Júlia Vargová Kultúra

Kam cez týždeň? Podujatia, ktoré sa oplatí navštíviť

Týždeň je v plnom prúde a v Trnave je toho na programe veľa. Prinášame zopár tipov na akcie. Je si z čoho vyberať.

Ilustračný obrázok k článku Kam cez týždeň? Podujatia, ktoré sa oplatí navštíviť
Zdroj: TASR

Neskoro večer, talkshow Petra Marcina

V pondelok, 1. apríla o 18:00, v kine Hviezda

Peter Marcin opäť prichádza do Trnavy so zájazdovou verziou najpopulárnejšej a najúspešnejšej slovenskej TalkShow. Môžete sa tešiť na skvelú atmosféru, pútavé rozhovory, zábavné príhody a scénky, pesničky, či interakcie s divákmi. Hosťami v trnavskom Kine Hviezda budú herečka Viki Ráková, herec Marek Fašiang a heligonkárka a speváčka Vlasta Mudríková.

OKA-MIHY: Výstava obrazov

Do 26. apríla, v pracovných dňoch od 8:00 do 16:00, v priestoroch ZO­MOTu

V centre Trnavy otvorili výstavu insitnej výtvarníčky Kataríny Olíkovej.

„Dovoľte mi, aby som zmyla z Vašich dní prach každodennosti a na okamih Vás odpútala od uponáhľaného sveta niekam, kde je všetko originál a hlavne zo srdca. Pozývam Vás na výstavu mojich obrazov OKA-MIHY.“

Výstava je sprístupnená verejnosti, vstup je voľný. Nájdete ju v priestoroch Kancelárie ZOMOT, Združenie obcí mestskej oblasti Trnava, Hlavná 5, na pešej zóne, oproti radnici.

Trochu inak s Adelou

Utorok, 2. apríla o 18:30, Hotel Holiday Inn

Zažite naživo talkshow Trochu inak s Adelou už prvý aprílový utorok v Holiday Inn Trnava. Prežite jedinečný a inšpiratívny večer s moderátorkou Adelou Vinczeovou a jej zaujímavými hosťami. Tešiť sa môžete aj na hudobného hosťa, kapelu Vrbovskí víťazi.

Jubilejná výstava Fotoklubu IRIS

V stredu, 3. apríla o 17:30, v západnom krídle radnice

Vernisáž desiatej výročnej výstavy Fotoklubu IRIS sa uskutoční prvú aprílovú stredu. Fotoklub IRIS funguje ako občianske združenie od roku 2009 a za dekádu svojej činnosti sa každoročne spolupodieľal spolu s Mestom Trnava na fotografických podujatiach. Poslaním výstavy je priblížiť verejnosti čaro zachytených prchavých okamihov života a sveta kolo nás.

Zároveň môže byť výstava inšpiráciou pre všetkých, ktorí radi fotografujú alebo hľadajú v Trnave a blízkom okolí podobných nadšencov, ktorí venujú tomuto ušľachtilému umeniu svoj voľný čas. Žánrové zloženie tvorby členov fotoklubu je veľmi pestré – krajina, makro, zátišie, portrét, ale i abstraktná fotografia a architektúra, takže návštevníci sa majú naozaj na čo tešiť.

Výstava potrvá do 28. apríla a bude otvorená každú stredu a nedeľu od 15.00 do 18.00 h.

King Skate

Streda, 3. apríla o 20:00, Kino Hviezda

Vychutnajte si v trnavskej premiére mimoriadny dokument o kultových postavách českého a svetového skateboardingu v príbehoch zlomených kostí, nezlomných priateľstiev a divokej jazdy za slobodou uprostred komunizmu. Film nominovaný na Českého leva nie je v klasickej distribúcii, preto nezmeškajte túto jedinečnú príležitosť pozrieť si ho na veľkom plátne. Večer ho uvedie samotný režisér Šimon Šafránek a po filme bude nasledovať diskusia.

Skateboard bol v 70tych a 80tych rokoch niečo ako z inej planéty. Film približuje partiu nadšencov, do ktorej patrili napríklad Petr Forman, Ivan „Zobák“ Pelikán či budúci majster sveta Luděk Váša, predstavuje dokument pomocou unikátnych archívnych záberov. Nesústredí sa pritom len na skateboarding ako taký, ale predovšetkým na zachytenie dobovej atmosféry, emócií a mimoriadnych ľudských príbehov.

Výstava ObrazoBOREC

Vernisáž: 4.4. 2019 (Št) o 18.00 hod.

Trvanie výstavy: 4. 04. – 2. 06. 2019

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Kopplova vila, Zelený kríček 3, Trnava

Autorom výstavy je Jiří Černický, jej kurátorom je PhDr. Vladimír Beskid. Výstava predstaví diela výrazného predstaviteľa českého intermediálneho umenia s preferovaním práce s obrazovým poľom maľby. Individuálna prezentácia významného českého intermediálneho umelca Jiřího Černického sa sústreďuje na tú líniu jeho tvorby, ktorá je na rozhraní maľby, obrazu a objektu. Ide o celú sériu diel, ktoré pracujú s hybridnými formami obrazov, panelov, či sietí. Zámerne sa dotýka všetkých možných aj protichodným a radikálnych podôb objektomaľby a ich ideových a formálnych presahov.

Ide o jeho osobité reaktívne obrazy, neakčné nemaľby, vnútorné maľby, kontaktné maľby, predmaľby… V tejto línií sa nachádzajú diela, ktoré reagujú na Loosov moderný interiér a architektúru (Odstredivý panel, 2017), maľbu na panely s opretým bicyklom a zaparkovaným psom (Dolby maľba, 2013), silné reliéfne panely z cyklu Dlaždice (Dynamický obklad, 2012; Echo ambientu, 2017–18), či objektomaľby, kde sa „aktívna“ minimalistická maľba predmetmi odohráva na samom okraji diel (Minimax, 2012–14) a pod.

Maratón pohybu

Vo štvrtok, 4. apríla, v Mestskej športovej hale Trnava

Jedná sa už o trinásty ročník Maratónu pohybu. Podujatie je zamerané na podporu boja proti rakovine pri príležitosti Dňa narcisov. Žiaci a žiačky stredných škôl a druhého stupňa základných škôl si užijú kopu pohybu a zaujímavých aktivít. Na programe je:

  • 1. kolo: TABATA so Zuzkou
  • 2. kolo: AEROBIC s Mirkou
  • 3. kolo: POWER JOGA s Luckou
  • 4. kolo: ZUMBA s Valikou
  • 5. kolo: HIP-HOP s Martinou

Lenka Filipová a hostia

Vo štvrtok, 4. apríla o 18:00, v Kine Hviezda

V rámci koncertného tour 2019 sa predstaví česká speváčka, gitaristka a hudobná skladateľka v jednej osobe Lenka Filipová. Vystúpi aj so svojimi hosťami, hráčom na keltskú harfu, akordeón a cajon, Seanom Barrym a klavíristom Ondřejom Hájkom. Okrem tradičných hitov, na ktoré Lenka nikdy nezabúda si poslucháči vypočujú aj skladby z najnovšieho albumu Oppidum s keltskou vôňou.

Výstava Jedno bez druhého

Vernisáž: 4. 4. 2019 (štvrtok) o 18:00

Trvanie výstavy: 04. 04. – 02. 06. 2019

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka v Trnave, Nové krídlo Kopplovej vily, Zelený kríček 3, Trnava

Autorkami výstavy sú Diana Cencer Garafová a Nikola Šušovicová. Kurátorkou ju MgA. Marianna Brinzová. Výstava iluzívnej maľby vizuálnych umelkýň najmladšej generácie nesie názov Jedno bez druhého. Autorská výstava dvoch mladých slovenských výtvarníčok Diany Cencer Garafovej, absolventky doktorandského štúdia na VŠVU a Nikoly Šušovicovej, študentky magisterského štúdia na katedre maľby na VŠVU v Bratislave, sa zameriava na problematiku vnútorného priestoru obrazu, jeho umiestnenie vo fyzickom priestore a optickými ilúziami. Ústrednou témou ich tvorby sú spomienky uchovávané v predmetoch a v prostredí, ktoré ich obklopuje a pôsobí na ne. Dôležitým spolučiniteľom týchto diel je aj pohľad diváka a jeho (ne)schopnosť pozerať sa a vnímať.

Právna klinika

Vo štvrtok, 4. apríla , od 15:00 do 18:00

Každý štvrtok od 21. februára do 9. mája majú Trnavčania od 15:00 do 18:00 možnosť navštíviť priestory Právnej klinky na Trhovej 2 (budova bývalého Tatraskla). Projekt Právnej kliniky je spoločným projektom mesta Trnava a Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave, ktorého cieľom je pomôcť s riešením právnych problémov obyvateľom Trnavy. Klinika nenahrádza činnosť advokátov či notárov. Ide o poskytnutie bezplatných právnych informácií.

Trnavská hudobná jar

Štvrtok, 4. apríla o 19:00, Koncertná sieň Marianum

Cyklus koncertov vážnej hudby je naplánovaný na apríl, máj a jún 2019. Koncerty budú v Koncertnej sieni Marianum, v Bazilike svätého Mikuláša, v Evanjelickom kostole, V Synagóge i na Nádvorí. Program je nabitý úžasnými interpretmi a návštevníci sa rozhodne majú na čo tešiť.

Pieseň o zemi / G. Mahler

  • LUCIA DUCHOŇOVÁ, mezzosoprán / SK
  • JING XING TAN, tenor / ČÍNA
  • MAROŠ KLÁTIK, klavír / SK
  • KAMIL MIKULČÍK, recitácia / SK

Robo Opatovský, tour

Piatok, 5. apríla o 20:00, Synagóga Café

Robo Opatovský je výborný spevák a patrí k stáliciam našej hudobnej scény. Aj tento rok vyráža na svoje jarné turné, BAND TOUR, na ktorom zaspieva svoje najznámejšie hity. Diváci sa tiež môžu tešiť na novinku Tancuj.

Sama pešo z Mexika do Kanady

Piatok, 5. apríla o 20:00, Kino Hviezda

Monika sa Monika Benešová vyštudovala žurnalistiku a niekoľko rokov pôsobila ako novinárka. Prešla jednu z najťažších peších túr na svete. Pacifickú hrebeňovku absolvovala v roku 2017 za päť mesiacov. Postavila sa ťažkej chorobe, púšti, omrzlinám, hladu, medveďom aj pumám, ktoré na ceste divočinou stretávala.

Prezývajú ju ženský Forrest Gump a za jej odvahu a vytrvalosť ju obdivujú. Len s batohom, malým stanom, pérovým spacákom a priemernou kondičkou sa vydala Monika Benešová na jednu z najťažších peších trás na svete – Pacifickú hrebeňovku (4286 km). Ročne sa na ňu vydá 3000 ľudí, ale dokončí ju len 180 z nich. Monika medzi nich patrí.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM