Monika Hanigovská Rôzne

Známe súsošie Golgoty uvidíme možno skôr: Radnica hlási úspešný postup prác

Súsošie je už druhý rok v rukách reštaurátorov. Náročný proces obnovy bude možno ukončený oveľa skôr. Národná kultúrna pamiatka by sa tak vrátila na pôvodné miesto o dva roky skôr.

Ilustračný obrázok k článku Známe súsošie Golgoty uvidíme možno skôr: Radnica hlási úspešný postup prác
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Národná kultúrna pamiatka, ktorá pozostáva z kamenných podstavcov a krížov, na ktorých sú osadené kovové plastiky, už druhý rok prechádza kompletnou rekonštrukciou. Reštaurátorské práce boli pôvodne na tamojšom objekte rozvrhnuté na päť rokov.

„Náročné reštaurátorské práce boli rozvrhnuté na 60 mesiacov, ale vzhľadom na ich úspešný postup je pravdepodobné, že Golgota sa vráti na svoje miesto už na budúci rok,“ informuje o tomto stave radnica v správe.

Momentálne pracujú na najnáročnejšej časti

„Práce realizované v tomto roku spočívajú v opätovnom prečistení prvkov kamennej architektúry, doplnení chýbajúcich častí, tmelení a štruktúrovaní povrchu kameňa. Hlavné ťažisko prác je v reštaurovaní kovových plastík súsošia, ktoré je aj technologicky najnáročnejšou časťou realizácie. Reštaurátor akad. soch. Stanislav Kožela vyhotovuje modely chýbajúcich častí, z ktorých sú potom zhotovené odliatky zo zliatiny zhodnej s pôvodným materiálom. Tieto rekonštrukčné odliatky sú následne osadené a povrch cizelovaný,“ povedal Mgr. art. Tomáš Kucman, ktorý má na starosti reštaurovanie kamenných architektonických článkov súsošia.

Mohli by skončiť o dva roky skôr

„Náročný proces reštaurovania všetkých plastík bude v tomto roku ukončený. Ak nenastanú nepredvídateľné okolnosti, ich osadenie by sa mohlo uskutočniť do konca budúceho roku, teda o dva roky skôr v porovnaní s pôvodne plánovaným termínom,“ informoval Kucman.

Na dokončenie obnovy v roku 2019 bude potrebné vynaložiť finančné prostriedky v približnej hodnote 12 000 eur.

„Na tretiu etapu rekonštrukčných prác, ktoré sa uskutočňujú v tomto roku, sa počíta so sumou 53 000 eur, z toho 28 000 eur poskytlo Mesto Trnava a dotáciu 25 000 eur Ministerstvo kultúry SR," stojí ďalej v správe mesta.

Súsošie Golgoty na obvyklom mieste nenájdete: Mesto prezradilo, čo sa chystá
8
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM