Kultúra

V Trnave vzdajú poctu vynálezcovi: Koncert pre J. Dopyeru je spomienkou na Dobrofest

Koncert pre Johna Dopyeru v Trnave bude spomienkou na Dobrofest. Organizátori sa takto snažia nadviazať na tradíciu dnes už nejestvujúceho podujatia.

Ilustračný obrázok k článku V Trnave vzdajú poctu vynálezcovi: Koncert pre J. Dopyeru je spomienkou na Dobrofest
6
Galéria
Zdroj: TASR

Spomienku na medzinárodný hudobný festival Dobrofest, ktorý sa dve desaťročia konal v Trnave, oživí v marci Koncert pre Johna Dopyeru. Bude venovaný pamiatke významného slovenského rodáka (1893 – 1988), vynálezcu rezofonickej gitary – dobro.

Ako za prípravný výbor informoval Andrej Halada, organizátori sa takto snažia nadviazať na tradíciu dnes už nejestvujúceho podujatia, ktoré „bolo jedinečným a jediným svojho druhu nielen na Slovensku, ale aj v medzinárodnom meradle“.

Piaty ročník koncertu

„Piaty ročník Koncertu pre Johna Dopyeru, rodáka zo Šaštína-Stráží na Záhorí, ktorý vyrastal v Dolnej Krupej pri Trnave a roku 2003 mu mesto Trnava udelilo čestné občianstvo in memoriam, pripomenie aj 90. výročie vzniku modelu rezofonickej gitary so slovenským názvom dobro, ktorú si dal Dopyera patentovať v USA roku 1929 a odvtedy sa nástroj rozšíril do celého sveta a používa sa dodnes,“ uviedol Halada.

Na jednom podujatí hudobná špička

V programe je vystúpenie českej skupiny Poutníci, ďalej jedného z najlepších slovenských hráčov na dobro Henricha Nováka, ktorý príde vo dvojici s gitaristom Petrom Luhom. Vystúpi tiež britský spevák, hráč na rezofonickú gitaru i dobro, skladateľ a producent Michael Messer.

"V roku 1991 bol vyhlásený za britského akustického bluesového umelca roka. Na Dobrofeste hosťoval v roku 1998 a teraz sa po 21 rokoch vráti do Trnavy spolu s medzinárodne uznávaným gitarovým mágom, akustickým gitaristom Damirom Hal Haliličom z Chorvátska,“ doplnil Halada. Multižánrovú ponuku obohatí česká skupina Professional Deformation. Koncert sa bude konať v piatok 22. marca v Trnave.

OBRAZOM: Medzinárodný hudobný festival Dobrofest
6
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM