Aktualizované Komunálne voľby

Trnava má PIATEHO kandidáta na primátora: Do volieb pôjde aj Matej Lančarič

Do boja o primátorské kreslo sa zapojí aj Matej Lančarič. Kandidatúru ohlásil ako piaty v poradí.

Ilustračný obrázok k článku Trnava má PIATEHO kandidáta na primátora: Do volieb pôjde aj Matej Lančarič
3
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Piatym kandidátom na post primátora Trnavy je poslanec mestského zastupiteľstva Matej Lančarič. Kandidovať bude ako nezávislý. Informoval o tom na tlačovej besede platformy Tvorivý tím – Srdcom pre Trnavu.

Ako uviedol, skúsenosti v komunálnej politike – dvanásť rokov práce poslanca, štyri ako viceprimátora Trnavy – ho spolu s požiadavkou občanov a nespokojnosťou s viacerými aspektmi rozvoja mesta priviedli k rozhodnutiu uchádzať sa o primátorskú stoličku. S novou občianskou platformou prinášajú témy, ktoré je podľa nich v meste potrebné riešiť.

Hrozia problémy?

„Jedným z výrazných je trvalo neudržateľný rozvoj a výstavba na území mesta. Trnava sa rozvíja a sme tomu radi,“ dodal Lančarič. Problémom ale je, že výstavbu nových zón s bytovými a rodinnými domami schválili mestské zastupiteľstvá často bez dostatočnej dopravnej a občiansko-sociálnej infraštruktúry a vybavenosti.

To v zónach, kde majú podľa územného plánu pribudnúť stovky, v lokalitách ako Prúdy, Arboria, Cukrovar, až tisíce nových bytov, začína podľa Lančariča spôsobovať veľké problémy, ktoré sa v budúcnosti ešte znásobia.

Zníženie poplatkov

Developeri prevažne nedostatočne riešia dopravnú infraštruktúru, nevyrastajú nové škôlky, školy, zdravotnícke zariadenia a ďalšie služby pre občanov, ktorí svojimi potrebami zaťažujú už existujúcu infraštruktúru. Podľa Lančariča je potrebné zmeniť viaceré priority, aby sa Trnava mohla rozvíjať rovnomerne.

K takýmto oblastiam patrí mestská hromadná doprava, ktorá podľa platformy potrebuje zásadnú reorganizáciu, zintenzívnenie a opätovné spojenie so susediacimi obcami. Lančarič s platformou považujú za potrebné opatrenia na zníženie dopadov ekonomickej a energetickej krízy. Podľa neho by zníženie vysokých poplatkov za parkovanie paradoxne pomohlo získať mestu vyšší príjem do mestskej kasy. Potrebné je dobudovať kapacity sociálnych zariadení a škôlok.

Ďalšie aktuálne témy

Znížil by si plat!

„Rovnako sa vrátiť k dostupnému nájomnému bývaniu, na ktoré mesto v roku 2007 rezignovalo,“ doplnil Lančarič. „Každý projekt mesta by mal byť posúdený v rámci hodnoty za peniaze,“ zdôraznil. Platforma plánuje iniciatívu Vráťme život starým budovám, v rámci ktorej chce čo najrýchlejšie oživiť opustené objekty. Cestu vidí v prenájme a refinancovaní nákladov na obnovu, ktoré by nájomcovia vynaložili.

Tvorivý tím chce vybudovať nový 50-metrový krytý plavecký bazén na sídlisku Prednádražie, ktorým Trnava nedisponuje a zastaviť plány na asanáciu a rozvíjať bývalú školu na Mozartovej ulici, kde sídlia kultúrne, športové a spoločenské organizácie. Trnava vlastní 1 000 hektárov ornej pôdy, v lokalite Medziháj by mala vzniknúť mestská farma a zároveň aj miesto pre záujemcov o záhradkárčenie.

Lančarič by si ako prvé vo funkcii znížil plat primátora, ktorý je v súčasnosti najvyšší možný. „Treba hľadať úspory a najlepšie je začať od seba,“ konštatoval.

V Trnave sa o primátorský post tiež uchádzajú ako nezávislí kandidáti Marián Galbavý, primátor Peter Bročka, Branislav Baroš a Zuzana Bošnáková za Kresťanskodemo­kratické hnutie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Viac o voľbách

Matej Lančarič ohlásil kandidatúru na post primátora Trnavy
3
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM