Júlia Vargová Správy Samospráva

V Trnave vznikla informačná kancelária: Kontaktný bod pre obete trestných činov

V Trnave otvorili informačnú kanceláriu Národného projektu Zlepšenie prístupu obetí trestných činov k službám a vytvorenie kontaktných bodov pre obete.

Ilustračný obrázok k článku V Trnave vznikla informačná kancelária: Kontaktný bod pre obete trestných činov
Zdroj: TASR

Ministerstvo vnútra SR prostredníctvom odboru prevencie kriminality kancelárie ministerky vnútra SR spustilo projekt s názvom Zlepšenie prístupu obetí trestných činov k službám a vytvorenie kontaktných bodov pre obete. Informovala o tom trnavská radnica na svojej stránke. Iniciatíva je zameraná na tri cieľové skupiny: na seniorov, obete nenávistných trestných činov a extrémizmu a obete obchodovania s ľuďmi

V Trnave od 10. apríla 2019 funguje Kontaktný bod na Okresnom úrade, kde môžu občania, ktorí sa s takýmto konaním stretli, nájsť pomoc.

„V súčasnosti sú služby pomoci pre obete poskytované prevažne mimovládnym sektorom a chýba ich celoplošné zabezpečenie. Predpokladom realizácie komplexného a koordinovaného riešenia úloh prevencie kriminality v oblasti podpory a pomoci obetiam je preto vytvorenie a poskytovanie dostupných služieb na verejne prístupných a známych miestach vo forme stabilných kontaktných bodov,“ hovorí pre mestský web riaditeľ odboru prevencie kriminality Kancelárie MV SR Jozef Halcin.

Pracovníci Kontaktného bodu poskytujú špecializované poradenstvo pre obete a ich blízkych, sociálne a psychologické poradenstvo i právne usmernenie a podporu.

Ako ďalej informuje radnica, kontaktné body sú tak nielen miestom konzultácií a poskytovania informácií, ale zároveň priestorom pre sieťovanie a koordináciu asistenčných systémov a inštitúcií.

„Obetiam trestných činov je v Kontaktnom bode k dispozícii koordinátor na regionálnej úrovni a dvaja asistenti koordinátora. Uvedení pracovníci na základe identifikovaných potrieb každého individuálneho prípadu zabezpečia obeti alebo potenciálnej obeti bezproblémový a promptný prístup k poskytnutiu pomoci,“ ozrejmuje mesto a dodáva, že v jednotlivých regiónoch aktuálne prebiehajú preventívne aktivity a zážitkové workshopy určené pre cieľové skupiny so zámerom eliminovať páchanie trestnej a inej protispoločenskej činnosti.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM