BTW Správy Samospráva

Trnavská župa zabojuje proti prívalovým dažďom a povodniam

Finančne podporí vodozádržné opatrenia a dobrovoľných hasičov.

Ilustračný obrázok k článku Trnavská župa zabojuje proti prívalovým dažďom a povodniam
Zdroj: Facebook.com/Trnavský samosprávny kraj

Projekty zamerané na zadržiavanie vody v krajine, ktoré pôsobia aj ako ochrana proti povodniam, budú podporené z centrálneho krízového fondu Trnavského samosprávneho kraja. Informuje o tom kancelária TTSK na svojej webovej stránke.

V rámci júlovej výzvy bude podporených až 22 projektov celkovou sumou viac ako 81-tisíc eur. Fond tiež poskytne peniaze dobrovoľným hasičom na plnenie úloh pri ochrane ľudí a majetku.

„Klimatické zmeny so sebou prinášajú situácie, s ktorými sa aj v trnavskej župe čoraz pravidelnejšie stretávame. Azda paradoxne, napriek tomu, že Trnavský kraj patrí medzi najsuchšie na Slovensku, musíme opakovane riešiť dôsledky prívalových dažďov a povodní. Preto sa fond zameriava aj na podporu vodozádržných opatrení a dobrovoľných hasičov,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

Protipovodňové projekty sú zamerané predovšetkým na čistenie vsakovacích jám, vodozádržných nádrží či budovanie zatrávnených vsakovacích nádrží. V prípade dobrovoľných hasičov pôjdu financie na nákup ochranných oblekov, hadíc, či rôzneho druhu náradia.

Vlčkovce

Obec získala dotáciu 6.000 eur na prehĺbenie a rozšírenie cestných priekop, čím sa zväčší kapacita na zachytávanie dažďovej vody. Zväčší sa vsakovacia plocha, aby nedochádzalo k zaplavovaniu ulíc. Vysávač vody zabezpečí odstránenie vody po prívalových dažďoch z pivníc rodinných domov a bytoviek.

Trstín

Obec získala 3.000 eur pre dobrovoľných hasičov. Dotácia im pomôže pri odstraňovaní nepredvídaných krízových udalostí počas náhlych prívalových búrok, ktoré komplikujú bezpečnú situáciu v nižšie položených častiach obce.

Malženice

Dotácia 3.500 eur pomôže vyčistiť vodozádržné vzdúvadlo, ktoré slúži aj ako protipožiarna nádrž. Tá slúži obci už niekoľko desaťročí, no je potrebné ju vyčistiť od nánosov, aby mohla plniť svoj účel.

Biely Kostol

Obec za 1.200 eur zakúpi čerpadlá na odčerpávanie vody spolu so základným vybavením.

Zoznam všetkých podporených projektov si môžete pozrieť na webstránke kraja.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM