Monika Hanigovská Rôzne

Známy kaštieľ v Dolnej Krupej pri Trnave sa zatvorí: Srdce obce čaká rekonštrukcia

Klasicistický kaštieľ z 18. storočia sa v Dolnej Krupej pri Trnave dočká výraznej rekonštrukcie. Na práce sú vyčlenené viac ako dva milióny eur. Bude ohrozená aj známa Slávnosť ruží?

Ilustračný obrázok k článku Známy kaštieľ v Dolnej Krupej pri Trnave sa zatvorí: Srdce obce čaká rekonštrukcia
19
Galéria
Zdroj: TASR

Renesančný kaštieľ a jeho lákadlá si obľúbili aj Trnavčania. Srdce Dolnej Krupej, kaštieľ vidieckej klasicistickej architektúry na Slovensku sa dočká rekonštrukcie.

Kaštieľ nedostane len novú fasádu. Súčasne si rekonštrukcia vyžiada, podľa slov samotnej riaditeľky HM Edity Bugalovej, zatvorenie objektu. Známa slávnosť ruží v kaštieli bola tento rok takmer ohrozená.

Kaštieľ totiž patrí pod správu Hudobného múzea (HM) Slovenského národného múzea (SNM), a to má už odsúhlasené prostriedky na opravu tejto historickej nehnuteľnosti z programu INTERREG Rakúsko-Slovensko.

Bude kaštieľ zatvorený do roku 2020?

„Partnermi projektu Poklady strednej Európy sú SNM, Historické a Hudobné múzeum, na druhej strane obec Marcheg a Národopisné múzeum Viedeň,“ informovala o zámere riaditeľka HM Edita Bugalová. Kaštieľ má byť podľa jej slov zatvorený do roku 2020. No Slávnosť ruží by ešte tento rok mali stihnúť pripraviť a jej organizátorka Alena Krátka je rozhodnutá neprerušiť tradíciu ani počas rekonštrukcie.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Na práce sú vyčlenené viac ako dva milióny eur. Podľa Bugalovej pôjde hoci nie o celkovú, ale zásadnú opravu budovy.

Výrazná zmena

Naposledy sa tam robili rozsiahlejšie opravy okolo roku 1981, odvtedy len čiastkové, čomu zodpovedá aj stav kaštieľa. Objekt dostane novú fasádu, urobia sa nové rozvody a ďalšie práce.

„Návštevníci sa môžu tešiť na pozitívnu zmenu,“ dodala. Zdôraznila, že cezhraničný projekt je nastavený na kultúrnu výmenu, vo svojej investičnej časti zahŕňa pre Dolnú Krupú výlučne budovu kaštieľa, parku ani iných nehnuteľností sa netýka. „Stále čakáme na podpis zmluvy,“ povedala riaditeľka s tým, že práve na tento krok sú naviazané zmluvy s dodávateľmi.

Kaštieľ sa v minulosti mohol pochváliť prvým šľachtičným divadlom na Slovensku, knižnicou, ktorá ukrývala veľkú zbierku kníh (okolo 5000 zväzkov), početnou zbierkou zbraní a tiež galériou 156 obrazov. Zachovaný objekt sa však pýši aj inou zvláštnosťou, ktorá upúta každého návštevníka. Podrobná informačná tabuľa, ktorá sa nachádza pred kaštieľom informuje, že podľa inventára v spise obrazov bolo uvedené aj meno majstra Leonarda Da Vinciho.

Doslova láka na výlet: Objavte zaujímavosti dediny ležiacej pri Trnave, FOTO
19
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: archívne

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM