Júlia Vargová Kultúra Rôzne

Rastlinný food fest: Prvé trnavské Vegánske hody zožali úspech, FOTO

Tisíce ľudí si pochutnali na vegánskych burgroch, pirohoch či haluškách. Premiéra Vegánskych hodov v Trnave zožala úspech.

Ilustračný obrázok k článku Rastlinný food fest: Prvé trnavské Vegánske hody zožali úspech, FOTO
5
Galéria
Zdroj: Tomáš Kuša Photography

Festival Vegánske hody, ktorý sa v sobotu 4. mája premiérovo konal v Trnave, zaplnil Námestie svätého Mikuláša tým najlepším z ponuky rastlinných špecialít od lokálnych aj vzdialenejších reštaurácií, bistier, či stánkov s vegánskou kozmetikou a drogériou netestovanou na zvieratách. Informovala o tom Michaela Janíková zo združenia pre rozvoj ľudskosti a udržateľnosti – Humánny pokrok.

Ako informuje združenie, Vegánske hody prilákali tisícky nadšených a zvedavých ľudí a zaujali aj okoloidúcich svadobných hostí, ktorí sa pristavovali pri jednotlivých stánkoch. Aj napriek predpovediam nepriaznivého počasia sa organizátori rozhodli podujatie nezrušiť, čo sa nakoniec ukázalo ako dobré rozhodnutie. „Až na pár momentov bolo celé podujatie bez dažďa, a tak aj vďaka priaznivému počasiu tu vládla počas celého dňa skvelá atmosféra a ľudia si pochvaľovali aj výber priestoru, kde sa podujatie konalo,“ konštatuje združenie.

Spestrením bol sprievodný program, ktorý sa niesol v duchu zaujímavých prednášok a kuchárskych show. „Zúčastnených predajcov potešil veľký záujem návštevníkov a návštevníčok o rastlinné jedlo, ktorý bol väčší, ako samotný predajcovia očakávali," uvádza združenie dodávajúc, že najväčšie rady sa tvorili pred stánkom miestneho vegánskeho bistra, známeho svojou ponukou street foodu, ako vegánsky kebab wrap či cheeze burger. Dve prevádzky tu ponúkali aj tzv. Beyond burger, známu rastlinnú alternatívu hovädzieho burgru.

Návštevníci a návštevníčky si pochutnávali aj na pirohoch či haluškách s vegánskou bryndzou – vryndzou, robi rezňoch, raw dobrotách či sladkých maškrtách v podobe donutov, koláčov a zákuskov vyrobených výlučne z rastlinných surovín.

„Vieme, že dopyt po rastlinných jedlách v Trnave je veľký a do budúcnosti predpokladáme jeho ďalší nárast. Preto na najbližšom podujatí plánujeme rozšíriť gastro zónu o ďalšie prevádzky, ponúkajúce chutné vegánske pokrmy. Za úspešný priebeh vôbec prvého ročníka nášho podujatia v tomto meste vďačíme aj mestu Trnava, ktoré bolo partnerom podujatia a vďaka pozitívnym ohlasom už teraz začíname s prípravami ďalších Vegánskych hodov v Trnave, ktoré by sa mali konať ešte v priebehu tohto roku.“ prezradil Roman Facuna zo združenia Humánny pokrok, ktoré podujatie organizuje.

Vegánske hody
5
Galéria
Zdroj: Tomáš Kuša Photography
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM