Monika Hanigovská Rôzne

V Trnave vyrastajú divoké skládky: Mesto zdôrazňuje, aby sa dodržiavali tieto pokyny

Na sídliskách, v parkoch, ihriskách a iných častiach sa začínajú kopiť smeti. Mesto o nelegálných smetiskách vie. Preto vyzýva, aby sa dodržiavali niektoré zásady.

Ilustračný obrázok k článku V Trnave vyrastajú divoké skládky: Mesto zdôrazňuje, aby sa dodržiavali tieto pokyny
Zdroj: Dnes24.sk

Malý Rím, ako aj iné mestá trápia skládky smetí, ktoré nájdeme v lokalitách s frekventovaným pohybom, ale aj na skrytých miestach, ako sú parky, kríky a zelené plochy.

Ako informuje mesto, na našom území je nelegálnych smetísk oveľa viac. „Ide zväčša o tie isté krízové miesta. Dnes ich vyčistíme, zajtra tam pribudne ďalší odpad. Je to začarovaný kruh,“ hovorí Dominika Slezáková z odboru dopravy a komunálnych služieb mestského úradu.

Mesto si uvedomuje problém

Ako informuje mesto na svojom webe, čierne skládky nájdeme napríklad v zeleni za supermarketom na Clementisovej ulici, pri železničnej trati na Prednádraží, v staničnom parku, na sídlisku Linčianska pri parovode, na ihriskách a v podchodoch, na rôznych miestach sídliska Hlboká vrátane parku a hájika známeho ako Agátka, či pri výmenníkovej stanici a v zeleni Na hlinách.

Problémy v podobe smetí sa kopia aj na v zeleni na Hospodárskej ulici, v okolí pošty na Dohnányho ulici a veľkú skládku môžeme vidieť napríklad aj pod mostom na Kollárovej ulici.

Skládky aj okolo zberných dvorov

Čierne skládky sa paradoxne množia aj pri mestských zberných dvoroch. „Zlá situácia je tiež pri mestských zberných dvoroch. Hoci ich hlavnou úlohou je poskytnúť občanom možnosť zbaviť sa odpadu a predchádzať tvorbe divokých skládok, tie paradoxne vznikajú aj v ich bezprostrednej blízkosti,“ informuje ďalej mesto v správe.

Zberné mestské dvory na Mikovíniho, Tajovského, Sasinkovej, Cukrovej, Bottovej, Sereďskej ul. (Modranka) a Ul.A.Kmeťa sú bezplatne občanom otvorené, pondelok až piatok od 13.00 do 19.00 hod. (1.4. – 30.9) a počas soboty od 09.00 do 19.00 hod. a v termíne od 1.10 – 31.3 pondelok až piatok od 12.00 do 18.00 hod. a v sobotu od 08.00 do 18 00 hod. Skládka odpadu Zavarská cesta je pre občanov mesta Trnava otvorená pondelok až piatok od 07.00 do 19.00 hod. a počas soboty od 08.00 do 15.00 hod.

Pôvodca odpadu sa preukazuje preukazom totožnosti s vyznačením trvalého bydliska. Viac informácií TU.

Mesto občanom preto pripomína, čo nepatrí do našich kontajnerov.

„Zopakujme si, čo patrí na zberné dvory a čo nesmieme odložiť ku kontajnerom na separovaný a zmesový odpad, ak sa nechceme dopustiť priestupku, zvyšovať náklady mesta na likvidáciu skládok a ohrozovať životné prostredie.“

Viete, čo všetko patrí do zberných dvorov?

Do mestských zberných dvorov patrí veľkorozmerný odpad (nábytok, koberce, sanitárne zariadenia po prerábke bytov a pod.), drobné stavebné odpady z bežných udržiavacích prác vykonávaných fyzickou osobou alebo pre fyzickú osobu, na ktoré sa nevyžaduje stavebné povolenie alebo ohlásenie, autobatérie, monočlánky, akumulátory, motorové oleje, jedlé oleje a tuky, žiarivky a výbojky,vyradené elektrické a elektronické zariadenia (biela a čierna technika), pesticídy, fotochemické látky, zásady, kyseliny, rozpúšťadlá, liečivá, farby, lepidlá, živice.

Kopia sa na mieste vášho bydliska nelegálne skládky?

nie

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM