Samospráva

Viskupič si vyhrnul rukávy: Podal trestné oznámenie na Čistý deň!

Jozef Viskupič podal v piatok na Generálnej prokuratúre trestné oznámenie na túto neziskovú organizáciu. Má svoje dôvody!

Ilustračný obrázok k článku Viskupič si vyhrnul rukávy: Podal trestné oznámenie na Čistý deň!
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Trestné oznámenie na neziskovú organizáciu Čistý deň podal v piatok na Generálnej prokuratúre (GP) SR predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič.

Podozrenia zo spáchania podvodu

„Rozhodli sme sa za TTSK podať trestné oznámenie vo veci podozrenia zo spáchania subvenčného podvodu. Ide o záležitosť, ktorá trvá niekoľko rokov. Trnavská župa prenajímala, respektíve vypožičiavala, organizácii Čistý deň, nezisková organizácia, dve budovy. V júni 2018 rozhodlo Zastupiteľstvo TTSK, že ruší obe, aj prenájom, aj výpožičku," uviedol Viskupič.

Ako priblížil, čo sa týka prenájmu jednej budovy, v čase, ktorý určilo zastupiteľstvo, bol tento záväzok z hľadiska Čistého dňa vyrovnaný a už sú v objekte poskytované sociálne služby. Samosprávny kraj budovu zrekonštruoval a toto zariadenie sa nazýva Centrum sociálnych služieb Galanta.

Dodnes budovu nevrátili

„Druhá budova bola právne vypožičaná a táto budova v jesennom termíne roku 2018 odovzdaná nebola. Samosprávny kraj preto dal žalobu na vypratanie tejto budovy a zo strany Čistého dňa prišla séria protižalôb. Dodnes túto budovu nevrátili,“ priblížil Viskupič. Z pohľadu TTSK je užívaná v rozpore s vôľou vlastníka aj zastupiteľstva samosprávneho kra­ja.

Zaostrili sme na trnavské kúpaliská

Nové nálezy

„Podanie obsahuje nové nálezy. Je absolútne absurdné, právne neobhájiteľné a máme za to, že je to aj trestnoprávne chybné. Budovu, ktorú nezisková organizácia užíva, nadobudla z verejných zdrojov, prevádzkovala z verejných zdrojov, rekonštruovala z verejných zdrojov a na konci dňa sa snaží dokázať, že z verejných zdrojov má byť sumou vyše 370 000 eur od nich odkúpená,“ dodal Viskupič.

Koncom mája súd platobným rozkazom rozhodol, že Čistý deň má zaplatiť 83 000 eur TTSK za neoprávnené užívanie budovy v Galante-Hodoch od roku 2018.

Foto: archívne

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Všetko dôležité zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM