Rôzne

Zažite super nápad pretavený do praxe: Výmenný bazár bez platidiel v Trnave!

Pekný nápad pretavený do praxe. Presne to zažije Trnava už onedlho. Ľudia môžu peniaze pokojne nechať doma.

Ilustračný obrázok k článku Zažite super nápad pretavený do praxe: Výmenný bazár bez platidiel v Trnave!
Zdroj: Dnes24.sk

V Trnave sa totiž bude už po siedmy raz konať Zóna bez peňazí. V sobotu 26. novembra v čase od 9.00 do 15.00 h bude otvorená v priestoroch Kalokagatie – Centra voľného času na Streleckej ulici všetkým, ktorí chcú priniesť svoje nepotrebné, ale zachovalé oblečenie či predmety do domácnosti i tým, ktorí takéto veci potrebujú. Bezplatne si môžu odniesť akékoľvek množstvo.

Druhý život

„Nepotrebné veci nemusia hneď skončiť v kontajneri a zaťažovať životné prostredie ako ďalšia várka vyhodeného odpadu. Môžu dostať druhý život v rukách nových majiteľov,“ uviedla za organizátorov Lenka Juríková. Postup pre darcov, ako dodala, je jednoduchý – pri vstupe odovzdajú veci dobrovoľníkom a tí ich rozdelia do jednotlivých sekcií (dámske, pánske a detské oblečenie, knihy, kuchynské potreby, bižutéria, obuv, hračky).

„Malo by však ísť o predmety, ktoré sú ešte funkčné a môžu potešiť niekoho ďalšieho. Nepoužiteľné, pokazené či zašpinené veci už nikomu radosť neurobia, preto prosíme návštevníkov, aby kriticky zvážili, čo patrí na Zónu bez peňazí a čo už skutočne do koša,“ povedala Juríková.

Odchádzajú usmiati

Na Zónu možno doniesť svoje veci a zobrať si domov veci niekoho iného. Alebo iba priniesť veci na darovanie a odísť či zobrať čosi pre seba aj bez toho, aby niečo človek priniesol. Alebo sa len tak zastaviť, dať si kávu, nechať svoje deti pohrať sa v detskom kútiku a užiť si tamojšiu atmosféru nezištnosti a solidarity. „Zo Zóny bez peňazí odchádzajú ľudia usmiati – odľahčili svoj domov o to, čo už nepotrebujú, a zároveň našli niečo nové, čo im urobilo radosť,“ uviedla Juríková.

Zóna bez peňazí je celoslovenské podujatie, ktoré sa koná v rôznych mestách v ten istý deň. V Trnave ju organizujú dobrovoľníci v spolupráci s mestom Trnava, pričom prvýkrát oslovili aj širokú verejnosť s výzvou pridať sa k prípravám akcie. Podujatie totiž podľa Juríkovej v priebehu dňa navštívia stovky ľudí, ktorí zdieľajú tisícky vecí rôzneho druhu a tie je potrebné preberať, triediť a priebežne upratovať. Veci, ktoré po skončení akcie ostanú, putujú Slovenskému Červenému krížu a charitatívnym organizáciám.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM