Júlia Vargová Kultúra

Víkend je za rohom: V Trnave a okolí vás potešia tieto akcie

Ak ešte nemáte plány na víkend, nechajte sa inšpirovať. Stráviť ho môžete aj na týchto parádnych podujatiach.

Ilustračný obrázok k článku Víkend je za rohom: V Trnave a okolí vás potešia tieto akcie
Zdroj: Matúš Koprda

Večer u Schneiderovcov

Sobota, 1. jún o 20:00, Dom hudby M. Schneidera – Trnavského

Kvalitné hudobné zážitky v spojení s príjemným prostredím a prepojením na Trnavu, by malo priniesť podujatie Večer u Schneiderovcov, ktoré organizuje Mesto Trnava. O hudobný zážitok sa postará Talent Transport či Zuzana Mikulcová band.

Mikuláš Schneider Trnavský bol jednou z najväčších postáv slovenskej hudby dvadsiateho storočia. Takmer celý život a dielo Mikuláša Schneidera-Trnavského (1881 – 1958) sa viažu k rodnej Trnave. Podujatie pod jeho menom chce upriamovať pozornosť na nové hudobné osobnosti Trnavy.

Videoherný festival Game days

Od štvrtka 30. mája do nedele 2. júna na Nádvorí

Nadšenci umelecky hodnotných a inovatívnych hier si môžu počas festivalovej sezóny poznačiť jeden kľúčový termín. Začiatkom leta, od 30. mája do 2. júna, sa totiž v atmosférických priestoroch trnavského kultúrneho priestoru Nádvorie bude konať videoherný festival Game Days. Podujatie bude bohaté na prednášky videoherných tvorcov zvučných mien zo Slovenska aj zahraničia.

Okrem prednáškovej časti patria medzi ťažiskové aktivity festivalu Game Days aj odborné tematické výstavy. Tento rok budú hneď tri a jedna z nich predstaví československé historické hry s tematikou protirežimového odporu.

Ďalšie ťaháky festivalu:

  • Odovzdávanie ocenenia Slovenská hra roka
  • Ocenenie pre najlepší herný projekt vo vývoji
  • Aktivity na rozvoj domácej hernej tvorby
  • Herno-vzdelávacie aktivity
  • Dvojdňový game jam
  • Workshopy pre odborníkov aj deti
  • Koncerty, chutnú „baštu“ a večerné párty

Cesta rozprávkovým lesom

Nedeľa, 2. jún od 9:00, pod zámkom v Smoleniciach

Víly, vodník, princezné a iné rozprávkové bytosti čakajú každoročne pod Smolenickým zámkom našich najmenších na rozprávkovej ceste, aby spolu s nimi oslávili Medzinárodný deň detí.

Food fest vol. 3

Od piatku 31. mája do nedele 2. júna, City Arena

Na návštevníkov FOOD FEST-u bohatý program a množstvo chutného jedla. Pouličné špeciality od majstrov gastronomického remesla nájdete v množstve stánkov a foodtruckov. Dobroty v duchu tradičnej kuchyne, ale aj moderná gastronómia, množstvo sladkých pochúťok, dezertov, super drinkov či špecialít, ktoré doteraz vaše oči možno nevideli a chuťové bunky nepoznali. Pripravený je aj bohatý sprievodný program.

Stalo sa už tradíciou, že FOOD FEST Trnava nie je iba o jedle. Je o super ľuďoch, príjemnej atmosfére a taktiež o parádnom programe. Svoje hudobné kúsky ponúknu DJ Stanley a DJ JAY JAY, ktorí sa postarajú o správny „drive“ celej akcie. Okrem hudby a výborného jedla návšetvníkov určite potešia aj workshopy a množstvo súťaží. Moderátorom nedeľného programu bude Richard Vrablec.

Akcia je ako stvorená aj pre rodiny s deťmi. Organizátori z B-events pripravili pre neskôr narodených množstvo súťaží o super ceny, kopec hier, animácií a zábavy. Animátori sa postarajú o to, aby si najmenší svoj deň naozaj užili a odchádzali s množstvom zážitkov, úsmevom a možno aj s novými kamošmi. Chýbať nebude maľovanie na tvár, perfektné súťaže a hry.

Program:

Piatok 31. mája:

14:00 – 22:00

od 18:00 DJ Stanley

Sobota 1. júna:

12:00 – 22:00

MDD – Medzinárodný deň detí (súťaže, hry, animácie a zábava pre deti)

od 19:00 DJ JAY JAY

Nedeľa 2. júna:

12:00 – 20:00

Víno Tirnavia

V piatok 31. mája a v sobotu 1. júna na Hlavnej ulici a nádvorí radnice

Víno Tirnavia International Wine Competition je najväčším vinárskym sviatkom v Trnave. Návštevníkom prináša jedinečný zážitok z ochutnávky najrôznejších špičkových medailových vín zo Slovenska a zahraničia, ktoré ocenila prestížna medzinárodná porota. Novinkou 17. ročníka bude aj nové miesto konania verejnej degustácie – spod strechy Mestskej športovej haly sa sťahuje na nádvorie trnavskej radnice a na Hlavnú ulicu. Verejnosť tak bude mať možnosť ochutnať výber toho najlepšieho najmä vďaka festivalu vín. Ponuku vín doplnia kulinárske špeciality a príjemný deň spestrí hudobný program.

Sedemnásty ročník súťaže Víno Tirnavia priniesol dva rekordy. Prvým je najvyššia kvalita súťažných vín v histórii podujatia, druhým je najvyšší počet ocenení. Renomovaní hodnotitelia vín zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska a Talianska udelili 9. a 10. mája 2019 dovedna deväť titulov šampióna súťaže, šesť veľkých zlatých medailí, päťdesiatdeväť zlatých a osemdesiatšesť strieborných medailí.

Kino: Posledné večery na zemi

Nedeľa, 2. jún o 19:00, Malý Berlín

Kino Malého Berlína uvádza mysterióznu meditáciu o strate a bolesti z Činy. Hypnotický romantizujúci neonoir najtalentovanej­šieho súčasného čínskeho filmára Gana Biho je magickou meditáciou o priestore a čase i enigmatickou básňou o strate a bolesti, snom utkaným z nespoľahlivej pamäti, melancholicky rozostrenej prítomnosti a minulosti, ktorá možno dokonca ani nebola.

Podmanivý rytmus a trúchlivá obrazotvornosť filmu o mužovi, ktorý hľadá svoju dávno stratenú lásku, pripomína ponurejšiu a abstraktnejšiu verziu raných filmov Wonga Kar-waia či vrcholných diel Andreja Tarkovského. Film, ktorý nás zavádza do fantastických ruín provinčného mesta Kaili na juhovýchode Číny, vrcholí vyše 50-minútovým záberom-zjavením, natočeným bez jediného strihu v 3D.

POSLEDNÉ VEČERY NA ZEMI (Di qiu zui hou de ye wan) – Gan Bi / CN / 2018 / 110 min / ČT

Výročný koncert robotníckeho spevokolu BRADLAN

V nedeľu, 2. júna o 18:00, v Kostole sv. Jozefa

Príďte si vypočuť výročný koncert robotníckeho spevokolu BRADLAN v priestoroch Františkánskeho kostola. Diriguje Andrej Rapant.

Výstava ObrazoBOREC

Trvanie výstavy: od 04. apríla do 02. júna

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Kopplova vila, Zelený kríček 3, Trnava

Autorom výstavy je Jiří Černický, jej kurátorom je PhDr. Vladimír Beskid. Výstava predstaví diela výrazného predstaviteľa českého intermediálneho umenia s preferovaním práce s obrazovým poľom maľby. Individuálna prezentácia významného českého intermediálneho umelca Jiřího Černického sa sústreďuje na tú líniu jeho tvorby, ktorá je na rozhraní maľby, obrazu a objektu. Ide o celú sériu diel, ktoré pracujú s hybridnými formami obrazov, panelov, či sietí. Zámerne sa dotýka všetkých možných aj protichodným a radikálnych podôb objektomaľby a ich ideových a formálnych presahov.

Ide o jeho osobité reaktívne obrazy, neakčné nemaľby, vnútorné maľby, kontaktné maľby, predmaľby… V tejto línií sa nachádzajú diela, ktoré reagujú na Loosov moderný interiér a architektúru (Odstredivý panel, 2017), maľbu na panely s opretým bicyklom a zaparkovaným psom (Dolby maľba, 2013), silné reliéfne panely z cyklu Dlaždice (Dynamický obklad, 2012; Echo ambientu, 2017–18), či objektomaľby, kde sa „aktívna“ minimalistická maľba predmetmi odohráva na samom okraji diel (Minimax, 2012–14) a pod.

Deň detí: Grécko-rímske hry

V nedeľu, 2. júna od 15:00 do 19:00, v priestore medzi Bazilikou sv. Mikuláša a hradbami

Po troch úspešných rokoch Dňa detí so stredovekou tematikou sa naši najmenší posunú ešte hlbšie do histórie.

Výstava Jedno bez druhého

Trvanie výstavy: od 04. apríla do 02. júna

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka v Trnave, Nové krídlo Kopplovej vily, Zelený kríček 3, Trnava

Autorkami výstavy sú Diana Cencer Garafová a Nikola Šušovicová. Kurátorkou ju MgA. Marianna Brinzová. Výstava iluzívnej maľby vizuálnych umelkýň najmladšej generácie nesie názov Jedno bez druhého. Autorská výstava dvoch mladých slovenských výtvarníčok Diany Cencer Garafovej, absolventky doktorandského štúdia na VŠVU a Nikoly Šušovicovej, študentky magisterského štúdia na katedre maľby na VŠVU v Bratislave, sa zameriava na problematiku vnútorného priestoru obrazu, jeho umiestnenie vo fyzickom priestore a optickými ilúziami. Ústrednou témou ich tvorby sú spomienky uchovávané v predmetoch a v prostredí, ktoré ich obklopuje a pôsobí na ne. Dôležitým spolučiniteľom týchto diel je aj pohľad diváka a jeho (ne)schopnosť pozerať sa a vnímať.

Trnafský festival

Sobota, 1. jún od 11:00, Amfik Cafe

Prídite osláviť MDD na Trnafský festival pre malých, aj veľkých.

Program pre deti

  • 11:00 – Do rozprávky s Dory
  • 14:00 – Hanička a Murko
  • Atrakcie pre deti – maskoti, skákacie hrady,…

Program pre dospelých od 16:00

  • Angel
  • No Budget
  • Celeste Buckingham
  • Gladiátor
  • Peter Nagy a Indigo

Slávnosť ruží

V sobotu, 1. júna, a v nedeľu, 2. júna, v kaštieli v Dolnej Krupej

Krásne kvety lákajú do Dolnej Krupej. Miestny kaštieľ sa stane dejiskom Slávnosti ruží. Návštevníci podujatia budú môcť počas dvoch dní hlasovať v ankete o najkrajšiu ružu. Na pláne je program ku dňu detí i lákavé vystúpenia. Predstaví sa chrámový zbor Smolenice, pripravená je prehliadka kaštieľa a záhonov ruží s lektorským výkladom i koncert cimbalovej muziky Juránečka a nočné predstavenie Záhoráckého divadla.

Nasledujúci deň je pre návštevníkov taktiež pripravený bohatý program. Bude aj sv. omša a okrem krásnych ruží a priestorov kaštieľa si budú môcť pozrieť rodinnú hrobku rodiny Brunsvikovcov či navštíviť Mauzóleum rodiny Chotekovcov. Na nádvorí kaštieľa vystúpi Detský folklórny súbor Trnavček a slávnostné vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu ružu je na pláne o 17:00.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM