Júlia Vargová Kultúra Rôzne

Zopár tipov na víkend: Pripravte sa na zaujímavé podujatia v Trnave a okolí

Posledný septembrový víkend prinesie hneď niekoľko skvelých podujatí v Malom Ríme aj v okolitých obciach. Ponuka je bohatá, stačí si vybrať.

Ilustračný obrázok k článku Zopár tipov na víkend: Pripravte sa na zaujímavé podujatia v Trnave a okolí
Zdroj: TASR

Jaskyňa Driny oslavuje 90. výročie

V sobotu 28. septembra o 10:00 v Kultúrnom dome Smolenice

Na pláne je výstava historických fotografií a prednáška o histórii objavovania, mimoriadny vstup do múzea Molpír, zvýhodnený vstup do jaskyne Driny, ukážka jaskyniarskej techniky a prestavenie živej aj neživej prírody.

Užijeme si tiež dve terénne exkurzie: Náučný chodník Smolenický kras a Po stopách objaviteľov (so vstupom do bežne neprístupnej jaskyne).

Jesenný Barter Market

V sobotu 28. septembra od 10:00 do 16:00 v Mariánskej sále

Vybartovať za inú vec alebo za dobrý pocit môžete oblečenie, čistiace prostriedky, trvanlivé potraviny, veci pre deti aj pre zvieratá, rastliny, elektrické spotrebiče… Priniesť môžete maximálne dve tašky, vstupné je symbolické jedno euro.

Naspak Do Devadesiatych!

V piatok 27. septembra od 21:00 – Artklub TenKlub

Príďte zažiť nostalgickú atmosféru. Pripravená bude dobová výzdoba, 90s herňa, hudba od Barbie Girl až po Nirvanu, 90s projekcia aj súťaž o najlepší 90s outfit.

Hudobné putovanie štýlmi, časom a krajinami

V nedeľu 29. septembra o 17:00 v Nyáryovskej kúrii v Bučanoch

Koncert hudobného tria. Na flaute zahrá Laura Pešková, na gitare Rastislav Sumega a na husle a violu Zuzana Bilaničová (z Bučian).

Výstavy, ako aj stále expozície, je možné navštíviť aj v poslednú septembrovú nedeľu, 29. septembra, v čase od 14:00 do 18:00. Výstava Ľudské práva v zrkadle života Heleny Weinwurmovej prezentuje životný príbeh rodáčky z Bučian, ktorá prežila útrapy koncentračného tábora Osvienčim.

Finálový turnaj v softballe žien Euroliga 2019

V sobotu 28. septembra a v nedeľu 29. septembra na softbalovom ihrisku

Finálový turnaj v softballe žien Euroliga 2019 sa odohrá už tento víkend na softbalovom ihrisku SK Trnava Panthers v areáli ZŠ Bottova v Trnave. Panteri vás radi privítajú a ďakujú za podporu.

Radošínske naivné divadlo: Besame mucho

V nedeľu 29. septembra o 15:30 v Divadle Jána Palárika

Dramatik Štepka v hre s exotickým názvom Besame mucho pôsobivo a, samozrejme, vtipne rozohráva zaujímavé, pestré osudy a spletité príbehy ľudí z najsúčasnejšej súčasnosti neďaleko anonymnej slovenskej stanice.

Volejbal: Hit UCM Trnava – VK Prešov

V sobotu 28. septembra o 19:00 v Mestskej športovej hale v Trnave

Volejbalová extraliga žien sa začína už v sobotu. V najvyššej volejbalovej súťaži na Slovensku sa predstaví už štvrtú sezónu po sebe aj trnavské družstvo Hit UCM Trnava. V 1. kole privíta VK Prešov.

Weinbergove sonáty pre husle a klavír /b minor

V sobotu 28. septembra o 19:00 v Malom Berlíne

Pri príležitosti 100. výročia narodenia ruského skladateľa poľského pôvodu Mieczysława Weinberga (1919 – 1996) pripravil Milan Paľa (husle) a Ladislav Fančovič (klavír) kompletný súbor šiestich Weinbergových sonát pre husle a klavír, z ktorých tri zaznejú aj v Trnave.

Hokej: HK Gladiators Trnava – MHK Dubnica

V piatok 27. septembra o 17:30 na Zimnom štadióne

Trnavský hokej zažíva obrodenie v Slovenskej hokejovej lige. V 6. kole sa Gladiátori postavia Dubnici nad Váhom. Zápas štartuje o 17:30, štadión bude otvorený od 16:30.

Túlavé divadlo: Don Quijote

V piatok 27. septembra o 19:00 v Malom Berlíne

Tragikomédia na motívy slávneho španielskeho románu spisovateľa Miguela de Cervantes Saavedra prináša príbeh o chudobnom šľachticovi, ktorý všetok svoj čas trávi čítaním starých rytierskych románov.

Spolu so svojim verným sluhom Sanchom Panzom sa na koni menom Rocinante sa vydáva na výpravy, ktorých zmyslom je konať dobro a naprávať krivdy.

Septembrové leto pri rotunde

V sobotu 28. septembra a v nedeľu 29. septembra v Križovanoch nad Dudváhom

Septembrový program finišuje kurzom aranžovania so Zuzkou. V sobotu 28. septembra o 16:00 vás Zuzana naučí ako si vytvoriť jesenné aranžmány a zútulniť interiér. V nedeľu 29. septembra o 16:00 program leta pri rotunde uzavrie koncertom dychová hudba Krojovanka.

Blaho Uhlár a kolektív DISK: Stabilizácia

V sobotu 28. septembra o 20:00 v Divadelnom štúdiu DISK

Súbor DISK vo svojej jubilejnej šesťdesiatej sezóne vychádza zo svojho pevného činoherného zázemia a vo fragmentarizovanej kompozícii nám obnažuje banálne životné situácie ale aj férické vidiny.

Vnútrodruhová agresivita je znovu impulzom ku krutej prezentácii vzťahov medzi ľuďmi, ale sme aj svedkami nežného porozumenia hoci niekedy s tragickým obsahom.

Kino: Svetozár Stračina

V nedeľu 29. septembra o 18:00 v Malom Berlíne

Dokument Pavla Barabáša. Pocta výnimočnému umelcovi a kľúčovej osobnosti slovenského folklóru.

At last, he saw the entrance

Do 27. októbra v Galérii Jána Koniarka v Trnave, Nové krídlo Kopplovej vily

Site-specific inštalácia z dielne Richarda Janečka a Radovana Kissoczyho prináša pohľad na umelú inteligenciu, ktorá môže byť stále vnímaná ako niečo nadprirodzené, mimo ľudské chápanie.

V tejto audiovizuálnej inštalácii autori podrobujú antický mýtus logike umelej inteligencie, čo predstavuje jeho alternatívne scenáre a konce.

Trnavský blšák

V sobotu 28. septembra o 9:00 na Hlavnej ulici

Príďte si vychutnať pravú blšákovú atmosféru na pešej zóne na Hlavnej ulici. Kúpite na ňom nielen zachovalé oblečenie za symbolické ceny, knihy, platne, ale aj nevšedné kúsky…

Tančiareň pre seniorov

V nedeľu 29. septembra od 16:00 do 20:00 v Trnavskom dvore na Zelenečskej ulici 16

Tančiareň pre seniorov realizuje Trnava z Programu aktívneho starnutia. Do tanca zahrá Duo Expres. Vstup je voľný, no kapacita je obmedzená na sto miest.

Koncert speváckeho zboru Voci Allegre

V nedeľu 29. septembra o 19:30 v Bazilike sv. Mikuláša

Voci allegre v taliančine znamená radostné hlasy. Tento komorný spevácky zbor vznikol na jar 2013. Pôsobí v Trnave a spevom si robí radosť, tak ako značí jeho názov. Vstupné je dobrovoľné.

Mária Balážová: Ženský dezén

Do 27. októbra v Galérii Jána Koniarka v Trnave, Kopplova vila

Retrospektívna výstava výraznej slovenskej autorky, reprezentantky regionálnej výtvarnej scény s následným uvedením novej monografickej publikácie. Mária Balážová, využíva výrazové prostriedky geometrickej abstrakcie ako nástroj kritiky rodovej nerovnosti. Kurátorom je Roman Gajdoš.

Koncepcia kladie dôraz na tvorbu z ostatného obdobia, ktorá sa ešte viac vychýlila z oblasti post-geometrickej maľby smerom k výraznejším feministickým výpovediam.

Smejko a Tanculienka: Všetko najlepšie!

V nedeľu 29. septembra o 10:00 v Kine Hviezda

Piate výročie populárnej dvojice Smejko a Tanculienka oslávime najväčšími rozprávkovými a tanečnými hitmi.

Belluš 120

Do 11. novembra na Nádvorí

V septembri si pripomíname 120. výročie narodenia jedného z najvýznamnejších architektov 20. storočia – Emila Belluša. Pri tejto príležitosti občianske združenie Malý Berlín organizuje výstavu pod názvom Belluš 120.

Emil Belluš je považovaný za zakladateľa modernej architektúry na Slovensku. Jeho najvýznamnejšími stavbami pre mesto Trnava sú Plnoautomatický mlyn NUPOD a Vodojem.

Tradičné oberačkové slávnosti

Od piatku 27. septembra do nedele 29. septembra v Modre

Posledný septembrový víkend sa Modra premení na živé centrum tradičných osláv úrody, malokarpatského vinohradníctva a vinárstva. Láka na úctu k tradíciám zmiešanú s modernými prvkami v programe spolu s vynikajúcim burčiakom a vínom.

Kino: Nech je svetlo

V nedeľu 29. septembra o 19:30 v Malom Berlíne

Slovenský film Nech je svetlo je príbehom Milana (40), ktorý má tri deti a aby zabezpečil svoju rodinu, chodí pracovať do Nemecka. Jeho syn je členom polovojenskej mládežníckej skupiny a zapletie sa do šikanovania a usmrtenia spolužiaka. Otec začne zisťovať pravdu o svojom synovi, o svojej rodine, o sebe samých a aj o spoločenstve okolo seba.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM