Júlia Vargová Samospráva

Visutá oáza pred poliklinikou: Lávka na Starohájskej by sa konečne mala zazelenať

To, o čom sa niekoľko rokov povrávalo, by sa malo už čoskoro stať skutočnosťou. Na lávke na Starohájskej by mala pribudnúť popínavá zeleň a kvety.

Ilustračný obrázok k článku Visutá oáza pred poliklinikou: Lávka na Starohájskej by sa konečne mala zazelenať
10
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Nevábne vyzerajúca betónová lávka pri trnavskej poliklinike by už čoskoro mala byť minulosťou. Primátor Trnavy Peter Bročka avizoval, že po zdĺhavom procese vybavovania, sa konečne zazelená. „Po všetkých možných aj nemožných problémoch, zdržaniach, vyjadrovačkách a obstarávaniach prišiel posledný súhlas z ministerstva a projekt s dotáciou viac ako 400 tis. €, ktorý sme projektovali ešte v roku 2015 odštartuje začiatkom augusta,“ uviedol primátor na svojom facebooku.

Mesto chce premenou lávky urobiť ďalší krok v adaptácii na zmenu klímy a zlepšovaní kvality životného prostredia. Radnica tento plán opísala na svojej stránke ešte v apríli 2018. „Pretože klíma v meste sa z roka na rok zhoršuje a lávka je dodnes najvyužívanejšou trasou, po ktorej prejdú denne tisícky ľudí, mestská samospráva ju vytipovala ako jeden z prvých priestorov, kde sa uskutočnia cielené úpravy na zmiernenie prehrievania v letných mesiacoch, zlepšenie hospodárenia s dažďovou vodou, ochranu pred exhalátmi a hlukom automobilovej dopravy,“ uviedlo mesto.

Lávka spája historické centrum mesta so sídliskom Družba približne od roku 1987. O jej zazelenaní radnica informovala už v roku 2015. To sa však nemohlo uskutočniť kvôli poruchám spôsobeným dlhoročným zatekaním do nosných konštrukcií, koróziou a zvetrávaním betónu. Lávka najskôr potrebovala rozsiahlu rekonštrukciu.

Podľa informácií z mestského webu by na mieste mali pribudnúť zátišia s lavičkami. Tie zatienia popínavé rastliny v kombinácii s tieniacimi konštrukciami osadenými na južnej strane lávky, aby zachytili maximum slnečného žiarenia. „Keď popínavky pokryjú celú konštrukciu, vytvoria až 1 600 m2 vertikálnej zelene, ktorá dokáže znížiť teplotu ovzdušia až o päť stupňov Celzia, tlmiť hluk a zachytávať prachové mikročastice,“ vyzdvihuje radnica benefity zelene.

Trávnaté plochy pod lávkou by zas mali absorbovať dažďovú vodu stekajúcu z chodníkov. Hore by mali pribudnúť nádoby s rastlinami a pozdĺž Starohájskej stromy a záhony s bohatými trvalkovými výsadbami.

Lávka na Starohájskej
10
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM