Júlia Vargová Rôzne Správy

Živá voda: Pri príležitosti Svetového dňa vody vám spravia rozbor zdarma

V rámci Svetového dňa vody poskytne verejnosti Skúšobné laboratórium TAVOS bezplatný rozbor vzoriek vody v Trnave aj v Piešťanoch.

Ilustračný obrázok k článku Živá voda: Pri príležitosti Svetového dňa vody vám spravia rozbor zdarma
6
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Deň tejto vzácnej tekutiny si pripomenieme už 22. marca. V okolí Trnavy máme tvrdú vodu. Pre naše domáce spotrebiče a vodovodné trubky to nie je žiadna výhra, no voda bohatá na vápnik a horčík je pre naše zdravie prospešná. A má aj lepšiu chuť.

Veľa ľudí nepije vodu z vodovodu, pretože sa im tá z fliaš zdá kvalitnejšia. To je však nezmysel. Nejedna z firiem predávajúcich stolové vody či minerálky čerpá vodu z rovnakých zdrojov ako vodárenské spoločnosti. Kvalitná je rovnako, ako tá z vodovodu, no za plastovú fľašu a bublinky zaplatíte mnohonásobne viac. Dokonca nie je ani tak čerstvá ako tá z „točiek“.

Ľudia na dedinách v minulosti využívali vodu z vlastných studní úplne bežne. Tá však v posledných rokoch z časti aj kvôli baleným nápojom z obchodov stratila na popularite.

Aj vďaka Svetovému dňu vody sa dôležitosť vodných zdrojov dostáva do povedomia ľudí.

Svet si prvýkrát deň vody pripomenul už v roku 1993, kedy bol po prvýkrát vyhlásený Valným zhromaždením OSN. Jeho cieľom je upriamiť pozornosť ľudí na túto životodarnú tekutinu a bezpečnosť pitnej vody. Pretože len zdravotne nezávadná voda, je prospešná pre organizmus.

Veľa ľudí ju považuje za samozrejmosť. Opak je však pravdou. Preto je deň vody zameraný aj na racionálne hospodárenie s jej zdrojmi. „Svetový deň vody (World water day) je vhodnou príležitosťou k prijímaniu opatrení na boj s nedostatkom vody. Aj napriek obrovskému pokroku, v súčasnosti žije viac ako 663 miliónov ľudí bez bezpečného prístupu k pitnej vode,“ informuje na svojej stránke TAVOS.

Ako ďalej informuje vodárenská spoločnosť, Témou a mottom Svetového dňa vody 2019 je „Leaving no one behind“, v prekldade nenechať nikoho bokom. Tento slogan vychádza z Agendy 2030, ktorá dáva svetu prísľub do roku 2030 zabezpečiť vodu pre všetkých. Tento plán vychádza zo stratégie trvalo udržateľného rozvoja, z ktorého musí mať každý človek prospech.

Bezplatný rozbor vzoriek vody TAVOS poskytne v piatok, 22. marca 2019. Akcia sa týka vzoriek z individuálnych vodných zdrojov, studní. Vodu otestujú na dusičnany a tvrdosť vody.

  • Príjem vzoriek sa uskutoční v Piešťanoch 22.3.2019 od 7:00 do 12:00. Vodu môžete priniesť na adresu Skúšobného laboratória TAVOS, a. s., Bratislavská cesta 3588, Piešťany.
  • V Trnave príjem vzoriek prebehne 22.3.2019 od 7:00 do 10:00. Na adrese TAVOS, a. s., podateľňa, Fraňa Kráľa 1, Trnava.

Vzorku musia záujemci priniesť v čistej sklenenej nádobe s objemom 0,2 až 0,5 litra, naplnenej po okraj. Nádoba musí byť označená štítkom s odberným miestom vody, napríklad kopaná, vŕtaná, narážaná či artézska studňa, a telefonickým kontaktom. Vzorke bude následne pridelené číslo a výsledky budú zverejnené na webe, alebo sa o nich môžete informovať telefonicky. TAVOS však upozorňuje, že obsah dusičnanov je len čiastkovým ukazovateľom. Na preukázanie toho, či je voda pitná, je potrebný ďalší rozbor.

Foto: ilustračné

Voda
6
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM