Júlia Vargová Kultúra Rôzne

Kam cez týždeň? Podujatia, ktoré sa oplatí navštíviť

Týždeň je v plnom prúde a v Trnave je toho na programe veľa. Prinášame zopár tipov na akcie. Je si z čoho vyberať.

Ilustračný obrázok k článku Kam cez týždeň? Podujatia, ktoré sa oplatí navštíviť
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

OKA-MIHY: VÝSTAVA OBRAZOV

Do 26. apríla, v pracovných dňoch od 8:00 do 16:00, v priestoroch ZO­MOTu

V centre Trnavy je otvorená výstava insitnej výtvarníčky Kataríny Olíkovej.

„Dovoľte mi, aby som zmyla z Vašich dní prach každodennosti a na okamih Vás odpútala od uponáhľaného sveta niekam, kde je všetko originál a hlavne zo srdca. Pozývam Vás na výstavu mojich obrazov OKA-MIHY.“

Výstava je sprístupnená verejnosti, vstup je voľný. Nájdete ju v priestoroch Kancelárie ZOMOT, Združenie obcí mestskej oblasti Trnava, Hlavná 5, na pešej zóne, oproti radnici.

Jubilejná výstava Fotoklubu IRIS

Do 28. apríla, každú stredu a nedeľu od 15:00 do 18:00, v západnom krídle radnice

Fotoklub IRIS funguje ako občianske združenie od roku 2009 a za dekádu svojej činnosti sa každoročne spolupodieľal spolu s Mestom Trnava na fotografických podujatiach.

Poslaním výstavy je priblížiť verejnosti čaro zachytených prchavých okamihov života a sveta kolo nás. Zároveň môže byť výstava inšpiráciou pre všetkých, ktorí radi fotografujú alebo hľadajú v Trnave a blízkom okolí podobných nadšencov, ktorí venujú tomuto ušľachtilému umeniu svoj voľný čas.

Žánrové zloženie tvorby členov fotoklubu je veľmi pestré – krajina, makro, zátišie, portrét, ale i abstraktná fotografia a architektúra, takže návštevníci sa majú naozaj na čo tešiť.

Výstava ObrazoBOREC

Trvanie výstavy: od 4. apríla do 2. júna 2019

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Kopplova vila, Zelený kríček 3, Trnava

Autorom výstavy je Jiří Černický, jej kurátorom je PhDr. Vladimír Beskid.

Výstava predstaví diela výrazného predstaviteľa českého intermediálneho umenia s preferovaním práce s obrazovým poľom maľby. Individuálna prezentácia významného českého intermediálneho umelca Jiřího Černického sa sústreďuje na tú líniu jeho tvorby, ktorá je na rozhraní maľby, obrazu a objektu. Ide o celú sériu diel, ktoré pracujú s hybridnými formami obrazov, panelov, či sietí. Zámerne sa dotýka všetkých možných aj protichodným a radikálnych podôb objektomaľby a ich ideových a formálnych presahov.

Ide o jeho osobité reaktívne obrazy, neakčné nemaľby, vnútorné maľby, kontaktné maľby, predmaľby… V tejto línií sa nachádzajú diela, ktoré reagujú na Loosov moderný interiér a architektúru (Odstredivý panel, 2017), maľbu na panely s opretým bicyklom a zaparkovaným psom (Dolby maľba, 2013), silné reliéfne panely z cyklu Dlaždice (Dynamický obklad, 2012; Echo ambientu, 2017–18), či objektomaľby, kde sa „aktívna“ minimalistická maľba predmetmi odohráva na samom okraji diel (Minimax, 2012–14) a pod.

Výstava Jedno bez druhého

Trvanie výstavy: od 04. apríla do 02. júna 2019

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka v Trnave, Nové krídlo Kopplovej vily, Zelený kríček 3, Trnava

Autorkami výstavy sú Diana Cencer Garafová a Nikola Šušovicová. Kurátorkou je MgA. Marianna Brinzová.

Výstava iluzívnej maľby vizuálnych umelkýň najmladšej generácie nesie názov Jedno bez druhého. Autorská výstava dvoch mladých slovenských výtvarníčok Diany Cencer Garafovej, absolventky doktorandského štúdia na VŠVU a Nikoly Šušovicovej, študentky magisterského štúdia na katedre maľby na VŠVU v Bratislave, sa zameriava na problematiku vnútorného priestoru obrazu, jeho umiestnenie vo fyzickom priestore a optickými ilúziami.

Ústrednou témou ich tvorby sú spomienky uchovávané v predmetoch a v prostredí, ktoré ich obklopuje a pôsobí na ne. Dôležitým spolučiniteľom týchto diel je aj pohľad diváka a jeho (ne)schopnosť pozerať sa a vnímať.

Výstava ŠuňaWood

Trvanie výstavy: 11. apríla – 26. mája

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Synagóga – Centrum súčasného umenia, Halenárska 2, Trnava

Autorom výstavy je Jozef Pilát a kurátorkou Dominika Chrzanová. Výstava mladého výtvarníka Jozefa Piláta je prierezom jeho umeleckej tvorby. Prezentuje maľby, kresby, priestorové objekty, inštalácie a videoinštalácie, ktoré vznikli počas obdobia štúdia na Akadémii výtvarných umení vo Varšave. Námetmi a spájajúcimi prvkami celej výstavy je drevo, les, príroda a vidiek, ktoré majú v Pilátovej tvorbe najväčšie zastúpenie.

Tému dreva a lesov možno vnímať aj priamo v názve výstavy, ktorý je kombináciou dvoch slov. Ten v sebe nesie náznak pomenovania umelcovej rodnej obce – Šuňava, ktorá leží v okrese Poprad a kde vznikli všetky prezentované práce. Druhým slovom je anglické Wood, v preklade drevo, alebo aj les, hora či háj.

Práce možno chápať aj ako priamu kritiku nelegálnych výrubov a klčovania lesov, ktorým v súčasnosti Slovensko čelí. Výstava je pripomienkou nezastaviteľného cyklu v prírode a nášho zasahovania doň.

Výstava Paranoja je krásna

Vernisáž výstavy: 18. apríla o 18:00

Trvanie výstavy: od 18. apríla do 24. mája 2019

Miesto konania: Galéria Výklad, Hlavná 10, Trnava

Galéria Výklad je verejný umelecký priestor umiestnený vo výkladoch na Hlavnej ulici v Trnave. Galéria prezentuje site-specific výstavy a performance slovenských aj zahraničných umelcov. Po vyhodnotení otvorenej výzvy sa tak po dlhšej odmlke opäť hlási k aktívnemu fungovaniu a ako prvú predstaví výstavu Paranoja je krásna od slovenskej výtvarníčky Eriky Miklóšovej.

Tá sa vo februári tohto roku sa prezentovala sériou veľkoformátových malieb v Synagóge – Centre súčasného umenia v Trnave na výstave s názvom Zátišie s drapériami II. Tentokrát sa predstaví v nezávislej Galérii Výklad s projektom Paranoja je krásna. Vystaví tu svoje veľkoformátové maľby, ktoré tematicky pracujú priamo s priestorom pred galériou, ktorý zaznamenáva a deformuje cez trojitú optiku nazerania. Poukazuje tak na kamerový systém, ktorým je verejný priestor monitorovaný, a na situáciu, do ktorej takýto systém kontroly môže vyústiť.

Nové divadlo: Slovensko v obrazoch

V utorok, 16. apríla o 19:00, v Malom Berlíne

Inscenácia na motívy štyroch Švantnerových poviedok o tom, ktorá suka je dobrá, ako sedliak až k smrti rodnú hrudu miluje, prečo je ľudská hra vždy taká nebezpečná a čo sa stane s Piargami, keď sa v nich diabol narodí. To všetko je Nové divadlo o Švantnerovom obraze Slovenska a nielen o ňom.

Tradičné jarné zvykoslovie v Trnave a okolí

V stredu, 17. apríla o 18:00, v Malom Berlíne

Na prednáške s Katarínou Nádaskou sa dozviete, prečo sa v minulosti muž a žena milovali na prvej jarnej brázde, ako sa vyrábali metly a ako súvisela krása ženského pozadia s blchou. Dozviete sa, prečo sa vynášala Morena a prinášalo Letečko, aj o množstve ďalších zvykov a rituálov.

Karel Roden: Otevřené manželství

Vo štvrtok, 18. apríla o 19:00, v Dome kultúry Trnava Brilantní herci Karel Roden a Jana Krausová ako svojrázny manželský pár v zúfalo jedovatej tragikomédii. Ponorte sa do peripetií dvoch ľudí, ktorí neohrabaným, ba až komickým spôsobom hľadajú lásku a navzájom sa pri tom ubíjajú.

Divadelná hra Otevřené manželství približuje večný konflikt mužského a ženského princípu. Napísal ju nositeľ Nobelovej ceny za literatúru – taliansky dramatik Dario Fo spolu s manželkou Franky Rame. Hlavné postavy výborne sadnú Jane Krausovej a Karlovi Rodenovi, a tak sa publikum môže baviť na začarovanom kruhu mužsko – ženských princípov.

“Nevlastniť ľudí a radovať sa z každého ďalšieho života. Jednoducho je lepšie, keď je nás viac a kryjeme si chrbát, ako keby sme bojovali. Dnes už viem, že osud kráča vlastnou cestou a nemá zmysel nikdy a v ničom tlačiť na pílu. Len sa porežete. Všetko neriešiteľné sa jedného dňa vyrieši a dramatické situácie mení čas na komické,“ povedala Jana Krausová.

Cestovateľské kino: Černobyľ

V stredu, 17. apríla o 20:00, v Kine Hviezda

Živý skanzen 80. rokov a jadrovej katastrofy, ktorá vystrašila svet. Vyberte sa do mesta duchov, ktoré pred viac ako tromi dekádami zahalil rádioaktívny mrak, ktorý premenil čulé a moderné ukrajinské mesto na strašiaka. Večer o míľniku novodobej histórie, ale aj živote v černobyľskej oblasti pred a po katastrofe. Príďte si vypočuť (rádio)aktívne zážitky Igora Paška a Juraja Svrčka. Zdieľať s nami bude nielen fotografie, zážitky, reálny život domorodcov, ale vysvetlí aj mýty, ktoré o Černobyle, Pripjati, atómovej elektrárni a vyľudnenej zóne kolujú.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM