control Shop. Podporiť túto akciu môže prísť ktokoľvek. Organizátori upozorňujú, že netreba zabudnúť špekačky a baklažány namočené v oleji, pretože sa bude grilovať.

Prechádzka rozprávkovým parkom

V sobotu 8. júna od 10:00 v mestskom parku v Piešťanoch

Pre všetkých milovníkov rozprávok je aj tento rok pripravená mimoriadne obľúbená Prechádzka rozprávkovým parkom. Stretnutie s rozmanitými rozprávkovými bytosťami sa uskutoční v sobotu 8. júna 2019 od 10:00 do 15:00.

Podujatie je určené pre rodiny s deťmi. Tie sa v Mestskom parku majú možnosť stretnúť so svojimi obľúbenými rozprávkovými bytosťami a plniť jednoduché úlohy na stanovištiach, za ktoré na záver získajú drobnú odmenu. V minulých rokoch navštívili podujatie Šipková Ruženka, Shrek s Fionou, Janko a Marienka spolu s Ježibabou, ale i Spiderman, či iné súčasné rozprávkové bytosti. Aktuálne zoznam tohtoročných rozprávkových hostí organizátori ešte nezverejnili, ale určite sa máte na čo tešiť.

Zelený kríček: Geišberg, Kollár, Meluzína

V sobotu 8. júna o 21:00 na Zelenom kríčku

Pieseň. Tóny, čo rozvlnia boky. Slová, čo pohladia dušu. Nápevy, ktoré si budete spievať ešte dlho, vám už na Medarda zahrajú: Martin Geišberg, Miloslav Kollár Meluzína.

Krígeľ: Ligový turnaj v softball-slowpitchi

V sobotu 8. júna a v nedeľu 9. júna na ihriskách v baseballovom areáli Angels Trnava

Ligový turnaj v softball-slowpitchi sa odohrá už tento víkend. Každý deň sa začína o 9:00, finále je naplánované na nedeľu o 16:00.

Tančiareň pre seniorov

V nedeľu 9. júna od 16:00 do 20:00 v Trnavskom dvore na Zelenečskej ulici 16

Aj tento rok Trnava realizuje z Programu aktívneho starnutia Tančiareň pre seniorov. Do tanca zahrá Duo Expres. Vstup je voľný, no kapacita je obmedzená na sto miest.

ŠČUL – Trnavská šifrovačka

V nedeľu 9. júna o 14:00 v Univerzitnom parčíku

Trnavská šifrovačka je prvá mestská logická hra, v ktorej nejde o to, čo viete, ale ako to viete. Troj až päťčlenné tímy sa budú orientovať v Trnave podľa mapy, kde budú vyznačené jednotlivé stanoviská v jej historickom centre. Na nich budú musieť vylúštiť jednotlivé šifry. Pomôcť si môžu aj použitím smartfónov, prípadne si za body kúpia šepkára. Vôbec nejde o to, koľko toho človek vie, nie je to vedomostná súťaž. Súťažiaci budú musieť skôr zapojiť logické myslenie.

Deň detí na hrade Červený Kameň

V nedeľu 9. júna od 9:00 na hrade Červený Kameň

Príďte prežiť deň plný zábavy a dobrodružstva. Počas návštevy hradu sa môžete stretnúť s princeznou, ktorá vám porozpráva, ako sa žilo na hrade v minulosti. Tí odvážnejší sa môžu vydať na dobrodružnú cestu za šľachtickým titulom, či prejsť cestu stredovekého človeka, ktorú vám pripraví občianske združenie Schatmansdorf.

Tešiť sa môžete aj na bábkové divadelné predstavenia v podaní bábkového divadla Snežienky. Deti sa budú môcť vyšantiť v detskej aréne alebo na slamenom hrade, vyskúšať si aj streľbu z luku, hod oštepom alebo sekerkou. V neďalekom lese za hradnými múrmi sa môžete zapojiť aj do interaktívneho divadelného predstavenia O Červenej Čiapočke.

Rodinná nedeľa: Deň zvieratiek

V nedeľu 9. júna o 14:00 v areáli nákupného centra TMT Mall

Môžete sa tešiť na jazdenie na koni, tvorivé dielne, divadielko a samozrejme skákací hrad. Na svoje si prídu milovníci psíkov, ktorých bude na Dni zvieratiek naozaj dosť.

Program dňa:

  • 15,00 – 18,00 – Jazda na koni
  • 14,00 – 18,00 – Swan detský kútik
  • 15,00 – 16,00 – Workshop o úprave psíkov
  • 16,00 – 17,00 – Ceruzko a Farbička – interaktívne vystúpenie
  • 14,00 – 18,00 – Nafukovacia atrakcia pre deti
  • 14,00 – 18,00 – Tvorivé dielne
  • 17:00 – 18:00 – Ukážka poslušnosti psíkov – obedience
  • 17:00 – 18:00 – Zoznámenie sa s plemenom americký bezsrstý teriér
  • 14,00 – 18,00 – Prehliadka plemena americký bezsrstý teriér

Kino: Šťastný Lazzaro

V nedeľu 9. júna o 19:00 v Malom Berlíne

Lazzaro je mladík tak dobrosrdečný a úprimný, až sa niektorým ľuďom zdá hlúpy. Žije v odľahlej časti Talianska v izolovanej komunite roľníkov, ktorí už pred desiatkami rokov stratili kontakt so zvyškom sveta a bez nároku na mzdu, vzdelanie alebo slušné životné podmienky tvrdo pracujú pre svoju premúdrelú pani. Bez možnosti porovnania však žijú svojim spôsobom šťastne. Keď skupinu zotročených dedinčanov zhodou náhod objaví polícia, roľníci zisťujú, v akom klamstve roky žili a s vidinou splnených snov sa vydávajú do mesta. Zatiaľ čo ostatní prežívajú tvrdý stret s novou realitou, Lazzaro zostáva aj uprostred moderného sveta až dojemne dobrý a prirodzený a pôsobí ako čriepok stratenej minulosti. Magický film Alice Rohrwacher skladá pôsobivú poctu klasickej kinematografii, z festivalu v Cannes si odviezol Cenu za najlepší scenár.

ŠŤASTNÝ LAZZARO (Lazzaro felice) – Alice Rohrwacher / IT / 2018 / 125 min / ČT

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM