Rôzne Správy

Výstavbe bytov vedľa chránenej zóny bráni územný plán: Investor ho chce zmeniť

V Trnave chcú investori opäť stavať. Mal by pribudnúť Alžbetin park i byty na Malženickej ceste. Mesto požiadalo o stanovisko Štátnu ochranu prírody SR.

Ilustračný obrázok k článku Výstavbe bytov vedľa chránenej zóny bráni územný plán: Investor ho chce zmeniť
Zdroj: TASR

Pre Alžbetin park, nový obytný komplex, žiada vlastník pozemku na Ulici Ferka Urbánka v Trnave povolenie na zmenu územného plánu (ÚP), ktorá by umožnila jeho výstavbu.

Tri päťpodlažné obytné bloky chce postaviť v tesnej blízkosti Parku Janka Kráľa, v susedstve obchodného centra Max a školského areálu.

Poslanci mestského zastupiteľstva (MZ) by mali rokovať na najbližšom zasadnutí o tom, či projektu dajú zelenú. Lokalita v súčasnosti slúži na výrobu, obytná funkcia nie je v súlade s ÚP. Uvádza sa to v materiáli pre MZ. Investor by mal vyriešiť aj dopravné spojenie pre niekoľko desiatok bytov, popri pozemku vedie iba jednosmerná cesta, ktorá je už na súčasné potreby poddimenzovaná. O žiadosti investora zatiaľ rokovala stavebná komisia, ktorá zastupiteľstvu neodporučila schváliť zmenu ÚP. Odbor územného plánovania na mestskom úrade má však opačný názor.

O zahustenie výstavby v lokalite v okolí tohto parku v Trnave, ktorý získal len pred časom štatút chránenej zóny, je v poslednom období záujem. Vlani v októbri predchádzajúce mestské zastupiteľstvo nedalo povolenie na výstavbu dvoch kaviarní priamo na jeho území. O zásah do prírodného prostredia ide v druhom návrhu na zmenu ÚP, o ktorej budú trnavskí poslanci rokovať. Súkromná firma chce výstavbu obytného komplexu na Malženickej ceste.

Keďže však ide o významný biotop, požiadalo mesto o stanovisko Štátnu ochranu prírody SR.

Riaditeľ Správy Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty Peter Puchala v ňom uviedol, že zámer nerešpektuje záväzné regulatívy v oblasti ochrany prírody.

Dotknutá lokalita ako súčasť existujúceho trvalého trávneho porastu predstavuje významný biotop pre viaceré druhy chránených živočíchov.

Kľúčový je dlhoročne evidovaný výskyt sysľa pasienkového, ktorý obýva porast na núdzovej pristávacej ploche letiska. „Treba brať do úvahy, že ide o druh európskeho významu so vzácnym výskytom na Trnavskej pahorkatine, preto je potrebné zachovať akúkoľvek lokalitu,“ uviedol. Odbor územného plánovania pripomenul, že povolenie tejto zmeny by mohlo mať za následok opätovné podávanie už zamietnutých žiadostí o výstavbu satelitov a treba brať do úvahy aj následné požiadavky obyvateľov na zabezpečenie MHD, vývoz odpadu, čistenie komunikácií a podobne.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM