Rôzne

Najnovšie výskumy Trnavy: Historici a archivári predstavia mesto naprieč 780 rokov

V Trnave sa stretnú odborníci, aby si pripomenuli najvýznamnejšiu udalosť v dejinách nášho mesta. Podujatie uzatvorí prehliadka výstavy v Štátnom archíve.

Ilustračný obrázok k článku Najnovšie výskumy Trnavy: Historici a archivári predstavia mesto naprieč 780 rokov
Zdroj: TASR

Najvýznamnejšiu udalosť v dejinách Trnavy – udelenie výsad slobodného kráľovského mesta ako prvého na území dnešného Slovenska si pripomínajú Trnavčania na dvojdňovej konferencii Trnava 1238 –2018 … úspešný európsky príbeh.

V utorok a stredu 26. septembra v priestoroch auly Pazmaneum historici a archivári priblížia 780. výročie povýšenia mesta panovníkom Belom IV.

Odkaz z najnovších výskumov

Trnava si získanie práv prvého slobodného kráľovského mesta pripomína počas celého roka viacerými podujatiami, ktoré vyvrcholili počas septembra. Konferenciu pripravil Štátny archív v Trnave, mesto Trnava, Trnavská univerzita v spolupráci so Spolkom trnavských historikov Tyrnavia.

Zaradili ju zároveň k podujatiam, pripraveným pri príležitosti Dní európskeho kultúrneho dedičstva. Podľa slov riaditeľky archívu a organizátorky akcie Júlie Ragačovej odznejú príspevky, ktoré vznikli z najnovších archívnych, historických i kunsthistorických výskumov.

Zaznie aj úplne nová téma

V úvode bude hovoriť Juraj Roháč o privilégiu z roku 1238 – Magne Charte mesta Trnava a Vladimír Rábik na tému Belo IV. a protomestské sídliská v roku 1238. „Pripravený je aj príspevok Verejní notári v Trnave v období 15. a 16. storočia, ktorý je úplne prvým tohto charakteru. Výskum prebiehal v trnavskom archíve vo fonde magistrátu mesta Trnava a ďalších dokumentov, robil ho Radoslav Ragač,“ uviedla Ragačová. Darina Fridrichová ukáže, ako fungovalo mesto 300 rokov po udelení privilégia – v roku 1538.

Hovoriť sa bude aj o výstavbe univerzitného areálu v Trnave, ktorý je dnes národnou kultúrnou pamiatkou a ďalších témach. „Aké bolo majerské hospodárenie v 18. storočí, ako fungoval dobrovoľný hasičský zbor, trnavské spolky, obchodníci, známy Kovosmalt, a tiež si pripomenieme polstoročie spolupráce nášho archívu s kolegami v Mikulove a 50 rokov Vojenského archívu v Trnave,“ dodala Ragačová.

Výstava zo života Trnavčanov

Podujatie uzatvorí prehliadka výstavy v Štátnom archíve s názvom Trnava – osmičkový príbeh s vystavenými originálmi archívnych dokumentov viažucich sa k osmičkovým výročiam (1848, 1918, 1948, 1968) v Trnave a aj ďalšie archívne dokumenty poukazujúce na rozmanitý kolorit života Trnavčanov od najstarších dejín až do súčasnosti. Vystavené dokumenty dopĺňa aj prezentácia plagátov, pečatidiel, kalendárov a rôznych pamätných predmetov zo zbierok trnavského archívu.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM