Júlia Vargová Kultúra

V Trnave odznel koncert pre Mariána Vargu: Cesty, ktoré nevedú do Ríma, FOTO

V Zrkadlovej sále Divadla Jána Palárika v Trnave zazneli komorné diela Mariána Vargu doplnené čítaním výberu z knihy O cestách, ktoré nevedú do Ríma.

Ilustračný obrázok k článku V Trnave odznel koncert pre Mariána Vargu: Cesty, ktoré nevedú do Ríma, FOTO
7
Galéria
Zdroj: TASR

Trnavský Koncert pre Mariána Vargu Cesty, ktoré nevedú do Ríma sa uskutočnil v stredu 19. júna o 19:00 v Zrkadlovej sále Divadla Jána Palárika v Trnave. Zazneli na ňom aj komorné diela Mariána Vargu, doplnené čítaním výberu z knihy rozhovorov Mariána Vargu a Petra Uličného O cestách, ktoré nevedú do Ríma v interpretácii Borisa Farkaša.

Návštevníci koncertu na poctu hudobnému géniovi si mohli vypočuť harmonické tóny od popredných slovenských interpretov komornej hudby.

Na koncerte hral Marián Svetlík – husle, Andrej Baran – husle, Martin Ruman – viola, Jozef Lupták – violončelo a Boris Lenko – klavír. Publikum si legendu slovenskej hudby pripomenulo tak, ako ju možno doposiaľ nepoznalo. Organizátori koncertu opisujú Vargu ako tvorcu originálnych kompozícií, ktorých invencia nepozná hranice, ako milovníka diel veľkých majstrov, ako vynikajúceho rozprávača, ktorého úvahy o umení a spoločnosti ostávajú rovnako inšpirujúce ako jeho hudba.

„Komorné koncerty z diel klasikov hudby 20. storočia, Bélu Bartóka, Dmitrija Šostakoviča a Arva Pärta, ku ktorým mal legendárny slovenský hudobník blízky vzťah a ktoré sám pre tento koncert vyberal, pripravili v piatich slovenských mestách v najbližších mesiacoch Spoločnosť Mariána Vargu a festival Konvergencie,“ uviedli organizátori série koncertov.

Prvou zastávkou tohto turné bola práve Trnava. „Mariána si sprítomníme okrem textov aj hudbou, ktorú mal rád. Skladby, ktoré zaznejú počas večera sme vyberali ešte spolu s ním. Bolo to v čase keď už sa presúval medzi nemocnicou a domácim liečením. Ale o hudbe sa vždy rád rozprával. Šostakovič, Bartók, Pärt. A samozrejme Mariánove vlastné skladby.“ uviedol Jozef Lupták, ktorý je dramaturgom hudobnej časti a zároveň interpretom viacerých diel koncertu.

Cesty, ktoré nevedú do Ríma
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM