Kultúra

Opojčanka chce zachovať tradičnú kultúru regiónu: Vystupuje v trnavskom kroji

Folklórna dedinská spevácka skupina Opojčanka v obci Opoj pri Trnave najradšej spieva pieseň Prečo Pán Boh starých ľudí ľúbi.

Ilustračný obrázok k článku Opojčanka chce zachovať tradičnú kultúru regiónu: Vystupuje v trnavskom kroji
11
Galéria
Zdroj: TASR

Folkórna skupina funguje už 15 rokov a stále je u nej chuť rozvíjať sa, pridávať nové naštudovania piesní a reprezentovať. Zo 14 aktuálnych členov je päť takých, ktorí stáli pri jej zrode a teší ich to doteraz.

„V súčasnosti máme 14 členov a nacvičených niekoľko tematických pásem piesní, s ktorými chodíme vystupovať,“ povedala pre TASR zakladateľka a vedúca súboru Denisa Štefáková.

Opojčkanka podľa jej slov vznikla z dôvodu zachovania tradičnej kultúry regiónu a rozvíjania folklórnych tradícií. „Sprvoti som chodila po našich starých ľuďoch a pýtala sa ich na pesničky, na ktoré si pamätajú. Zhromaždila som ich takmer tri stovky,“ uviedla Štefáková.

Odstupom času to hodnotí ako dobré rozhodnutie, táto generácia Opojčanov už v podstate vymrela. Zo zoznamu vyberajú členovia pri príprave na vystúpenia. Podľa Štefákovej je pre nich asi „top“ pieseň Prečo Pán Boh starých ľudí ľúbi.

Veková skladba Opojčanky je od 10 rokov až po 70 plus. Najmladší je ozembuchár Maťko. Okrem toho majú ešte harmonikára Milana Backa, ktorý je jedným z tých, ktorí to ťahajú so súborom nepretržite.

„Okrem neho ešte Mária Frolkovičová, Lenka Lukovičová, Vladimír Hrdlovič a ja,“ uviedla vedúca súboru. Spolu vystupujú nielen v Opoji pri pochovávaní basy, stavaní mája či čepčení neviest, ale aj po obciach v okolí, chodia do Trnavy.

V auguste sa opäť zúčastnili na festivale Trnavská brána. Videli ich aj v televíznej folklórnej súťaži Kapura, kde si viedli veľmi dobre. Ich priaznivcov by však nemalo zmiasť, keď členov súboru uvidia vystupovať aj pod „značkou“ Rozmarín.

„To je súbor z vedľajšieho Majcichova, ktorý má aktuálne personálne problémy. Tak sme sa zlúčili, aby mohli tí z Rozmarínu, ktorí chcú, ďalej vystupovať. Keď nás pozvú ako Opojčanku, tak ideme, keď dostane pozvánku na vystúpenie Rozmarín, ideme tiež,“ dodala Štefáková.

Súbor vystupuje v trnavskom kroji. „Čosi sme zdedili, čosi našim členkám darovali ‚tety‘, ktoré časti krojov našli na pôjdoch a bolo ich potrebné opraviť, niečo sme si ušili a vyšili samy. Ja som si napríklad počas materskej dovolenky vyšila rukávce,“ uviedla Štefáková.

Opoj
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM