Júlia Vargová Kultúra

Kam cez týždeň? Podujatia, ktoré sa oplatí navštíviť

Týždeň je v plnom prúde a v Trnave je toho na programe veľa. Prinášame zopár tipov na akcie. Je si z čoho vyberať.

Ilustračný obrázok k článku Kam cez týždeň? Podujatia, ktoré sa oplatí navštíviť
Zdroj: Street Food Park

Michael Szatmáry: Profesionálny žid

Pondelok, 8. apríla o 20:00, Kino Hviezda

Michael Szatmáry, jedno z najväčších a najjagavejších mien na slovenskej stand-up comedy scéne vyráža na tour so svojím špeciálom, ktorý dostal názov Profesionálny žid. Tešiť sa môžete na hodinovú show, v ktorej vás Michael nebude šetriť a budete sa smiať počas celého večera na jeho príbehoch zo života komika, partnera, otca, syna a žida. Ako hosť sa predstaví Joe Trendy.

SCI-FI filozofia: Technická kontrola lásky

Utorok, 9. apríla o 19:00, Malý Berlín

Takmer polovica manželstiev sa vraj skončí rozvodom. Problémy ľudského párového spolužitia neunikli ani neurovedeckému výskumu. Rastúci počet publikácii naznačuje spojitosť medzi láskou a biochemickými reakciami mozgu. Láska je biochémia a biochemické reakcie môžeme riadiť. V budúcnosti teda možno budeme riadiť lásku alebo docielime, že sa možno láska nikdy neskončí. Ako sa zmení láska, ak si ju budete môcť kúpiť v lekárni? Mali by sme sa obávať jej biotechnologickej kontroly?

Prednáška sa venuje analýze etických problémov biotechnologického vylepšovania lásky. Povedie ju Mgr. Juraj Odorčák, PhD. z Centra pre bioetiku na Katedre filozofie a aplikovanej filozofie FF UCM v Trnave.

Dni detskej knihy

9. apríla

  • O 9:30 v Divadle Jána Palárika: Slávnostné otvorenie 36. ročníka celoslovenského podujatia pre deti a mládež. Gestor: BIBIANA, medzinárodný dom umenia pre deti a Slovenská sekcia IBBY.
  • Od 14:00 do 15:00 v oddelení pre deti Knižnice Juraja Fándlyho: Stretnutia s tvorcami detských kníh

10. apríla

  • Od 8:00 do 15:00 v oddelení pre deti, v Západoslovenskom múzeu, v základných a materských školách v Trnave a blízkom okolí: Stretnutia s tvorcami detských kníh
  • Od 9:00 do 15:00 v aule Trnavskej univerzity Pazmaneum, Univerzitné námestie 1 a v hudobnom oddelení knižnice na Ul. M. Schneidera Trnavského 5: Dni detskej knihy – Fantázia čítania, odborný seminár a workshopy pre učiteľov MŠ, ZŠ a knihovníkov

11. apríla

  • Od 8:00 do 15:00 v oddelení pre deti, v základných a materských školách v Trnave a blízkom okolí: Stretnutia s tvorcami detských kníh

Talkshow Také zo života

V stredu, 10. apríla o 19:00, v Kine Hviezda

Zamierte svoju pozornosť na osobnosti spoločenského a umeleckého života v zábavnej talkshow. Charizmatický moderátor Mário Šmýkal si posvieti na kariéru aj súkromie tých, ktorí inšpirujú iných a posúvajú svoju profesiu vpred. Jeho hosťami bude herečka a stand-upistka Lujza Garajová-Schrameková, herec a muzikant Dano Heriban a hudobník, spoluzakladateľ Trnavského rádia a riaditeľ Nádvoria Dušan Vančo. Na divákov čaká inšpiratívny večer plný zaujímavých a zábavných momentov, jednoducho také zo života.

Výstava Eugen Suchoň: Tvorca národnej opery

Trvanie výstavy: od 10. apríla 2019 do 31. júna 2020

Miesto konania: Dom Hudby Mikuláša Schneidera Trnavského

Trnavský samosprávny kraj, Západoslovenské múzeum v Trnave, Slovenské národné múzeum – Hudobné múzeum a Divadelný ústav Bratislava Vás pozývajú na výstavu Eugen Suchoň, Tvorca národnej opery, mapujúcu život a dielo hudobného skladateľa Eugena Suchoňa.

Literárny večer s Mariánom Milčákom

V stredu, 10. apríla o 19:00, Malý Berlín

Príďte si urobiť pekne na duši na stretnutie so slovenským autorom, básnikom Mariánom Milčákom. Stretnutie je spojené s diskusiou a prednesom jeho tvorby.

OKA-MIHY: VÝSTAVA OBRAZOV

Do 26. apríla, v pracovných dňoch od 8:00 do 16:00, v priestoroch ZO­MOTu

V centre Trnavy otvorili výstavu insitnej výtvarníčky Kataríny Olíkovej.

„Dovoľte mi, aby som zmyla z Vašich dní prach každodennosti a na okamih Vás odpútala od uponáhľaného sveta niekam, kde je všetko originál a hlavne zo srdca. Pozývam Vás na výstavu mojich obrazov OKA-MIHY.“

Výstava je sprístupnená verejnosti, vstup je voľný. Nájdete ju v priestoroch Kancelárie ZOMOT, Združenie obcí mestskej oblasti Trnava, Hlavná 5, na pešej zóne, oproti radnici.

Jubilejná výstava Fotoklubu IRIS

Do 28. apríla, každú stredu a nedeľu od 15:00 do 18:00, v západnom krídle radnice

Vernisáž desiatej výročnej výstavy Fotoklubu IRIS sa uskutoční prvú aprílovú stredu. Fotoklub IRIS funguje ako občianske združenie od roku 2009 a za dekádu svojej činnosti sa každoročne spolupodieľal spolu s Mestom Trnava na fotografických podujatiach. Poslaním výstavy je priblížiť verejnosti čaro zachytených prchavých okamihov života a sveta kolo nás. Zároveň môže byť výstava inšpiráciou pre všetkých, ktorí radi fotografujú alebo hľadajú v Trnave a blízkom okolí podobných nadšencov, ktorí venujú tomuto ušľachtilému umeniu svoj voľný čas.

Žánrové zloženie tvorby členov fotoklubu je veľmi pestré – krajina, makro, zátišie, portrét, ale i abstraktná fotografia a architektúra, takže návštevníci sa majú naozaj na čo tešiť.

Výstava ObrazoBOREC

Trvanie výstavy: od 4. apríla do 2. júna 2019

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Kopplova vila, Zelený kríček 3, Trnava

Autorom výstavy je Jiří Černický, jej kurátorom je PhDr. Vladimír Beskid. Výstava predstaví diela výrazného predstaviteľa českého intermediálneho umenia s preferovaním práce s obrazovým poľom maľby. Individuálna prezentácia významného českého intermediálneho umelca Jiřího Černického sa sústreďuje na tú líniu jeho tvorby, ktorá je na rozhraní maľby, obrazu a objektu. Ide o celú sériu diel, ktoré pracujú s hybridnými formami obrazov, panelov, či sietí. Zámerne sa dotýka všetkých možných aj protichodným a radikálnych podôb objektomaľby a ich ideových a formálnych presahov.

Ide o jeho osobité reaktívne obrazy, neakčné nemaľby, vnútorné maľby, kontaktné maľby, predmaľby… V tejto línií sa nachádzajú diela, ktoré reagujú na Loosov moderný interiér a architektúru (Odstredivý panel, 2017), maľbu na panely s opretým bicyklom a zaparkovaným psom (Dolby maľba, 2013), silné reliéfne panely z cyklu Dlaždice (Dynamický obklad, 2012; Echo ambientu, 2017–18), či objektomaľby, kde sa „aktívna“ minimalistická maľba predmetmi odohráva na samom okraji diel (Minimax, 2012–14) a pod.

Výstava Jedno bez druhého

Trvanie výstavy: od 04. apríla do 02. júna 2019

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka v Trnave, Nové krídlo Kopplovej vily, Zelený kríček 3, Trnava

Autorkami výstavy sú Diana Cencer Garafová a Nikola Šušovicová. Kurátorkou ju MgA. Marianna Brinzová. Výstava iluzívnej maľby vizuálnych umelkýň najmladšej generácie nesie názov Jedno bez druhého. Autorská výstava dvoch mladých slovenských výtvarníčok Diany Cencer Garafovej, absolventky doktorandského štúdia na VŠVU a Nikoly Šušovicovej, študentky magisterského štúdia na katedre maľby na VŠVU v Bratislave, sa zameriava na problematiku vnútorného priestoru obrazu, jeho umiestnenie vo fyzickom priestore a optickými ilúziami. Ústrednou témou ich tvorby sú spomienky uchovávané v predmetoch a v prostredí, ktoré ich obklopuje a pôsobí na ne. Dôležitým spolučiniteľom týchto diel je aj pohľad diváka a jeho (ne)schopnosť pozerať sa a vnímať.

Výstava ŠuňaWood

Vernisáž výstavy: 11. apríla o 18:00

Trvanie výstavy: 11. apríla – 26. mája

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Synagóga – Centrum súčasného umenia, Halenárska 2, Trnava

Autorom výstavy je Jozef Pilát a kurátorkou Dominika Chrzanová. Výstava mladého výtvarníka Jozefa Piláta je prierezom jeho umeleckej tvorby. Prezentuje maľby, kresby, priestorové objekty, inštalácie a videoinštalácie, ktoré vznikli počas obdobia štúdia na Akadémii výtvarných umení vo Varšave. Námetmi a spájajúcimi prvkami celej výstavy je drevo, les, príroda a vidiek, ktoré majú v Pilátovej tvorbe najväčšie zastúpenie.

Tému dreva a lesov možno vnímať aj priamo v názve výstavy, ktorý je kombináciou dvoch slov. Ten v sebe nesie náznak pomenovania umelcovej rodnej obce – Šuňava, ktorá leží v okrese Poprad a kde vznikli všetky prezentované práce. Druhým slovom je anglické Wood, v preklade drevo, alebo aj les, hora či háj. Práce možno chápať aj ako priamu kritiku nelegálnych výrubov a klčovania lesov, ktorým v súčasnosti Slovensko čelí. Výstava je pripomienkou nezastaviteľného cyklu v prírode a nášho zasahovania doň.

Akčné ženy v Trnave

Štvrtok, 11. apríla, Nádvorie Coworking

Inšpiratívne podujatie pre všetky akčné ženy prvý krát v Nádvorie Coworking v Trnave. Návštevníci podujatia môžu osláviť jar inšpiratívnym večerom. Na pláne je stretnutie so štyrmi zaujímavými ženami a ich príbehmi. Počas večera plného akčných žien, networkingu, motivácie a pozorností každá účastníčka získa kopec inšpirácie a množstvo nových kontaktov.

Právna klinika

Vo štvrtok, 11. apríla, od 15:00 do 18:00

Každý štvrtok od 21. februára do 9. mája majú Trnavčania od 15:00 do 18:00 možnosť navštíviť priestory Právnej klinky na Trhovej 2 (budova bývalého Tatraskla). Projekt Právnej kliniky je spoločným projektom mesta Trnava a Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave, ktorého cieľom je pomôcť s riešením právnych problémov obyvateľom Trnavy. Klinika nenahrádza činnosť advokátov či notárov. Ide o poskytnutie bezplatných právnych informácií.

Koncert tria: Szabó, Turcerová, Maceček

Štvrtok, 11. apríla o 18:00, Kaštieľ Dolná Krupá Trio gitara, saxofóny a bicie nástroje je zložené z dvoch študentov Janáčkovej Akademie Múzických Umění a študentky saxofónu na pražskej HAMU. Trio prezentuje vlastné kompozície, osobité aranžmány jazzových štandardov a taktiež tvorbu súčasných autorov. Ich hra je veľmi komunikatívna, farebná a podstatnú časť hry tvoria improvizácie.

KINO: Svedkovia Putinovi

Vo štvrtok, 11. apríla o 18:00, v Malom Berlíne

Pozrite si svedectvo z vnútra kremeľskej politiky. Film, Svedkovia Putinovi (LV, CH, CZ), z roku 2018 má 102 minút. Premietaný bude s českými titulkami. Píše sa rok 1999. Dovtedajší ruský prezident Boris Jeľcin pol roka pred vypršaním svojho funkčného obdobia úplne nečakane abdikuje a riadením štátu poveruje premiéra Vladimíra Putina. Týmto osudovým okamihom začína nový dokument renomovaného režiséra Vitalija Manského, ktorý sa ako dvorný prezidentský kameraman dostal do vnútra kremelskej politiky a prináša tak nečakané svedectvo o začiatku putinovskej éry. A o tom, čo všetko sú vlastne Svedkovia Putinovi.

Katarína Koščová a Daniel Špiner

V piatok, 12. apríla o 19:00, v Malom Berlíne

Speváčka Katarína Koščová svojím originálnym a intímnym podaním autorskej hudby doplnenej o niekoľko prevzatých jazzových štandardov vytvára na svojich koncertoch krásnu a príjemnú komornú atmosféru. K tvorbe a interpretácii hudby pristupuje inak, ako by to mohlo byť očakávané od prvej Slovenskej Superstar, vydala sa možno ťažšou a dlhšou hudobnou cestou. Jej cieľom nie sú krátkodobé “výhry”, ale kvalitná hudba, ktorá osloví najmä náročnejšieho poslucháča a za ktorou si Katarína určite môže stáť. Jej tvorba inklinuje k hudobným štýlom ako je jazz, folk, šansón. Katarína píše svoje texty v slovenčine, vychádza tiež zo slovenskej ľudovej tradície. S klaviristom Danielom Špinerom tvoria zohranú autorskú a interpretačnú dvojicu.

Dobrota – Festival pouličného jedla a dobrého pitia

Od piatku, 12. apríla, na Trojičnom námestí

Festival pouličného jedla a dobrého pitia, pri ktorom sa slinky vydajú na špacír. Počas troch výdatných dní si budeme vychutnávať kvalitné suroviny, poctivý prístup lokálnych výrobcov a nové ingrediencie. Chutné pokrmy pre mäsožravcov aj vegánov, remeselné pivko, lokálne víno, osviežujúce domáce limonády a chutnú kávu sa budú podávať v priateľskej atmosfére. Nový street food festival v Trnave budú definovať lákavé vône a chute, ktoré bude sprevádzať zaujímavý program.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM