Júlia Vargová Kultúra

Kam cez víkend? Zopár tipov na akcie v Trnave a okolí

Druhý marcový víkend je tu a s ním aj lákavé podujatia v meste. Pozrite si náš veľký prehľad podujatí, na ktoré sa určite oplatí vybehnúť.

Ilustračný obrázok k článku Kam cez víkend? Zopár tipov na akcie v Trnave a okolí
Zdroj: TASR

SWAP na Nádvorí

V sobotu, 9. marca o 13:00, v Malom Berlíne

Inštitút pre rozvoj udržateľnej módy v spolupráci s Nádvorím a Malým Berlínom pripravili swap oblečenia v Trnave. Swap je výmena. Stačí prísť, priniesť oblečenie, ktoré nenosíte a len tak vám stojí v skrini. Za odmenu si zo spoločného obehu môžete odniesť také, ktoré využijete. Swap je jedným z alternatívnych spôsobov získavania „nových“ vecí.

Softballový turnaj

Sobota, 9. marca, hala SOŠE, Sibírska 1, Trnava

Klub SK Trnava Panthers pozýva na 2. turnaj Moravskoslezké ligy TeeBallu U10, turnaj v softballe detí. V tejto lige pôsobí aj náš najmladší softballový tím SK Trnava Panthers. Všetci ste srdečne vítaní.

Rozpis turnaja :

  1. – 9:30 – Trnava Panthers : Snails Kunovice
  2. – 10:15 – SK Sever Brno : Locos Břeclav
  3. – 11:00 – Locos Břeclav : Snails Kunovice
  4. – 11:45 – SK Sever Brno : Trnava Panthers
  5. – 12:30 – Snails Kunovice : SK Sever Brno
  6. – 13:15 – Trnava Panthers : Locos Břeclav

o 3. miesto: 7. – 14:00 – A3 : A4

o 1. miesto: 8. – 14:45 – A1 : A2

Komentovaná prehliadka výstavy Prízemie

Nedeľa, 10. marca o 15:00

Kopplova vila, Galéria Jána Koniarka, Zelený kríček 3, Trnava

Komentovanú prehliadku výstavy Prízemie za účasti autora Juraja Kollára a kurátorky Kataríny Bajcurovej uvedie riaditeľ galérie Vladimír Beskid. Vstup je voľný. Juraj Kollár na prevažne veľkoformátových obrazoch z obdobia posledných rokov zachytáva kontinuitu obsahu a dynamiku premeny formálneho prejavu. Obrazy na výstave pochádzajú z dvoch cyklov. Najnovšie skladané obrazy, krajiny videné cez sklobetónové steny, a abstraktné kompozície. Výstava trvá od 7. februára do 24. marca.

Divadlo Fí: Žofka a Žofka

V nedeľu, 10. marca o 15.00, v Malom Berlíne

Hra o malej Žofke je kombináciou bábkového divadla a činohry. Žofka sa musí zabaviť sama, kým sa jej budú môcť venovať jej rodičia. Na predstavenie nadviaže tvorivá dielňa. Predstavenie je vhodné pre deti od 3 rokov. Vstupné je dve eurá.

Art Music Orchestra

Nedeľa, 10. marca o 19:00, Divadlo Jána Palárika

Art Music Orchestra je hosťujúcim orchestrom Divadla Jána Palárika takmer desať rokov. Jubilejný koncert pri príležitosti 10. výročia vzniku orchestra bude zároveň prezentáciou nového CD albumu. Pozvanie na koncert prijali všetci hosťujúci umelci, ktorí na nahrávke spolupracovali: spevácky zbor Lúčnica, Ján Slezák, Patrik Vyskočil, Mirka Partlová, Michal Červienka, Róbert Puškár a Zdeno Sychra. Koncert moderuje Roman Bomboš. Odznejú piesne Evy Kostolányiovej, hity z muzikálu Cyrano z predmestia, ale aj filmová hudba skladateľov ako Svetozár Stračina, James Last, Hans Zimmer a Nino Rota. Kytica piesní a žánrov Art Music Orchestra so svojimi hosťami ponúka neopakovateľný hudobný zážitok.

AkvaTera

V nedeľu, 10. marca od 9.00 do 14.00, v Mestskej športovej hale

Stovky exotických živočíchov budú na návštevníkov čakať v Mestskej športovej hale už druhú májovú nedeľu. Na predajnej výstave akvaristických aj teraristických zvierat a chovateľských pomôcok sa každoročne stretávajú chovatelia zo Slovenska, Čiech, Maďarska, Poľska a Rakúska. Deti do 6 rokov majú vstup zdarma, dospelí zaplatia tri eurá, študenti a dôchodci 1,50€.

Erika Miklóšová: Zátišie s drapériami II.

Nedeľa, 10. marca od 13:00 do 18:00

Galéria Jána Koniarka, Synagóga – Centrum súčasného umenia, Halenárska 2, Trnava

Aj tento víkend je možné navštíviť výstavu mladej slovenskej maliarky. Námetom veľkoformátových kresieb sú výjavy z rodinného archívu. Erika Miklóšová do nich prekresľovaním a zmenou mierky formátu vnáša nové asociácie, ako aj širšie pole spoločenských a výtvarných postrehov. Autorka predstaví sériu drapérií, pričom sa sústreďuje na ornament, vzory textílií, cez ktoré vypovedá príbehy s nimi späté. Rôznymi postupmi a materiálmi znázorňuje chápanie odevu, hlavného námetu jej prác. Vytvára imaginárny svet, v ktorom sú ľudia zastúpení ich oblečením. Rodinné portréty sú nahradené zobrazovaním odevov. Výstava trvá od 14. februára do 31. marca.

Tančiareň pre seniorov

V nedeľu, 10. marca od 16.00 do 20.00, v Trnavskom dvore na Zelenečskej ulici 16

Aj tento rok Trnava realizuje z Programu aktívneho starnutia Tančiareň pre seniorov. Do tanca hrá Duo Expres. Vstup je voľný, no kapacita je obmedzená na sto miest.

Kino Crème de la Crème: Modlitba

V nedeľu, 10. marca o 17:00 v Malom Berlíne

Snímku o viere a možnostiach nápravy si diváci majú možnosť pozrieť v rámci týždňa francúzskeho filmu v Malom Berlíne. Opisuje príbeh dvadsaťdvaročného Thomasa, ktorý prichádza do katolíckeho rehabilitačného centra vo francúzskych Alpách, aby tu zabojoval so závislosťou od heroínu. Je štúdiou (ne)dobrovoľnej rehole a premeny prchkého adolescenta na svojbytnú duchovnú bytosť. Najväčšími prednosťami filmu sú neokázalá, precízna réžia, odvaha rozprávať príbeh v bolestivom detaile a brilantné herecké obsadenie.

Kahnov film je pokornou charakterovou štúdiou i formálne čistou, tichou oslavou ľudského súcitu a odhodlanosti. Nenápadná, ale prenikavá a nesentimentálna snímka o viere pojednáva o možnostiach nápravy, rôznych podobách závislosti a ťažkej voľbe medzi láskou k človeku a láskou k Bohu. Film z roku 2018 trvá 107 minút. Premietaný bude s českými titulkami. Vstupné je tri eurá.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM